Rugăciunea fiului rispitor, împotriva deznădejdii

Această rugăciune se găsește în slujba Utreniei din Duminica Fiului Risipitor, care precede Postul Mare.

Este inspirată din parabola Fiului risipitor rostită de Mântuitorul și pe care o putem citi și noi împotriva deznădejdii.

Rugaciunea fiului risipitor, impotriva deznadejdii

Rugaciunea fiului risipitor, impotriva deznadejdii: Doxologia

Este o rugăciune care înfățișează starea decăzută a omului depărtat de Dumnezeu, care își vine în fire și se întoarce la Tatăl.

Cu toții ne putem regăsi în postura fiului risipitor, care își folosește libertatea în mod greșit. Acest tânăr însă, ni se face tuturor pildă de pocăință. Pentru că întoarcerea lui la casa părintească nu se face oricum, ci cu pocăință, cu umilință, cu plâns și lacrimi.

De aceea și tatăl lui – care îl închipuie pe Dumnezeu-Tatăl, aleargă înaintea lui, simțindu-i pocăința și părerea de rău. Dacă s-ar fi întors doar din cauza stării deplorabile în care ajunsese, dar fără să-și recunoască greșeala, tatăl nu l-ar fi primit cu atâta bucurie.

Inima înfrântă și smerită, Dumnezeu nu o urgisește, după cum spune proorocul David în Psalmul 50. Iată motive de nădejde! Chiar și cei mai mari păcătoși și-au dobândit mântuirea căindu-se pentru păcatele lor.

Pocăința și smerenia sunt condiții necesare pentru a fi primiți și iertați de Părintele nostru ceresc.

Dumnezeu nu ne dă doar iertarea păcatelor, ci ne reașează în starea cea dintâi, de dinainte de păcat. Atât de mare este iubirea Lui, încât nu suferă să ne lase afară din casă, ca niște robi, ci ne face din nou moștenitori ai bogăției Sale și împarte cu noi darurile Sale cu generozitate.

Pilda Fiului risipitor ne arată că nu există deznădejde și moarte pentru păcătosul care se întoarce cu pocăință.

Învierea din moartea păcatului se face prin pocăință. Fiul risipitor ni se face pildă nu prin păcatele sale, ci prin ridicarea lui din păcat.

În limba greacă, pocăință înseamnă metanoia, adică schimbarea minții. Fiul risipitor și-a asumat pocăința în mod deplin, înnoindu-și mintea și faptele, prin renunțarea la păcat și la dorințele păcătoase.

Primul pas spre schimbare este venirea în sine – trezirea din păcat. Al doilea pas este hotărârea de a se întoarce acasă. Din acea clipă Dumnezeu deja îl iartă pe păcătos și îl ajută să se întoarcă acasă, părăsind cu desăvârșire viața sa pătimașă.

Aici ne este înfățișată în chip simbolic taina spovedaniei, în care omul, mărturisindu-și păcatele cu sinceritate, îi schimbp planul lui Dumnezeu. Dumnezeu nu mai este față de el Judecător, ci Părinte milostiv.

Această atitudine a tatălui care aleargă înaintea fiului risipitor să-l îmbrățișeze arată taina întrupării și pătimirii Domnului.

„Graba tatălui care vine în întâmpinaea fiului său pocăit întinzându-i brațele simbolizează plecăciunea Cuvântului Care „vine în întâmpinarea omului căzut, prin întrupare”. Hristos Își întinde brațele Sale pe Cruce pentru a strânge întreaga umanitate și a o aduce la sânul Tatălui, îndumnezeind-o”.

Hristos este vițelul îngrășat, care se junghie pentru păcătoșii care se pocăiesc; este hrana cea cerească ce se dă pentru iertarea păcatelor și spre viața de veci.

Rugăciune împotriva deznădejdii

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Bunule Părinte, depărtatu-m-am de la Tine, dar nu mă părăsi, nici nu mă arăta netrebnic împărăției Tale.

Vrăjmașul cel cu totul viclean m-a dezbrăcat și mi-a luat bogăția; darurile cele sufletești le-am risipit ca un desfrânat. Deci sculându-mă și întorcându-mă către Tine, strig:

Fă-mă ca pe unul din argații Tău, Cel ce pentru mine Ți-ai întins pe cruce preacuratele Tale mâini; ca să mă scoți de la fiara cea cumplită și cu haina cea dintâi să mă îmbraci, ca un singur mult-milostiv”.

Citește și

Rugăciune pentru îmbărbătarea sufletului în vreme de suferință și deznădejde
Deznădejdea este fiica mândriei
Rugăciune pentru izbăvirea de depresie, deznădejde și întristarea sufletului
Când vă încearcă deznădejdea, gândiți-vă la marea iubire a lui Dumnezeu

Surse articol:

1. Creștin Ortodox, Pilda fiului risipitor: https://www.crestinortodox.ro/predici/predici-duminica/pilda-fiului-risipitor-99005.html
2. Catedrala Turda, Duminica întoarcerii fiului risipitor: https://catedrala-turda.ro/duminica-intoarcerii-fiului-risipitor-12-02-2017/

Citeşte mai multe despre:

    Adaugă comentariu

    Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.