Rugăciunea de dimineață vă sfințește toată ziua – Arhim. Arsenie Boca

Cine se scoală de dimineață ajunge departe – spune o veche zicală. Dacă adăugăm și rugăciunea, realmente acea zi va aduce mai mult rod.

Cine se roagă de dimineață este alt om toată ziua. Întreaga zi ni se sfințește atunci când o începem cu rugăciune, când Îi aducem slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru acest mare dar al fiecărei zilei.

Rugaciunea de dimineata va sfinteste intreaga zi – Arhim. Arsenie Boca

Rugaciunea de dimineata va sfinteste intreaga zi – Arhim. Arsenie Boca

Ieromonahul Arsenie Boca îndemna pe oameni să pună deoparte câteva clipe și pentru Dumnezeu.

Primul gând pe care trebuie să îl avem când deschidem ochii dimineață este gândul la Dumnezeu. Lui trebuie să Îi aducem mulțumire și închinăciune pentru că ne-a păzit nevătămați în cursul nopții și ne-a învrednicit de o nouă zi.

Fiecare zi care începe este o nouă șansă de mântuire. Atât de scump este timpul vieții noastre. Atât de prețios este acest dar.

Dacă nu simțim în noi această recunoștință, ar trebui să cugetăm la faptul că această nouă zi în care abia am intrat este un dar pe care nu am fi putut să ni-l dăm singuri.

De aceea se cuvine să ne facem puțin timp și pentru Dăruitorul tuturor bunătăților. Puțina noastră închinăciune și rugăciune să fie ca o jertfă pe care I-o aducem drept mulțumire lui Dumnezeu.

Rugăciunea de dimineață este, așadar, o datorie față de Cel ce ne-a adus la viață. Ea are însă și efecte binefăcătoare asupra noastră. Așa cum este roua pentru plante, așa este rugăciunea pentru suflet. Ea trezește sufletul la viață, îl animă și îl întoarce cu recunoștința cuvenită spre Ziditorul său.

Cine se roagă lui Dumnezeu de dimineață, cu o cuvenită luare aminte, e mai fericit și mai liniștit tot restul zilei aceleia”.

Sfinții Părinți au asemănat mintea cu o moară care macină ceea ce este în ea. Dacă de dimineață îi dai minții rugăciune și gânduri frumoase și bune, aceea va măcina toată ziua.

Să ne străduim să punem întotdeauna de dimineață grâu, pentru ca vrăjmașul să nu toarne neghină”.

Cu cât mai mult ne vom deprinde cu rugăciunea, cu atât mai mult vom simți efectele ei. Părintele Arsenie spune că cel care se sârguiește să se roage de dimineață își sfințește ziua.

Și cu cât se silește să facă aceasta permanent, cu atât mai mult se va întări sufletului lui în fața ispitelor care vor da năvală în timpul zilei.

Rugăciunea de dimineață ne ajută să menținem atenția și orientarea către cele bineplăcute lui Dumnezeu.

Să petrecem ziua ce începe în așa fel încât ea să ne poată duce către ziua veșnică, iar nu către noaptea veșnică”.

Rugăciunea de seară are o la fel de mare importanță. Să alocăm câteva minute pentru a-I aduce mulțumire lui Dumnezeu pentru acea zi, cerându-I mai departe somn liniștit și ocrotire.

Tot așa, când mergi către somn, gândește-te că Dumnezeu îți fă odihnă de ostenelilor tale. Consacră lui dumnezeu o curată și smerită rugăciune. Buna ei mireasmă îți va apropia pe îngerul tău spre paza ta”.

Citește și:

Cum să faci rugăciunea de dimineață dacă nu ai timp – Pr. Nicolae Dima
Să nu sărim peste rugăciunea de dimineață. Prin ea Îi cerem lui Dumnezeu să ne apere de ispite, de mânie, de accidente – Părintele Gheorghe Calciu
Rugăciunea aduce mai multă odihnă decât somnul

Sursă articol: Ieromonahul Arsenie Boca, Cine se roagă lui Dumnezeu de dimineață e mai fericit și mai liniștit tot restul zilei, Doxologia: https://doxologia.ro/cine-se-roaga-lui-dumnezeu-de-dimineata-e-mai-fericit-mai-linistit-tot-restul-zilei

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.