Rugăciunea cea mai bună și folositoare vieții noastre

Biserica a rânduit o serie de rugăciuni pe care creștinii din lume și călugării să le citească zilnic.

Aceste rugăciuni sunt Ceasurile, Vecernia, Pavecernița, Miezonoptica, Utrenia, Psaltirea și unele Canoane de rugăciune sau Acatiste.

Rugaciunea cea mai buna si folositoare vietii

Rugaciunea cea mai buna si folositoare vietii

Rugăciunile scrise de Sfinții Părinți sunt purtătoare de Duh Sfânt și lucrează asupra sufletului și minții noastre.

Este mult mai „sigur” să te rogi cu aceste rugăciuni care au vechime și tradiție, decât să rostești rugăciuni inventate de tine sau „personalizate”.

Atunci când vrem să ne rugăm cu cuvintele noastre, există riscul să cerem ceea ce nu ne este de folos.

Părintele Evagrie Ponticul atrage atenția aspura acestui lucru și spune ce trebuie să cerem în rugăciune.

Rogă-te mai întâi să te curățești de patimi; al doilea, să te izbăvești de neștiință și de uitare; al treilea, de toată ispita și părăsirea”.

Primul lucru pe care trebuie să îl cerem de la Dumnezeu este dreptarea și Împărăția Lui, adică virtutea și cunoștința, și apoi celelalte necesare vieții se vor adăuga nouă.

Nu este bine să cerem ceva cu tot dinadinsul, deoarece nu știm dacă lucrul ne este trebuincios sau dimpotrivă, vătămător. Evagrie a cunoscut aceasta din experiență.

De multe ori, rugându-mă, am cerut să mi se împlinească ceea ce am socotit eu că e bine, și am stăruit în cerere, silind fără judecată voia lui Dumnezeu; nu I-am lăsat Lui ca să rânduiască mai bine ceea ce știe că este de folos. Iar primind, m-am scârbit pe urmă foarte, că n-am cerut mai bine să se facă voia lui Dumnezeu. Căci lucrul nu mi-a folosit așa cum credeam”.

Modelul nostru de rugăciune trebuie să fie rugăciunea lui Iisus din Grădina Ghetsimani. Mântuitorul a cerut ca Tatăl să îndepărteze de la Dânsul paharul suferinței, însă la final a adăugat: „Însă nu precum voiesc Eu, ci precum Tu voiești” (Matei 26, 39).

Cu toate că Hristos era Dumnezeu întrupat, a cerut să se facă voia Părintelui ceresc. Acest lucru ne servește ca pildă de ascultare și supunere față de Dumnezeu.

Ca un Părinte iubitor, Dumnezeu rânduiește pentru noi ceea ce ne este de folos mântuirii și vieții acesteia.

Atunci când ne dorim ceva, să nu cerem cu insistență acel lucru, neștiind dacă va fi bine pentru noi sau va fi rău. Sau dacă cerem ceva, să Îl rugăm pe Dumnezeu să împlinească dorirea doar dacă este de folos.

Citește și: Ce să facem când Dumnezeu nu răspunde la rugăciunile noastre

Sursă articol: Filocalia, Rugăciunea: https://www.filocalia.ro/scrieri/68/Rugaciune

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.