Când va veni Antihristul? Sfântul Apostol Pavel ne spune
Curiozitățile despre sfârșitul lumii s-au intensificat în ultima vreme, din cauza dezastrelor, războaielor și multor alte nenorociri care se întâmplă în zilele noastre.
Veștile alarmiste despre apropierea Apocalipsei au început de prin anii 2000. Dacă atunci erau doar specualții și preziceri, acum pare că realitatea bate filmul.
Și totuși, nimeni nu știe când va veni Antihristul. Însuși Hristos, Care era Dumnezeu, le-a spus ucenicilor că aceasta nu o știe nimeni, ci numai Dumnezeu-Tatăl.
Cu toții am avut sau vom avea la un moment dat întrebări și frământări legate de sârșitul lumii. Inclusiv apostolii erau preocupați de aceasta și chiar L-au întrebat pe Mântuitorul când va fi sfârșitul și care este semnul venirii Sale (Matei 24, 3).
S-ar fi așteptat probabil ca Hristos, Dumnezeu fiind, știind mai înainte toate ce aveau să fie, să le dea mai multe detalii. Nu doar că nu le-a destăinuit data sfârșitului veacului, ci mai mult mister a adăugat în jurul acestui subiect, zicându-le:
„Iar de ziua și de ceasul acela nimeni nu știe, nici îngerii din ceruri, nici Fiul, ci numai Tatăl” (Matei 24, 36). Apocalipsa înseamnă „revelație”, adică descoperire. Acest văl al neștiinței numai Dumnezeu îl va ridica la vremea potrivită.
Și totuși, există anumite semne ale sfârșitului despre care ne vorbește Domnul. La acestea trebuie să fim atenți.
Despre ele scrie și Sfântul Apostol Pavel în a doua sa Epistolă către Tesaloniceni. Este important să o citim integral, pentru că în ea vom afla lucruri esențiale despre sfârșitul lumii.
El spune că, despre venirea Domnului nostru Iisus Hristos nu trebuie să ne lăsăm nici înșelați, nici tulburați, nici înspăimântați de vreun duh sau de vreun cuvânt sau de vreo scrisoare care spune că ziua Domnului a și sosit.
„Să nu vă amăgească nimeni, cu niciun chip; căci ziua Domnului nu va sosi până ce mai întâi nu va veni lepădarea de credință și nu se va da pe față omul nelegiuirii, fiul pierzării, potrivnicul, care se înalță mai presus de tot ce se numește Dumnezeu, sau se cinstește cu închinare, așa încât să se așeze el în templul lui Dumnezeu, dându-se pe sine drept dumnezeu” (II Tesaloniceni 2, 1-4).
Aici Sfântul Pavel vorbește limpede despre unul din semnele evidente ale sfârșitului, anume vădirea „oficială” a Antihristului.
Și spune mai departe că acest luptător împotriva lui Hristos încă este ținut în frâu de Dumnezeu.
„Și acum știți ce-l oprește, ca să nu se arate decât la vremea lui. Pentru că taina fărădelegii se și lucrează, până când cel care o împiedică acum va fi dat la o parte”.
Aflăm așadar că există un moment când Antihristul va veni, iar acest moment este plinirea vremii răutăților.
Când urâciunea pustiirii și înmulțirea fărădelegii vor atinge cote maxime, atunci se va da pe față „cel fără de lege”.
„Iar venirea aceluia va fi prin lucrarea lui satan, însoțită de tot felul de puteri și de semne și de minuni mincinoase”.
Chiar dacă va fi înfricoșător și mult amenințător, nu trebuie să ne temem de el, pentru că puterea lui este mincinoasă.
„Domnul Iisus îl va ucide cu suflarea gurii Sale și-l va nimici cu strălucirea venirii Sale”.
Diavolul este tatăl minciunii și prin amăgiri și ispite își face lucrările în lume. El va reuși să păcălească numai „pe fiii pierzării, fiindcă ei n-au primit iubirea adevărului, ca ei să se mântuiască”.
Cei care vor crede în Antihrist sunt cei care trăiesc deja în minciună și în înșelare, ca unii care n-au crezut în adevăr, ci au iubit nedreptatea.
În finalul epistolei, Sfântul Pavel îi îndeamnă pe tesaloniceni să rămână neclintiți în credință și să păstreze predaniile pe care le-au învățat de la ei.
Chiar dacă nimeni nu știe „nici clipa, nici ceasul când Fiul Omului va veni”, trebuie să fim pregătiți. Acea clipă trebuie să ne găsească priveghind, iar nu dormitând, după cum spunem în rugăciunile dimineții, unde avem o referire clară la venirea Domnului:
„Și ne dăruiește nouă cu inimă veghetoare și curată să trecem toată noaptea acestei vieți, așteptând luminata și sfânta zi a Unuia-Născut Fiului Tău, a Domnului Dumnezeului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos, când va venit pe pământ cu slavă să judece pe toți și să plătească fiecăruia după faptele lui.
Ca să nu fim aflați zăcând și dormitând, ci priveghind și sculați întru lucrarea poruncilor Lui și să fim gata a intra în bucuria și cămara slavei Lui celei dumnezeiești, unde este glasul cel neîncetat al celor care Te laudă și nespusa dulceață a celor ce văd pururea frumusețea cea nespusă a slavei Tale”.
Să nu ne lăsăm furați de gândul la sfârșitul lumii și să neglijăm felul în care trăim. Să ne îngrijim de propriul nostru sfârșit, care poate veni mai înainte de sfârșitul veacurilor.
Părintele Constantin Sturzu spune că moartea trebuie să ne afle în stare de pocăință.
Citește și: Frica de moarte, antihrist și sfârșitul lumii – singura armă care le spulberă
Surse articol:
1. Doxologia, Rugăciunile dimineții: https://doxologia.ro/rugaciunile-diminetii
2. Pr. Constantin Sturzu, Care sunt semnele sfârșitului lumii? Doxologia: https://doxologia.ro/care-sunt-semnele-sfarsitului-lumii