Nu vă luptați singuri cu patimile! Îndreptați-vă privirea și atenția spre Hristos și vă veți liniști

Împotriva patimilor nu trebuie să te pornești singur și cu încrâncenare, deoarece nu vei izbuti nimic. Principala noastră lucrare duhovnicească trebuie să fie centrarea minții pe Hristos și creșterea dragostei Lui în inimă.

Această strategie de înfruntare a patimilor am găsit-o la mai mulți părinți duhovnici și sfinți.

Nu va luptati singuri cu patimile, indreptati-va atenția spre Hristos si va veti linisti

Nu va luptati singuri cu patimile, indreptati-va atenția spre Hristos si va veti linisti

Odată au venit la Sfântul Porfirie câțiva tineri care nu era căsătoriți. Părintele era văzători cu duhul și știa luptele interioare ale fiecăruia.

Acelor tineri le-a vorbit despre căsătorie și celibat. Probabil adolescenții respectivi oscilau între a se căsători și a rămâne singuri.

Să nu vă chinuiască problema opțiunii între căsătorie și celibat. Uneori vin zile când simțiți dorințe sufletești și trupești pentru căsătorie. Iar alteori, aceste dorințe scad în intensitate fiindcă simțiți dorințe dumnezeiești, mai înalte decât căsătoria”.

Sfatul Părintelui Profirie a fost unul foarte simplu și eliberator:

Când vă vin ispitele trupești, să nu încercați să le alungați cu forța fiindcă satana profită și le face și mai atrăgătoare și astfel vă vatămă”. 

Părintele i-a îndemnat mai degrabă spre o atitudine liniștită și proactivă: E mai bine să le înfruntați cu calm și să transformați dorințele din păcătoase în curate”. 

Sfântul Paisie Aghioritul vorbea de asemenea despre importanța cultivării gândurilor bune și frumoase, care le înlocuiesc pe cele rele, până la dispariția completă a lor.

Lupta împotriva patimilor se duce mai ușor și mai eficient printr-o atitudine pozitivă și constructivă decât prin una de defensivă-ofensivă.

Să vă spuneți vouă înșivă: Poate ne vom căsători și vom gusta din plăcerile căsătoriei, așa cum vrea Hristos”.

Aceste gânduri duc mintea la Dumnezeu și o curățesc de toată întinăciunea pe care diavolul vrea să o semene.

De aceea trebuie să căutăm să curățim orice lucru de înțelesurile rele și amăgitoare date de diavol.

Amândouă – și căsătoria și fecioria sunt bineplăcute lui Dumnezeu, dacă sunt curate. Și pe una și pe alta le binecuvintează.

Când vă vin din nou dorințe de feciorie, să le primiți cu recunoștință, cultivând în taină arta sfințirii. La un moment dat, cumpăna va înclina într-una din părți”.

Patimile nu trebuie războite, ci domolite cu ajutorul lui Dumnezeu.

Unii încearcă să se sfințească luptându-se cu patimile și păcatele lor, iar alții iubindu-L pe Hristos și voia Sa”.

Această cale este mai ușoară, mai simplă și mai directă către rezultate bune.

Cei dintâi izbutesc puține lucruri, fiindcă lupta lor devine foarte rece și dură. Ceilalți izbândesc mai multe, fiindcă iubind pe Hristos patimile păcătoase își pierd farmecul și tăria în fața bucuriei iubirii lui Hristos pe care o trăiesc”.

Atunci când îți îndrepți atenția spre Hristos și te străduiește să Îl iubești, toate patimile se rezolvă de la sine. Dar dacă te pornești la luptă împotriva patimilor, vei fi cât de curând biruit.

Când te concentrezi asupra lui Hristos, adevărul Lui pătrunde în tine și mintea ta se luminează. Sufletul se eliberează de orice constrângere și pornirile pătimașe încetează să te mai chinuie.

Când se luminează de ziuă și lumina soarelui va pătrunde în odaie, în mod firesc întunericul se risipește”.

Părintele Sergiy Baranov a fost întrebat de cineva cum trebuie să se lupte cu lipsa de responsabilitate?

Orice întrebare care începe cu aceste cuvinte „cum să mă lupt?” este greșită. Nu ar trebui să te lupți, ci să abordezi problem în alt mod, spune Părintele Sergiy.

Când te lupți împotriva a ceva, mintea și inima ta sunt acordate la problema cu care te confrunți”.

„Acest subiect rămâne permanent cu tine. Chiar dacă te împotrivești lui, rămâi în el”.

De pildă, te lupți cu desfrânarea și rămâi prins în această problemă 24 de ore pentru că te gândești permanent la ea și la cum să o combați.

Mintea ta luptă, dar inima își dă mereu consimțământul”.

Noțiunea de „luptă” te face să devii crispat și încordat, paralizându-ți toate puterile sufletești și trupești.

Chiar și cea mai mică referință la subiectul respectiv te aprinde, te pornește, îți aduce gânduri și sentimente.

În acest fel nu vei putea niciodată să scapi de o problemă. Devii obsedat de ea și în cele din urmă ajunge să „te facă”.

Trebuie să-ți distragi atenția de la patimă. Mută-ți mintea de la ea într-un loc frumos, luminos și bun, spune Părintele Sergiy. Iar acest loc nu poate fi decât acolo unde este Hristos.

Nu trebuie să te lupți, ci să te îndepărtezi de acea patimă și de orice subiect legat de ea, mutându-ți atenția la Hristos.

Lasă-L pe Hristos să fie principalul tău subiect. Acolo nu este nevoie de nicio luptă. Cu cât mai mult, cu atât mai bine”.

Citește și: Rugăciune către Sfântul Efrem pentru ajutor în lupta cu patimile

Surse articol:

1. Iveron Monastery, How to fight against any passion? Archpriest Sergiy Baranov: https://www.youtube.com/watch?v=HBlGikXPEeU&ab_channel=IVERONMONASTERY.ORSK.RUSSIA
2. Sfântul Porfirie Kavsokalivitul, Căsătorie sau celibat? https://www.youtube.com/watch?v=ArA4Dg5oxiw&t=279s&ab_channel=NaturalNascutOrtodox

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.