Rugăciune 22 ianuarie către Sfântul Mucenic Anastasie Persul, risipitorul vrăjilor și farmecelor

În ziua de 22 ianuarie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Sfântului Mucenic Anastasie Persul, care mai înainte de a veni la dreapta credință a fost vrăjitor.

Unii fac referire la dânsul ca la „spaima vrăjitorilor”.

Rugaciune 22 ianuarie catre Sf. Mc. Anastasie Persul, risipitorul vrajilor si farmecelor

Rugaciune 22 ianuarie catre Sf. Mc. Anastasie Persul, risipitorul vrajilor si farmecelor: Sfinti si Icoane

Viața Sfântului Anastasie Persul

Acest Anastasie a trăit în secolul al 6-lea, fiind de neam din Persia. De la naștere s-a numit Magundat, tatăl său fiind un renumit vrăjitor pe nume Vava.

Încă de când era tânăr a deprins meșteșugul vrăjitoriei de la tatăl său. Iar când a crescut, a intrat în rândul ostașilor cărora li se ziceau Tironi, avându-și acum locuința în cetatea împărătească.

În urma unei invazii în cetatea Ierusalimului, perșii au răpit mulți robi, luând cu dânșii și cinstitul lemn al Sfintei Cruci a Domnului.

Nu fără de voia lui Dumnezeu au făcut această răpire, căci lLemnul cel de viață făcător pe care S-a răstignit Hristos a început a face multe minuni în țara lor. Pe unii îi puteai auzi cuvinte ca acestea: „Dumnezeul creștinilor a venit la noi”.

La vederea acelor minuni înfricoșătoare, sufletul lui Magundat a fost atins de harul Sfântului Duh. Se spune despre el că fusese biruit de darul lui Dumnezeu.

Dorind cu înflăcărare să afle mai multe despre Sfânta Cruce, a întâlnit un om credincios și în urma discuțiilor cu acesta, a crezut în Hristos.

După o vreme a ajuns în Ierusalim și s-a botezat creștin, luând numele de Anastasie. Simțind în inimă râvnă mult pentru viața duhovnicească, a ales viața mohanicească.

Ducându-se la mănăstirea Sfântului Sava, s-a făcut călugăr. Atât de mult s-a nevoit în lucrarea cea bună, încât a învățat sfintele cărți și Psaltirea pe de rost.

În sufletul său ardea un dor mistuitor către Dumnezeu. Când privea chipurile sfinților de pe pereții bisericilor și citea viața lor, se aprindea cu duhul voind a urma acelora. A început deci să se roage la Dumnezeu să-i dea sfârșit mucenicesc.

După șapte ani de când petrecea în acea mănăstire, Domnul a împlinit ruga lui. Într-o noapte, a visat un bărbat luminat care i-a întins un pahar de aur cu vin, zicându-i: „Primește și bea”.

Și luându-l, îndată l-a băut și s-a umplut sufletul lui de negrăită dulceață; căci în somn a înțeles că acela este semnul cel dorit al sfârșitului mucenicesc la care era chemat de Domnul”.

Fiind atunci Praznicul Învierii Domnul, după ce s-a Împărtășit cu Sfintele Taine, a ieșit din mănăstire și s-a dus în Cezareea Palestinei, unde stăpâneau perșii.

Deci pe când mergea pe uliță, a văzut câțiva perși făcându-și obișnuitul lor meșteșug vrăjitoresc.

Aprins de râvna de a mărturisi pe adevăratul Dumnezeu, a început a batjocori farmacele lor mincinoase.

Pentru ce singuri vă rătăciți și trageți și sufletele altora în rătăcire, înșelându-le?”

El, care mai înainte era iscusit vrăjitor, acum mustra rătăcirea lor, mărturisind că acum este creștin. Pe când îi îndemna să lepede acel lucru diavolesc și să vină la Hristos, a fost prins și dus la mai marele lor, care e numea Marzavan.

