Adam nu mânca din pomii Raiului, ci doar gusta – hrana nu este pentru consum, ci pentru împărtășire ca dar al lui Dumnezeu

Postul Mare este o perioadă de asceză extremă, în ceea ce privește alimentația. Cei care țin acest post ca la carte, adică după tipicul bisericesc, mănâncă foarte puțin și foarte rad.

Potrivit rânduielii din Tipicul bisericesc, în fiecare zi se ajunează până la orele 15:00, iar în zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă hrană uscată, fără ulei.

Adam nu manca din pomii raiului ci doar gusta

Adam nu manca din pomii raiului ci doar gusta: Libertatea Cuvântului

Acele 40 de zile de post aspru sunt ca un antrenament intens pentru minte și corp. Ambele se antrenează să nu mai poftească nimic în plus, decât cele strict necesare și indicate în tipic.

Hrana nu mai devine o sursă de desfătare, ca în restul anului, ci o sursă de supraviețuire.

Atitudinea față de hrană se schimbă. Ea nu mai este văzută ca o ceva de consum, ci ca un dar al lui Dumnezeu.

De aceea, alimentarea se face într-un mod mai fin, mai delicat, mai virtuos. Cel care mănâncă puțin și rar simte că se împărtășește de hrană și nu că se înfruptă din ea cu voluptate. Gustă din ea și simte că este dar și binecuvântare a lui Dumnezeu.

Când era în Paradis și într-o comuniune completă cu Dumnezeu, Adam nu mânca pe săturate din pomii Raiului, ci doar se împărtășea din roade.

Fiecare fruct pe care îl mânca era simțit de el, conștientizat de el ca un dar al lui Dumnezeu. Din darurile creației, ale naturii, el avea de fapt un pretext pentru adâncirea în întâlnirea divină cu Dumnezeu”.

Acest lucru poate fi înfățișat ca în povestea unor tineri îndrăgostiți în care băiatul îi oferă fetei un măr, un strugure sau un fruct dulce.

Fata îl primește și gustă din el cu sfială și cu drag, pentru că i-a fost dăruit de o persoana iubită.

Mâncarea acelui fruct nu înseamnă consumarea lui, ci este o împărtășire întru iubire cu cel care l-a dăruit”.

După cădere, oamenii au pierdut conexiunea cu Dumnezeu și implicit simțământul că toată natura, toată creație este dar al Lui. Au pierdut de asemenea starea de har și bineînețeles, au avut nevoie de mâncare și de apă ca să trăiască.

Noi astăzi mâncăm până la sațietate și chiar peste măsură, fără să mulțumim lui Dumnezeu. Nu ne gândim câtuși de puțin că Dumnezeu ne-a dăruit hrana ca pe un mijloc de supraviețuire și desfătare.

Înfruptarea din darurile lui Dumnezeu trebuie făcută așadar cu multă evlavie. Noi nu mai privim hrana ca pe un dar, ca pe o binecuvântare, ci ca pe ceva ce ni se cuvine oricum, ca pe ceva ce este deja al nostru și oricum o merităm pentru că avem nevoie de ea.

Din cauza orbirii noastre duhovnicești, ajungem să consumăm creația fără niciun fel de recunoștință și mulțumire adusă Creatorului și Făcătorului a toate.

Postul Paștelui ne ajută să ne întoarcem la atitudinea corectă față de hrană„.

Atunci când te îmbuibi cu mici și muștar, cu shaorma și torturi și prăjituri, este foarte greu să ai simțământul hranei ca dar.

Altfel mulțumești lui Dumnezeu și spui cu toată inima: Slavă Ție Doamne când ai făcut foamea toată ziua și seara guști un măr și câteva legume sau cereale uscate ori înmuiate.

Orice fruct și legumă pe care le mâncăm în stare naturală ne dau simțământul că hrana este darul lui Dumnezeu. Abia atunci ni se par foarte bune, foarte gustoase și nu simți impulsul de a mânca mai mult decât îți trebuie.

Iată cât de important este să revenim la o alimentație naturală, simplă, nepreparată. Riscul de a face excese este mai mic, iar gradul de mulțumire este mai mare.

Bucătăria căderii prin gust prin transformarea la foc activează în noi pofta”.

La creație trebuie să ne raportăm cu o atitudine mai smerită și evlavioasă, ca îo mpărtășire (nemeritată) din darurile lui Dumnezeu.

Citește și: Când postim, primim mai multă lumină de la hrana vegetală

Sursă articol: Isihasmul Carpatin, Săptămâna Luminată, icoană a zilei celei de a opta, a veșniciei: https://www.youtube.com/watch?v=gobo5PdUjis&ab_channel=IsihasmulCarpatin

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.