Dacă la sfârșitul Postului mare ai cu 10 kg în plus nu e în regulă – Părintele Vasile Ioana
Cei care acumulează kilograme în plus în timpul posturilor de peste an nu postesc corect. În vremea postului nu trebuie să ne îngrășăm. Dimpotrivă, s-ar cuveni să slăbim.
Unii iau în greutate din cauză că mănâncă alimente nesănătoase, procesate, hipercalorice (bogate în zahăr, grăsimi, carbohidrați rafinați). Alții se îngrașă deoarece mănâncă prea mult.
„Adevăratul post este despre reducerea cantităților”, spune Părintele Vasile Ioana într-un podcast realizat de Adrian Artene în urmă cu un an.
„Dacă tu mâncai multă carne, iar acum mănânci multă fasole, iar nu e bine”.
Părintele Vasile ne pune să ne cântărim, să vedem câte kilograme avem la intrarea în Postul Mare și cu câte kilograme ieșim din el.
„Dacă ai 86 de kilograme, iar dacă la finalul postului ai 96, nu e în regulă”.
Chiar dacă mâncarea de post are mai mulți carbohidrați și există această predispoziție spre îngrășare, nu este justificat să ne îngrășăm cu 10 kilograme în post.
„Dacă ai 86, la finalul postului trebuie să ai 80”, spune Părintele Vasile.
Secretul unui post reușit este scăderea porțiilor. Trebuie să mâncăm mai frugal. De altfel, potrivit Tipicului bisericesc, Postul Mare este foarte aspru și restrictiv, pentru cei care vor să îl țină „ca la carte”.
În zilele de luni, miercuri și vineri se mănâncă doar hrană uscată. În zilele de marți și joi se pot mânca fierturi. Doar sâmbăta, duminica și în sărbători se face dezlegare la untdelemn și vin.
În plus, în fiecare zi de luni până vineri se ajunează până prânz. Adică nu se mănâncă nimic până la ceasul al 9-lea (ora 15:00). Masa de la ora 15:00 constituie singura masă a zilei. Acest post nu este doar pentru călugări, ci și pentru mirenii râvnitori.
În orice caz, trebuie să ne ferim de căderea în lăcomia pântecelui. Chiar dacă mâncăm mai sărăcăcios, nu trebuie să mâncăm mult.
„Mulți cedează, dar voința ta de creștin, care vrea să se apropie de Dumnezeu, zice: „Doamne, nu mă lăsa!” Nu e bine să folosim cantități mari”.
Fără rugăciune nimeni nu poate posti cum se cuvine. Rugăciunea, participarea la slujbele Bisericii – care sunt mai intense în această perioadă – ajută la astâmpărarea trupului și a dorințelor lui.
Postul trebuie privit ca pe o perioadă propice schimbării, adică pocăinței. În limba greacă, metanoia, adică pocăința, înseamnă schimbarea minții.
„Noi acum, 40 de zile, focusăm toată atenția noastră pe relația cu Dumnezeu. Postul Mare este cea mai propice perioadă din an ca să te schimbi pe tine însuți, ca să te sfințești”.
Citește și: Rugăciunea de întărire în vremea Postului Mare
Sursă articol: Altceva cu Adrian Artene, Cum să găsim fericirea în Postul Mare: https://www.youtube.com/watch?v=tj8q7gLK370&ab_channel=AltcevacuAdrianArtene