Crucea pe care o porți la gât – ce înseamnă și ce putere are

Crucea pe care o purtăm la gât ne poartă pe noi în căile dreptății. Calea creștinilor este calea crucii, a încercărilor, a necazurilor.

Însă la capătul ei se află răsplata răbdării, bucuria, odihna, cununile.

Crucea pe care o porti la gat - ce inseamna si ce putere are

Crucea pe care o porti la gat – ce inseamna si ce putere are

Crucea pe care o purtăm pe trupul nostru este scut de apărare împotriva duhurilor răutății.

Este cea mai mare bogăție a creștinului, căci ea îi aduce aminte Cine este stăpânul Lui și Cui slujește.

Crucea este mărturia de credință pe care o dăm în mod non-verbal. Însuși semnul crucii pe care îl facem pe trupul nostru reprezintă o rugăciune fără cuvinte.

Cei care poartă crucea la gât Îi urmează lui Hristos, El fiind Calea, Adevărul și Viața. Această urmare a Domnului nu se poate face fără lepădarea de sine, fără smerenie și fără lăsarea cu desăvârșire în voia și grija Lui.

Mântuitorul a dus crucea întregii lumi, crucea păcatelor fiecăruia dintre noi, dar în final a biruit. „În acest semn vei învinge”, a văzut Împăratul Constantin scris lângă crucea care i s-a arătat pe cer.

Crucea pe care o avem la gât nu este un talisman sau o bijuterie. Ea nu trebuie purtată ca o simplă podoabă sau ca un accesoriu. Ea este semnul credinței noastre. Este semn de viață făcător, este altarul pe care S-a jertfit Hristos ca să ne izbăvească de moartea veșnică.

Obiceiul de a purta o cruce la gât este o tradiție creștinească. În zilele noastre, fiecare prunc primește o cruce la Sfântul Botez, pe care preotul i-o pune la gât, rostind aceste cuvinte: „Oricice voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie” (Marcu 8, 34).

Prin purtarea acestui semn Îl avem alături de noi pe calea crucii pe Însuși Hristos. Pentru că nu obiectul sau semnul în sine reprezintă biruința împotriva diavolului și a răutății, ci Hristos este Cel Care biruiește.

Crucea are putere dumnezeiască. Jertfa Mântuitorul a dat putere crucii și dintr-un instrument de tortură și semn de necinste a făcut din ea un semn al izbăvirii și al învierii. 

Este bine ca sfintele cruci pe care le folosim pentru uz personal să le sfințim înainte de a le purta sau de a le așeza în casele, mașinile și birourile noastre. Astfel ele vor primi har și putere protectoare, călăuzitoare, izbăvitoare și sfințitoare.

Iată un scurt fragment din rugăciunea de sfințire a Sfintei Cruci pe care o rostește preotul:

Doamne, Dumnezeul slavei, trimite harul Preasfântului Tău Duh peste acest semn al crucii și-l binecuvintează, îl sfințește și-i dă lui ca să fie semn înfricoșător și tare asupra tuturor vrăjmașilor văzuți și nevăzuți, spre izgonirea și înfrângerea tuturor curselor și ispitelor și asupririlor diavolești”.

Citește și:

Ce înseamnă să îți duci crucea de fiecare zi?
Crucea este doctorie vindecătoare
„Nu vă temeți! Rugați-vă și faceți Sfânta Cruce cu credință și fug toți dracii!” – Părintele Cleopa

Sursă articol: Ortodoxia.me: https://ortodoxia.me/credinciosul-este-purtat-de-crucea-pe-care-o-tine-la-gat-aceasta-cruciulita-este-cea-mai-mare-avere-a-lui-pe-pamant-sa-nu-o-dai-jos/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.