Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul: Zi de Post Negru

În fiecare zi de 29 august a anului se face pomenire de tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul, cel care a botezat în repejunile râului Iordan pe Mântuitorul, și despre care Hristos Însuși a spus că nu este om mai mare născut din femeie pe pământ ca acesta.

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul  a trăit ca un înger pe pământ (de aceea în iconografia creștină apare zugrăvit cu aripi), născut cu o singură misiune, și anume aceea de a face netede cărările Domnului pe pământ, de a pregăti calea Celui care a adus iertarea pentru cei păcătoși, și a lăsat să se întrevadă mila și iubirea lui Dumnezeu față de neamul omenesc.

Glasul celui ce strigă în pustie

Sfântul Ioan ducea o viață aspră, potrivită misiunii sale. Era îmbrăcat în piei de cămilă și umbla desculț prin pustie, hrănindu-se numai cu miere și lăcuste sălbatice. Cuvântul lui era puternic, și s-a făcut auzit în tot ținutul acela, încât toți veneau să-l vadă și să-l audă, pentru că propovăduia botezul pocăinței. El boteza cu apă și îi pregătea pe cei dornici să se întoarcă la Dumnezeu pentru botezul de foc al Mântuitorului, cu Duh Sfânt. Despre Mântuitorul, Sfântul Ioan Botezătorul spunea că nu este vrednic să-i dezlege curelele încălțămintei. El a fost cel care a văzut pe Duhul Sfânt în chip de porumbel pogorându-se deasupra lui Hristos la Iordan, când mâna sa tremurândă L-a botezat pe cel lipsit de păcat, care a lua asupra Lui păcatele lumii.

Inclusiv regele Irod se temea de Sfântul Ioan Botezătorul, pentru că “glasul celui ce strigă în pustie“ era puternic și de netăgăduit. Irod îl cinstea pe Sfântul Ioan în inima sa, dar a iubit mai mult slava deșartă a lumii decât mărturia Domnului care mustra fărădelegea prin gura proorocului Său: “Nu ți se cade ție să ai de soție pe femeia fratelui tău“ (Irodiada).

Dansul provocator al Salomeei

Irod a prins pe Ioan pentru a-i închide gura, și l-a băgat în temnița din subsolul palatului său. Și pentru că atunci era ziua de naștere a lui Irod, Irodiada căuta un prilej să se răzbune pe Sfântul Ioan Botezătorul pentru îndrăzneala lui de a se băga între ea și Irod. La marele fast de la palat au fost invitați toți mai marii regatului. Dansul voluptos al Salomeei (fiica Irodiadei) l-a făcut pe rege să-și piardă mințile, și să se jure că-i va da acesteia orice va cere de la el, până la jumătate din averea sa.

ioan-botezatorul

Ucis din pricina desfrânării

Însă la sfatul mamei sale, Salomeea a cerut lui Irod capul Sfântului Ioan Botezătorul. Auzind această dorință a fetei, mult s-a frământat Irod pentru că ținea la Sfântul Ioan Botezătorul, însă din pricina jurământului său, n-a putut face nimic, fiind de față toată nobilimea cetății.

Hotărând deci să împlinească cerința diavolească a tinerei fete, Irod a trimis în temniță un călău să aducă capul lui Ioan pe o tavă. Trofeul însângerat a fost adus mamei sale, dar capul Sfântului Ioan încă vorbea și mustra fărădelegea ei.

De teamă că Ioan ar putea învia, Irod a dat ucenicilor doar trupul, păstrând capul deoparte. Ucenicii au îngropat astfel numai trupului lui Ioan în Sevastia, după care au pornit în căutarea lui Iisus, Mesia cel vestit de Sfântul Ioan Botezătorul, pentru a-i comunica Acestuia cele întâmplate.

Îngroparea Cinstitului Cap

Istoria îngropării capului Sfântului Ioan Botezătorul este una complexă și enigmatică. La început se spune că Irodiada ar fi luat sfântul cap și l-ar fi îngropat adânc în curtea casei ei. Apoi au existat trei pierderi și trei aflări ale cinstitului Cap al Sfântului Ioan Botezătorul.

Sfântul Ioan Botezătorul este și rămâne chipul pocăinței și sfințeniei desăvârșite, al moralității și curăției, al virtuților și al trăirii duhovnicești ireproșabile. A fost ultimul dintre profeții Domnului, care s-a învrednicit a-l vedea pe Dumnezeu întrupat și a-l vesti lumii. Lupta sa aprigă până la moarte împotriva păcatului și a fărădelegii s-a făcut nouă pildă de viețuire creștină, mai ales azi, când veacul prezent ne invită la o viață departe de poruncile lui Dumnezeu.

Tradiții și obiceiuri

Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este ultima mare sărbătoare a anului bisericesc, înainte de ziua de 1 septembrie. În această zi, creștinii postesc aspru, și cei care pot, țin post negru, până seara. Din evlavie pentru acest mare sfânt al neamului creștinesc, credincioșii din anumite zone ale țării nu folosesc cuțitul la tăiat pâine sau la alte treburi gospodărești.

Sf. Ioan Botezătorul - Pictură de Arsenie Boca

Sf. Ioan Botezătorul – Pictură de Arsenie Boca

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. sunt f multumita pt faptul ca intalnesc mereu tot-aproape tot ce ma intereseaza despre religie, rugaciune, sfinti, icoane facatoare de minuni, sfaturi-cum sa ne rugam, cum sa nu prea speram ca Dumnezeu sa ne ierte chiar asa de usor cum facem greseli-multumesc- ma bucur ca si ptr aceasta sfanta sarbatoare am gasit ce-mi doream f.mult-

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.