Rugăciune către Sfântului Arhanghel Selatiil – îngerul care duce rugăciunile oamenilor la Dumnezeu

Îngerii sunt ființe de lumină, create de Dumnezeu cu diverse misiuni, în cer și pe pământ. Ei nu au trup material, ci trup ceresc, adică sunt duhuri nemuritoare.

Puterile cerești se împart în nouă cete și alcătuiesc lumea nevăzută. Dumnezeu a creat-o pe aceasta cu scopul principal de a-L slăvi neîncetat.

Rugaciune catre Sf. Arhanghel Selatiil – ingerul care duce rugaciunile oamenilor la Dumnezeu

Rugaciune catre Sf. Arhanghel Selatiil – ingerul care duce rugaciunile oamenilor la Dumnezeu

Ce misiune au Sfinții Arhangheli?

Unii dintre îngeri Îi aduc doxologie continuu lui Dumnezeu (heruvimii, serafimii), în timp ce alții au misiuni pe pământ – în special de a descoperi oamenilor voia lui Dumnezeu.

Îngerii păzitori nu sunt doar ocrotitori împotriva duhurilor rele, ci au și menirea de a ne insufla gândurile bune și de a ne ajuta să facem voia Celui Preaînalt.

Sfinții Arhangheli fac parte din ierarhia mai de jos, adică mai aproape de pământ. Din ceata lor fac parte de asemenea Începătoriile și Îngerii. Părintele Cleopa spune că acești îngeri sunt cel mai aproape de oameni.

„Arhanghelii au misiunea de a vesti oamenilor tainele cele mari ale lui Dumnezeu, de a descoperi proorociile cele înalte ale îngerilor și, prin ei, oamenilor”.

Sfântul Grigorie Dialogul spune că Arhanghelii răspândesc între oameni lumina Sfintei Evanghelii și a dreptei credințe.

În Vechiul și Noul Testament avem câteva pasaje care arată că Arhanghelii coboară pe pământ și se arată în chip văzut oamenilor aleși pentru a le descoperi și comunica taine divine.

Se cunosc șapte Arhangheli: Mihail, Gavriil, Rafail, Uriil, Salatiil, Gudiil și Varahiil. Primii trei sunt cei mai cunoscuți, datorită aparițiilor lor minunate.

Ce înseamnă numele „Salatiil”?

Toți poartă numele dumnezeirii, căci terminația „il” înseamnă „Dumnezeu”. Părintele Celopa spune că numele Sfântului Arhanghel Salatiil (sau Salateil) înseamnă „slujitorul cel mai înalt dumnezeiesc”.

El este îngerul rugăciunii, sau cel care poartă rugăciunile oamenilor înaintea lui Dumnezeu. În limba ebraică numele lui se tâlcuiește chiar așa „mijlocitorul către Dumnezeu”.

Rugător fierbinte pentru neamul omenesc

Arhanghelul Salatiil închipuie rugăciunea de cerere, de aceea în unele icoane el are mâinile împreunate la piept, însemnând gestul rugăciunii.

Părintele Cleopa îl numește „un rugător fierbinte pentru neamul omenesc”.

Sunt creștini care citesc zilnic sau adesea Canonul Îngerului Păzitor sau Canonul Puterilor Cerești și al Tuturor Sfinților, învrednicindu-se astfel de ocrotirea lor puternică. Este un lucru foarte folositor să ne rugăm sfinților îngeri, arhangheli și tuturor cetelor cerești.

Sfântul Salatiil – îngerul rugăciunii

Sfântului Arhanghel Salatiil ne putem ruga pentru ajutor în lucrarea rugăciunii personale. Acestuia îi putem cere să ne învețe a ne ruga cum se cuvine și a îndrepta cererile noastre către tronul Dumnezeirii. Nimeni nu știe să se roage, de nu-l va povățui pe el Duhul cel Sfânt.

Sfântul Arhanghel Selatiil ne poate povățui spre rugăciunea cea bineplăcută lui Dumnezeu, făcându-se totodată mijlocitor cald al nostru înaintea Lui. Cei care se îndetelnicesc cu rugăciunea neîncetată îl pot lua ca îndrumător și sprijinitor.

Rugăciune către Sfântul Arhanghel Salatiil

O, Sfinte Arhanghele Salatiil, cel ce te închini în fața Domnului Atotputernic, aducându-I laude și mulțumiri! Călăuzește-ne în rugăciunile noastre, căci ne dorim să ne rugăm neîncetat și să ne închinăm lui Dumnezeu din adâncul inimii.

Fă ca viața noastră să Îi fie plăcută lui Dumnezeu, și cât timp suntem în trup, să trăim în smerenie și în pocăință. Învață-ne să ne rugăm așa cum Dumnezeu cere de la noi, umili și bucuroși primind toată voia Lui cea bună pentur noi, și roagă-L pe Domnul Hristos să ne salveze din necazuri, suferințe, boli, ispite și de moarte fulgerătoare.

Ca mântuiți să intrăm și noi în Împărăția cea cerească, unde împreună cu tine și cu cetele de Arhangheli să cântăm slavă Sfintei Treimi în vecii vecilor. Amin”.

Citește și:

Rugăciunea de vineri către Sfântul Arhanghel Selafiil – îngerul rugăciunii și al mijlocirii
Rugăciunea de joi către Sfântul Arhanghel Uriil îngerul luminii – aduce protecție si ajutor
Rugăciune către Sfântul Arhanghel Gavriil – risipitorul mâhnirii și aducătorul de bucurie
Rugăciune pentru cei bolnavi către Sfântul Arhanghel Rafael

Surse articol:

1. Teodor Danalache, Cei șapte Sfinți Arhangheli: https://www.crestinortodox.ro/dogmatica/ingeri/cei-sapte-sfinti-arhangheli-140997.html
2. Andrei Atudori, Care sunt cele nouă cete îngerești? Ce misiune au ele? Doxologia: https://doxologia.ro/care-sunt-cele-9-cete-ingeresti-ce-misiune-au-ele
3. Arhimandritul Celopa Ilie, Predică la Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor cereștilor puteri, Doxologia: https://doxologia.ro/predica-la-soborul-sfintilor-arhangheli-mihail-gavriil-al-tuturor-cerestilor-puteri-pr-cleopa-ilie
4. Arhimandrit Ilie Cleopa, Cei șapte Sfinți Arhangheli care stau înaintea lui Dumnezeu, Doxologia: https://doxologia.ro/cei-sapte-arhangheli-care-stau-inaintea-lui-dumnezeu
5. Acoperământul Maicii Domnului, Acatistul Sfântului Arhanghel Salatiil (Selafiil) – îngerul rugăciunii: https://acoperamantulmaiciidomnului.wordpress.com/2022/06/23/acatistul-sfantului-arhanghel-salatiil-selafiil-ingerul-rugaciunii-8-noiembrie/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]