Eu nu sunt niciodată îngrijorată, tensionată sau speriată pentru că mă supun voii lui Dumnezeu – Sfânta Gavrilia

Maica Gavrilia Papaianni este o sfântă contemporană, a cărei viață constituie o pildă frumoasă pentru mulți creștini.

Sinodul Patriarhiei Ecumenice a canonizat-o pe 3 octombrie, anul 2023. Maica Gavrilia a devenit astfel Sfânta Gavrilia, ea fiind considerată o sfântă încă din timpul vieții sale pământești.

Sfanta Gavrilia

Sfanta Gavrilia: Pemptousia.gr

Maica Gavrilia a fost numită „asceta iubirii”. Aceste două cuvinte vorbesc de la sine despre nevoințele și harismele sale.

Cu adevărat a trăit ca o ascetă, fără să dețină vreodată ceva. Întreaga ei existență a dedicat-o slujirii aproapelui, și pentru aceasta a rămas în amintirea multora ca un izvor de dragoste și milă.

Iubirea pe care o arăta semenilor prin cuvinte și prin fapte era „contagioasă”. Îi molipsea pe toți.

Pe cei căzuți în deznădejde îi însuflețea, pe cei triști îi mobiliza, pe cei singuri îi făcea să se simtă iubiți și ocrotiți. Maica Gavrilia nu îi mângâia pe oameni doar cu cuvântul, ci cu propriile sale mâini.

Ea a fost de profesie medic. Avea un cabinet în Anglia unde îi trata pe săraci pe gratis. Nu doar că nu le lua bani, ci ea însăși le dădea acestora din ceea ce câștiga.

După moartea mamei sale a lăsat toate și a plecat în India pentru a se îngriji de cei bolnavi și săraci.

A împărțit toate bunurile sale săracilor și a decis să petreacă în sărăcie. Când a plecat, avea doar haina de pe ea și o Biblie.

În India a petrecut 5 ani, îngrijind pe leproși și pe săracii din spitale. Apoi a trăit ca pustnică în Munții Himalaya.

La vârsta de 62 de ani s-a călugărit în Palestina. După ce a devenit monahie a continuat să călătorească în scop misionar în India și Africa.

Părintele Sofronie Saharov a rugat-o să devină stareța mănăstirii de maici de la Essex, însă ea nu a primit.

În ultimii 13 ani din viață s-a întors în țara natală, Grecia. A viețui o scurtă vreme într-un apartament din Atena, apoi s-a retras într-o mănăstire pe insula Leros. Aici avea să primească schima mare. În anul următor s-a mutat la Domnul cu pace, pe data de 28 martie.

Nu se temea deloc de moarte, va dimpotrivă, o aștepta în fiecare an. Considera că plecarea ei din această lume va fi ca o trecere în altă viață.

Moartea nu există. Va fi ca atunci când închizi o ușă și deschizi alta. Părăsim această lume și ne ducem să înflorim în următoarea”.

Sfânta Gavrilia nu se temea nici de moarte, nici de necazurile din timpul vieții.

Eu nu sunt niciodată îngrijorată, deși se petrec atâtea nenorociri în jurul nostru. Nu mă simt deloc tensionată sau speriată, pentru că întotdeauna mă supun voii lui Dumnezeu”. 

Acesta era secretul ei, predarea pe sine în grija lui Dumnezeu.

Îmi dau seama că nimic nu se poate întâmpla fără voia lui Dumnezeu sau permisiunea Lui. Tocmai pentru că El este Atoputernic”.

Avea multă credință și nădejde în ajutorul Lui. Când a plecat în India nu avea nimic, nici bani, nici haine, nici hrană.

Domnul m-a trimis în India fără bani pentru a putea vedea măreția și slava Lui, pentru a putea fi martora felului în care El se îngrijește de noi atunci când ne lăsăm cu desăvârșire în mâiinile Sale. Am văzut toate acestea cu ochii mei, am văzut-o la fiecare pas în toți acei ani în India. De atunci și până astăzi nu am încetat nici măcar un singur moment să mă minunez de lucrarea Lui”.

Pe oameni îi sfătuia să nu-și dorească lucruri multe sau greu de obținut. Mai bine îngrijiți-vă să sfințiți cele pe care le aveți”.

Citește și: Pentru a dobândi adevărata iubire, trebuie să dai afară „eul” tău

Surse articol:

1. Librăria Bizantină, Maica Gavrilia, asceta iubirii: https://www.librariabizantina.ro/maica-gavrilia-asceta-iubirii
2. Creștin Ortodox, Maica Gavrilia Papaiannis: https://www.crestinortodox.ro/parinti/maica-gavrilia-papaiannis-99132.html
3. Maica Gavrilia Papaiannis, Trăiește necazul fratelui tău fără a te gândi la tine însuți, Urcuș Spre Înviere: https://www.urcusspreinviere.ro/965/traieste-necazul-fratelui-tau-fara-a-te-gandi-la-tine-insuti/
4. Viața Maicii Gavrilia Papaiannis, Doxologia: https://doxologia.ro/viata-maicii-gavrilia-papaiannis

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.