Două rugăciuni care se spun la începutul zilei

Dacă fac puțină rugăciune dimineața, parcă sunt alt om, spunea Părintele Paisie Olaru, de la Mănăstirea Sihăstria.

Cine își face rugăciunile de dimineață și de seară își așterne înainte o zi binecuvântată și ocrotită de Dumnezeu.

Doua rugaciuni care se citesc la inceputul zilei

Doua rugaciuni care se citesc la inceputul zilei

Importanța rugăciunii de dimineață

De ce spunea Părintele Paisie că omul se simte altfel când se roagă dimineața? Pentru că rugăciunea aduce nu doar spor în lucrările pe care le avem de împlinit, ci și pace în suflet și o mai bună așezare a minții și a preocupărilor în restul zilei. Ea luminează mintea și înalță sufletul spre cele cerești.

Rugăciunea ne ajută să ne chivernisim mai bine timpul și să facem cele plăcute lui Dumnezeu. Ea este întărire în lucrarea virtuților și scut împotriva ispitelor și păcatului.

Rugăciunea adună mintea și face cu spor întreaga zi 

Împlinirea pravilei de rugăciune pune rânduială în viața noastră și ne izbăvește de împrăștiere în timpul zilei. Mintea se ocupă cu ceea ce îi dăm să „rumege”. Dacă îi dăm rugăciune, aceea va lucra și va secera roadele faptelor bune.

Câți oameni se mai îndeletnicesc cu rugăciunea în zilele noastre? Mulți sunt veșnic grăbiți și socotesc că nu au vreme de rugăciune. Dacă lași mintea liberă, fără rugăciune, diavolul vine și o umple cu tot felul de deșertăciuni și planuri și griji lumești.

„Dacă te scoli dimineață și te învârtești așa prin casă – că mai am asta de făcut, mai am și treaba astălaltă – apoi nu-ți merge bine toată ziua. Așa că, să faci oleacă de canon în fiecare zi, ca dreptul Iov, care aducea jertfă în fiecare zi pentru feciorii lui – poate au greșit ceva cu gândul”.

Cine spune că n-are timp de rugăciune, minte – zicea Schimonahia Siluana Vlad. Orice gest al nostru poate fi însoțit de rugăciune și pentru aceasta, rugăciunea n-are nevoie de timp și loc.

Orice stare a noastră poate fi transformată într-o rugăciune, într-un suspin către Dumnezeu, într-o exclamație de bucurie și slavă adusă lui Dumnezeu.

În orice clipă ne putem ruga. În orice împrejurare mintea și sufletul pot să strige la Dumnezeu și așa ajungem să împlinim, fără să știm, acea rugăciune de toată vremea, atât de bineplăcută lui Dumnezeu.

Două rugăciuni de dimineață

¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤¤

Rugăciunea întâi

Ție, Dumnezeul și Făcătorului meu în Treime Sfântă slăvit, Tatălui și Fiului și Sfântului Duh, mă închin, Îți încredințez sufletul și trupul meu și mă rog:

Tu mă binecuvintează, Tu mă miluiește, și de orice rău lumesc, diavoles și trupesc mă izbăvește. Și dă-mi cu pace, fără de păcat să petrec ziua aceasta, întru slava Ta și spre mântuirea sufletului meu. Amin”.

Rugăciunea a doua

În mâinile preamăritei Tale milostiviri, o, Doamne al meu, Îți încredințez sufletul și trupul meu, simțurile și vorbele mele, cugetele și gândurile mele, faptele mele și toate mișcările trupului și sufletului meu; intrarea și ieșirea mea, credința și viețuirea mea, trecerea și sfârșitul vieții mele, ziua și ceasul ultimei mele suflări, moarte mea, adormirea sufletului și a trupului meu.

O, Preamilostive, Doamne, Care cu bunătatea și nerăutatea Ta acoperi păcatele întregii lumi, Tu pe mine, care sunt cel mai păcătos dintre toți oamenii, mă primește în mâinile Tale și mă izbăvește de tot răul, curăță mulțimea fărădelegilor mele, îndreptează viața mea cea rea și ticăloasă.

Ferește-mă de căderile în păcat ce vor să vină, ca niciodată să nu mânii iubirea Ta de oameni cu care acoperi neputința mea de diavoli, de patimi și de oamenii cei răi. Pe vrăjmașii cei văzuți și nevăzuți întoarce-i și pe mine mă călăuzește pe calea cea mântuitoare, ca să ajung la Tine, limanul dorințelor mele.

Dăruiește-mi sfârșit creștinesc, cu pace și nerușinat, păzește-mă de duhurile răutății, iar la înfricoșata Judecată, milostiv fii robului Tău și mă numără cu oile cele binecuvântate de-a dreapta Ta, ca împreună cu ele, pe Tine, Creatorul Meu, să Te slăvesc în veci. Amin”.

Citește și:

Rugăciunea de dimineață a Sfântului Ioan de Kronstadt pentru înviorarea sufletului
Rugăciunea de dimineața care te ajută să faci față provocărilor din această zi
Cum să faci rugăciunea de dimineață dacă nu ai timp – Pr. Nicolae Dima

Surse articol:

1. Mănăstirea Derven, Trei rugăciuni care se citesc la începutul zilei: https://manastirea.dervent.ro/trei-rugaciuni-care-se-citesc-la-inceputul-zilei/
2. LaTaifas.ro., Cine spune că n-ar trimp de rugăciune, minte! https://lataifas.ro/religii-si-credinte/rugaciuni-folositoare/161725/cine-spune-ca-n-are-timp-de-rugaciune-minte/
3. Mănăstirea Suruceni: https://manastireasuruceni.md/sfaturi-duhovnicesti/pr-paisie-olaru-eu-daca-ma-scol-de-dimineata-si-mi-fac-oleaca-de-canon-parca-sunt-un-alt-om-toata-ziua.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.