Degeaba postești doar cu pâine și apă dacă inima ta nu iubește și nu iartă

Mulți postim greșit, pentru că înțelegem greșit postul. Nu mâncarea este tema sau scopul principal, ci starea sufletului, curățirea de patimi.

Degeaba ajunăm sau ne înfrânăm de la mâncarea cea bună și multă dacă inima nu postește și ea.

Degeaba postesti daca tii ura in inima ta si nu ierti

Degeaba postesti daca tii ura in inima ta si nu ierti: Parintele Vasile Ioana

Degeaba mănânci doar pâine cu apă și bei doar apă dacă inima ta nu se umple de iubire față de cei care ți-au greșit”, spune Părintele Vasile Ioana.

Dumnezeu vrea de la noi postirea de la păcate, înfrânarea de la răutățile care ne stăpânesc sufletul și cugetul. Dumnezeu ne spune prin profetul Isaia care este postul plăcut Lui:

Nu știți voi postul care Îmi place? zice Domnul. Rupeți lanțurile  nedreptății, dezlegați legăturile jugului, dați drumul celor asupriți și sfărâmați jugul lor.

Împarte pâinea ta cu cel flămând, adăpostește în casă pe cel sărman, pe cel gol îmbracă-l și nu te ascunde de cel de un neam cu tine (Isaia 58, 6-7).

Aceste cuvinte ne înfățișează două căi ale postului: oprirea de la păcat și lucrarea faptelor bune.

Postul plăcut Domnului este îndreptarea atenției dinspre propriul sine spre aproapele, spre nevoile lui.

Cine rupe lanțurile nedreptății și împlinește porunca iubirii va primi neîntârziat răsplata postirii sale, după cum spune mai departe profetul Isaia:

Atunci lumina ta va răsări ca zorile și tămăduirea ta se va grăbi. Dreptatea ta va merge înaintea ta, iar în urma ta slava lui Dumnezeu” (Isaia 58, 8). Cine postește așa cum îi place Domnului va fi auzit de El când este în necaz.

Atunci vei striga și Domnul te va auzi; la strigătul tău El va zice: Iată-mă! Dacă tu îndepărtezi din mijlocul tău asuprirea, amenințarea cu mâna și cuvântul de cârtire. Dacă dai pâinea ta celui flămând și tu saturi sufletul amărât, lumina ta va răsări în întuneric și bezna ta va fi ca miezul zilei. Domnul te va călăuzi necontenit și în pustiu va sătura sufletul tău. El va da tărie oaselor tale și vei fi ca o grădină adăpată, ca un izvor de apă vie, care nu seacă niciodată” (Isaia 9-11).

Părintele Sofian Boghiu spune că postitorul adevărat este cel care se leapădă de egoismul său și își deschide inima spre cel aflat în nevoie.

Părintele Vasile Ioana subliniază că postul este complet doar în măsura în care postirea de bucate și rugăciunea sunt însoțite de milostenie. Fapta cea bună face postul desăvârșit.

Postitorul adevărat este acela care își înfrânează gura nu doar de la bucate, ci și de la cuvintele urâte, rele, mincinoase, clevetitoare, cârtitoare și de la tot păcatul care se face prin cuvânt.

La fel trebuie să postim și de tehnologie, spune Părintele Ioana. Să ne înfrânăm privirea de la vizionarea de filme, emisiuni, pagini de socializare, fotografii și viețile altora.

Aceste curiozități ne risipesc timpul, ne abat mintea de la Dumnezeu și răcesc inima – care ar trebui să petreacă în rugăciune.

Citește și: Dacă la sfârșitul Postului mare ai cu 10 kg în plus nu e în regulă – Părintele Vasile Ioana

Surse articol:

1. Editura Doxologia, Pr. Sofian Boghiu: https://edituradoxologia.ro/nu-stiti-voi-postul-care-imi-place
2. Părintele Vasile Ioana, Sfaturi esențiale despre rostul postului: https://www.youtube.com/watch?v=wVDa3QooOgs&ab_channel=P%C4%83rinteleVasileIoana

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]