Doamne, ridică-mă din patul durerii – rugăciune în timp de boală
Această rugăciune care se rostește la vreme de boală cuprinde atât cereri, cât și mărturisiri ale inimii către Doctorul sufletelor și al trupurilor.
Atunci când trupul bolește, sufletul simte nevoia să se adreseze Celui care poate să alunge suferința fizică, dar și pe cea lăuntrică.
Cel bolnav își aduce aminte, citind această rugăciune, de minunatele vindecări pe care Mântuitorul Hristos le-a făcut cu cei bolnavi.
Doar câteva din ele sunt consemnate în Sfânta Scriptură, ca pildă pentru noi. Slăbănogul de la scăldătoarea Vitezda ne oferă ca pildă pocăința și răbdarea în suferință.
Acestuia Mântuitorul i se arată în mod direct și îl vindecă. Dumnezeu se pogoară la cei care Îl așteaptă fără să-și piardă deznădejdea și duc crucea bolii cu smerenie.
Dar după ce îi redă capacitățile trupești și îl face sănătos, îi spune: De acum să nu mai greșești. Prin aceste cuvinte, Domnul vrea să ne arate că păcatul aduce boala, suferința în trup și în suflet.
Femeia cananeeancă și sutașul care se rugau pentru fiica îndrăcită, respectiv pentru sluga bolnavă, ne oferă pildă de credință tare în puterea vindecătoare a lui Dumnezeu.
O astfel de credință cere și bolnavul care citește această rugăciune. Nu există vindecare fără credință, fără nădejde în ajutorul lui Dumnezeu.
Dar înainte de a ne ruga pentru sănătatea trupului, trebuie să ne rugăm pentru iertarea păcatelor. Apoi trebuie să cerem întărirea voinței și luminarea minții pentru a face voia lui Dumnezeu și a ne depărta de păcate.
Rugăciunea în timp de boală
¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤
„Doamne, Iisuse Hristoase, Cel ce odinioară la scăldătoarea Vitezda ai vindecat cu puterea Ta pe cel ce zăcea de 38 de ani în boală și întâlnindu-l apoi în templu i-ai zis: „Iată, te-ai făcut sănătos; de acum să nu mai greșești, ca să nu-ți fie ție mai rău”.
Cel care pe sluga sutașului și pe fiica femeii cananeence, numai prin cuvânt, pentru credința lor, i-ai vindecat, Însuți întru tot milostive Stăpâne, dăruiește-mi și mie această putere a credinței, ca să preamăresc puterea și dumnezeirea Ta.
Iartă-mi mie, Bunule Doamne, mulțimea păcatelor mele celor grele, că „fărădelegea mea eu o cunosc și păcatul meu înaintea mea este pururea”.
Nu sunt vrednic să ridic ochii mei spre Tine și să cer îndurarea Ta. Ci ca un bun și de oameni iubitor, milostivește-te spre nevrednicia mea.
Din patul durerii mă ridică și voința mea o întărește, ca să umblu în căile Tale, să împlinesc poruncile Tale și de greșeli să mă feresc.
Că Tu ești doctorul sufletelor și al trupurilor noastre, Hristoase Dumnezeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte și Preasfântului și Bunului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.
Citește și:
Rugăciune pentru ridicarea din patul durerilor
Vrei să te faci (cu adevărat) sănătos? Ce trebuie să faci sa să fii vindecat de Dumnezeu
Rugăciune pentru ridicarea din patul durerilor
Rugăciune către Mântuitorul, Tămăduitorul celor bolnavi
Sursă articol: Rugăciune în timp de boală, Carte de Rugăciuni, Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, București, 2016, pp. 103-105