Și a stat fericitul Anastasie înaintea dregătorului ca un mărturisitor al adevăratului Dumnezeu, răspunzându-i cu îndrăzneală:

Sunt creștin. Am fost vrăjitor și ostaș, dar am lăsat întunericul și am venit la adevărata lumină. Când eram în rătăcirea și păgânătatea perșilor, atunci aveam diavol; dar acum am locuitor în mine pe Hristos, Mântuitorul meu, Cel ce izgonește pe diavolii tăi”.

Fiind amenințat cu pâra la împărat care-l va da spre răstignire, mucenicul a strigat: „De ce să mă tem de un om stricăcios ca tine, care dacă va ucide trupul, sufletul nu poate să-l prindă cu nici un fel de cursă!”

Punându-l în lanțuri și multe bătăi, batjocoriri și chinuiri răbdând, la urmă a fost decapitat, din porunca împăratului.

Mantia Sfântului Anastasie a făcut chiar și o minune după moartea sa. În mănăstirea în care au fost îngropate cinstitele sale moaște era un călugăr tânăr stăpânit de diavol.

Egumenul a luat mantia Sfântului Anastasie și l-a îmbrăcat pe îndrăcit cu dânsa și îndată s-a tămăduit. Căci duhul cel rău, nesuferind lumina și sfințenia care veneau din mantia mucenicului, a fugit învins.

Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Anastasie Persul

Cântarea 1

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-se cu zorile cele prealuminate ale Învierii Tale, Hristoase, Sfântul Anastasie cel numit cu numele învierii, pornind de la răsărit, ca un soare luminează acum cu minunile Biserica.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind plin de dragoste Dumnezeiască ai răbdat cu bărbăţie chinurile, Sfinte Mucenice Anastasie; şi cu frumuseţile cele sihăstreşti fiind împodobit, cu bucurie te-ai adus lui Hristos jertfă cu bun miros, preaalesule.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Maica lui Dumnezeu, roagă pe Cuvântul pe Care L-ai născut şi a venit la noi trupeşte, să fie Blând şi Milostiv pentru cei credincioşi; că pe tine te avem Apărătoare şi Izbăvire.

Cântarea a 3-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Umblând pe cărarea cea strâmtă, mai întâi prin sihăstrie ai înaintat către strălucirea muceniciei, aflând prin chinuri, desfătarea şi prin osteneli culegând Veselia Cea Cerească, Mărite Mucenice Anastasie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Puterea luptei tale s-a cunoscut în toată lumea, mucenice nebiruit; că împotrivindu-te păcatului până la sânge, te-ai făcut purtător de biruinţă şi te-ai împodobit cu cunună de biruinţă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Din tine ne-a odrăslit nouă Floarea Cea Neveştejită, îmbălsămând de miros plăcut toată omenirea cu Dumneze­iescul mir al Firii Sale, Care este împreună fără de început cu Tatăl şi din tine S-a Întrupat sub vreme, Preacurată Fecioară.

Cel Ce Singur ştii neputinţa fiinţei omeneşti şi prin milostivire Te-ai îmbrăcat cu chipul ei, încinge-mă cu Putere de sus ca să strig Ţie: Sfânt este Domnul Slavei Cel Neasemănat întru bunătate.

Cântarea a 4-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nimic nu te-a despărţit de dragostea lui Hristos: nici sfârtecarea mădularelor, nici ameninţarea chinurilor, nici sabia, nici moartea, nici focul, nici foamea, Sfinte Anastasie, cel împreună locuitor cu Ceata cea cerească.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu putere ridicându-ţi crucea pe umeri, ai urmat mântu­itoarele Porunci ale lui Hristos. Şi Lui făcându-te următor până la moarte, preabunule, acum te veseleşti de Strălucirea Lui.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mai marele Voievod venind din cer, cu bucurie, limpede ţi-a binevestit, Curată, zicând: Dumnezeu va ieşi cu Trup din tine, Fecioară Preacurată, spre mântuirea noastră, a celor ce te lăudăm pe tine.

