Psalmul 12 – Până când vei întoarce fața Ta de la mine?

Psalmul 12 este un psalm al lui David, scris din postura unui om care se roagă cu disperare lui Dumnezeu.

Chiar dacă este un psalm de lungime mică, are o profunzime deosebită. Primele 3 din cele 7 stihuri care îl alcătuiesc sunt sub forma unor întrebări adresate lui Dumnezeu, dar și propriului suflet.

Psalmul 12

Psalmul 12

Psalmul 12 – tâlcuiri

Profetul David, în necazul lui, se întreabă până când se va prelungi suferința lui. Oare va uita să se milostivească spre el? Până când va întoarce fața Lui mântuitoare de la el?

Cercetându-se pe sine însuși, se întreabă cât va mai dura durerea care îi inundă sufletul și mintea. Până când îl va război vrăjmașul?

La capătul tututor acestor frământări se află răspunsul lui Dumnezeu pe care David îl cere cu ardoare.

Următoarele stihuri sunt o rugăciune de cerere, în care psalmistul îi solicită lui Dumnezeu intervenția. David Îl roagă pe Domnul să caute spre el cu îndurare, să îl lumineze și să îl scape de năvălirea dușmanilor și de amenințarea morții.

Tragismul acestui psalm tip strigăt se încheie într-o notă pozitivă. David își mărturisește credința și nădejdea în Dumnezeu, că nu-l va lăsa, ci în cele din urmă îi va da izbăvirea mult dorită.

David Îl recunoaște pe Dumnezeu ca Singurul său mântuitor și se bucură anticipând binele pe care Domnul îl va revărsa asupra lui.

Psalmul 12 este așadar un psalm care arată suferința sufletului care nu are niciun ajutor de la nimeni, dar și bucuria pe care o aduce nădejdea în mântuirea care vine de la Dumnezeu.

Psalmul 12

¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤ ¤

1. Până când, Doamne, mă vei uita până în sfârșit? Până când vei întoarce fața Ta de la mine?
2. Până când voi grămădi gânduri în sufletul meu, durere în inima mea ziua și noaptea?
3. Până când se va înălța vrăjmașul meu împotriva mea?
4. Caută, auzi-mă, Doamne, Dumnezeul meu, luminează ochii mei, ca nu cumva să adorm întru moarte,
5. Ca nu cumva să zică vrăjmașul meu: „Întăritu-m-am asupra lui”. Cei ce mă necăjesc se vor bucura de mă voi clătina.
6. Iar eu spre mila Ta am nădăjduit; bucura-se-va limba mea de mântuirea Ta; cânta-voi Domnului, Celui ce mi-a făcut bine și voi cânta numele Domnului Celui Preaînalt.
Speranța moare ultima, spune o vorbă înțeleaptă din popor. Cu toții trecem prin momente dificile, în care totul pare pierdut. În acele clipe de încercare ne simțim singuri în fața morții, părăsiți și cufundați în întuneric.

Proorocul David ne arată singura cale de ieșire: strigătul după ajutor. „Caută, auzi-mă, Doamne, Dumnezeul meu” Iată cum trebuie să strigăm după ajutor!

Citește și

Psalmul 4 – „Când Te-am chemat, m-ai auzit, Dumnezeul dreptății mele”
Psalmul 69 – citește-l în fiecare dimineață ca să fii ferit de rău!
Psalmul 62 – o rugăciune de dimineață a sufletului însetat de Dumnezeu

Surse articol:

1. Biblia Ortodoxă, Psalmul 12: https://www.bibliaortodoxa.ro/carte.php?id=65&cap=12
2. Calendarul Ortodox, Psalmul 12 al lui David: https://calendarulortodox.ro/rugaciuni/psalmul-12-al-lui-david-pana-cand-doamne-ma-vei-uita-pana-in-sfarsit-pana-cand-vei-intoarce-fata-ta-de-la-mine/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]