Cântarea a 5-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Potrivnicul lui Dumnezeu care odinioară se lăuda peste măsură şi ameninţa că va cuprinde pământul şi în deşert se trufea că va seca marea cu totul, este călcat în picioare cu vitejiile tale, Sfinte Anastasie, Înţelepte.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Mucenicul lui Hristos luptându-se după Lege şi biruind în chip limpede, îşi câştigă drept răsplătire a luptelor lucrarea minunilor; că boli tămăduieşte şi îndepărtează demoni cu Puterea lui Hristos, Sfântul Anastasie, făcătorul de minuni.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu naşterea ta, Fecioară, ai nimicit blestemul Evei care este maica tuturor, răsărind pe Hristos, lumii Binecuvântare. Pentru aceasta cu veselie te fericim, mărturisindu-te pe tine cu gura şi cu inima, pe bună dreptate, Născătoare de Dumnezeu.

Cântarea a 6-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminându-te lămurit cu Strălucirea Crucii, ai risipit întunericul înşelăciunii; şi luptându-te cu tiranul l-ai biruit, preamărite şi ai primit răsplătirile suferinţelor, mucenice al lui Hristos, Sfinte Anastasie, dănţuind cu oştile mucenicilor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Toată adunarea proorocilor, insuflată fiind de Dumnezeu, a arătat de mai înainte Taina Dumnezeieştii zămisliri, celei de negrăit, cea din tine, a lui Dumnezeu Cuvântul, Maică Fecioară; că tu ai arătat în lume hotărârea cea veche şi adevărată.

Din pântece pe Iona ca pe un prunc l-a lepădat fiara mării, precum l-a primit. Şi în Fecioară sălăşluindu-Se Cuvântul şi Trup luând, a ieşit păzind-o Nestricată. Că Cel Ce nu a pătimit stricăciune, a păzit Nevătămată pe Ceea ce L-a născut.

Cântarea a 7-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luptătorul, arătând vitejia lui, vădită pildă, îndeamnă pe credincioşi să urmeze acum Dumnezeieştii Patimi, celei de bunăvoie, pe care a suferit-o pentru noi Dumnezeul părinţilor noştri Cel Lăudat şi Preaslăvit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cei ce iubesc dreapta cinstire de Dumnezeu cred că Treimea este deopotrivă în Putere. Că vitejii luptători s-au întrecut în luptă pentru Dânsa, vărsându-şi sângele, luptându-se muceniceşte şi fiind ucişi şi-au dat sufletele lor pentru Dânsa.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Bucură-te Curată, Acoperă­mântul lui Adam, din care a ieşit Păstorul Cel Preaînălţat, îmbrăcându-Se cu adevărat întru mine, omul întreg, pentru necuprinsa milostivire; Dumnezeul părinţilor noştri Cel Lăudat şi Preaslăvit.

Cântarea a 8-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

De pe pământ te-ai ridicat la ceruri, purtând cunună, Sfinte Mucenice Anastasie, fugind de toată înşelăciunea demonilor şi ai călcat în picioare credinţa în idoli. Drept aceea, acum plin de veselie strigi: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Binecuvântăm pe Tatăl şi pe Fiul şi pe Sfântul Duh, Domnul.

Vopsitu-ţi-ai haina, preafericite, în sângiurile tale cele muceniceşti; şi purtând crucea ca sceptru, cu Hristos împreună împărăteşti în veci, Sfinte Anastasie; şi acum cânţi plin de veselie: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cuvântul Cel Bogat, Care este Slăvit cu cântări arhangheleşti, pentru noi a sărăcit, alegându-te Maică pe tine, Frumuseţea lui Iacov, cea Binecuvântată. Pentru aceasta lăudându-te pe tine, strigăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Să lăudăm, bine să cuvântăm şi se ne închinăm Domnului, cântându-I şi preaînălţându-L pe Dânsul întru toţi vecii.

Cuptorul cel răcorit a închipuit chipul Minunii celei mai presus de fire; că nu a ars pe tinerii pe care i-a primit, precum nici Focul Dumnezeirii, pântecele Fecioarei în care a intrat. Pentru aceasta, cântând, să strigăm: bine să cuvânteze toată făptura pe Domnul şi să-L preaînalţe întru toţi vecii.

Cântarea a 9-a

Stih: Sfinte Cuvioase Mucenice Anastasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu ostenelile sângiurilor tale, mărite, ai stins toată înşelăciunea idolilor şi plinirea Bisericii ai luminat-o. Pentru aceasta, preaalesule, nu înceta a ruga pe Stăpânul, ca să te fericim toţi.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

O, Slava Cea cu adevărat, mai presus de cuvânt şi Negrăita Strălucire Dumnezeiască, Cea Nespusă, de care te-ai împărtăşit ca un biruitor, Sfinte Anastasie, stă înaintea Stăpânului Hristos! Pe Acela şi acum roagă-L pentru noi, cei ce te lăudăm.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

O, cât de înfricoşătoare este Minunea ta! Că tu, Fecioară, Născătoare de Dumnezeu, născând pe Dumnezeu Cuvântul, ai arătat Taina cea ascunsă mai înainte de neamuri şi de veacuri în Dumnezeu, Cel Ce a zidit toate.

Chipul naşterii tale celei Curate, l-a arătat rugul cel ce ardea fără să se mistuie. Şi acum te rugăm să stingi cuptorul ispitelor ce se sălbăticeşte asupra noastră; că pe tine, Născătoare de Dumnezeu, neîncetat să te mărim.

SEDELNA

Ca unul ce ai fost luminat la cuget de Străluciri Dumnezeieşti, cugetătorule de Dumnezeu, părintele nostru, te-ai arătat preacinstit în mărirea desăvârşirii; că ai ajuns cu Dumnezeiască înţelepciune cuvios în sihăstrie şi mucenic prin sânge, Sfinte Anastasie, Fericite; pentru aceasta şi Hristos izvorăşte întru tine harul minunilor.

SEDELNA Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Înnoit-ai, Preacurată, cu Dumnezeiască naşterea ta, firea cea muritoare a pământenilor stricată de patimi şi ne-ai ridicat pe toţi din moarte la viaţa cea nestricăcioasă. Pentru aceasta, după datorie, toţi de fericim, Fecioară Preamărită, precum Însăţi ai proorocit.

SEDELNA Sfintei Cruci şi a Preasfintei Născătoare de Dumnezeu

Fecioară Preacurată, Maica lui Hristos Dumnezeu, sabie a trecut prin Preasfântul tău suflet, când ai văzut pe Fiul tău şi Dumnezeu Răstignit de bunăvoie. Pe Acela, Bine­cuvântată, roagă-L neîncetat să ne dăruiască nouă iertare de greşeli.

Troparul Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul

Mucenicul Tău, Doamne, Anastasie, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Ciprian pentru îndepărtarea duhurilor rele, vrăjilor și blestemelor

Surse articol:

1. Doxologia, Viața Sfântului Cuvios Mucenic Anastasie Persul: https://doxologia.ro/viata-sfantului-cuvios-mucenic-anastasie-persul
2. Calendar Ortodox, Sfântul Cuvios Mucenic Anastasie Persul: https://calendar.ortodox.md/calendar/entry/RO/132
3. Ortodoxism: https://www.ortodoxism.ro/proloagele/ianuarie/Proloage22Ian.shtml
4. Doxologia, Canon de rugăciune către Sfântul Mucenic Anastasie Persul: https://doxologia.ro/canon-de-rugaciune-catre-sfantul-cuvios-mucenic-anastasie-persul

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.