Îngerii scriu numele celor care intră în Biserică – Sfântul Vasile cel Mare

În afara Bisericii nu este mântuire, spune Sfântul Ciprian, Episcopul Cartaginei. Biserica este trupul lui Hristos, iar mădularele acestui trup suntem noi, fiecare dintre creștinii botezați.

Biserica este locașul sălășluirii lui Dumnezeu. Puterea lucrărilor și a tainelor sale mântuitoare este atât de mare încât nici porțile iadului nu o pot zdrobi.

Ingerii scriu numele celor care intra în Biserica – Sfantul Vasile cel Mare

Ingerii scriu numele celor care intra în Biserica – Sfantul Vasile cel Mare: 

Mântuitorul instituie formarea bisericii pe temelia mărturisirii lui Petru, care a mărturisit că Hristos este Fiul lui Dumnezeu:

Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui” (Matei 16, 18).

Mai departe, Hristos dezvăluie una din lucrările principale ale Bisericii, anume spovedania.

Și îți voi da cheile împărăției cerurilor și orice vei lega pe pământ va fi legat și în ceruri, și orice vei dezlega pe pământ va fi dezlegat și în ceruri” (Matei 16, 19).

Sunt 7 taine în Biserică, taine mari, care ne înlesnesc urcușul spre Împărăția Cerurilor.

Suntem mădulare al Bisericii, dar și pacienți ai săi, pentru că acolo primim tămăduire și mântuire. Cine ar vrea să se lipsească de participarea la sfintele slujbe și taine ale Bisericii?

Biserica este spitalul duhovnicesc în care ne vindecăm rănile sufletești și trupești, prin rugăciune, prin pâinea și apa sfințită, prin untdelemnul sfințit și mai ales prin mărturisirea păcatelor și Împărtășirea cu Trupul și Sângele Domnului.

La sfintele Liturghii se revarsă asupra noastră darurile Sfântului Duh. Fără harul lui Dumnezeu, fără Euharistia cea dătătoare de viață suntem morți sufletește.

Biserica este casa lui Dumnezeu spre care trebuie să alergăm ca un cerb însetat spre izvoarele apelor. Cineva spunea că îngerii păzitori numără pașii celor care merg la biserică.

Părinții văzători cu duhul au văzut chiar pe unii oameni intrând în biserică având pe îngerul păzitor alături de el, vesel și bucuros. Iar pe alții i-a văzut intrând cu demoni lângă ei. Însă, când au ieșit din Biserică, acei oameni însoțiți de diavoli aveau pe acum îngerul păzitor alături.

„Așa cum albinele sunt alungate de fum și porumbeii de mirosul cel rău, așa și pe îngerul păzitor al vieții noastre îl îndepărtează păcatele noastre cele rele, adică beția, desfrânarea, ura, mânia și toate celelalte răutăți”.

Biserica este spațiul sacru în care petrec îngerii, iar cei care intră se fac părtași ocrotirii acestora. Dincolo de ușile Bisericii ne întâmpină diavolii cu toate ispitele și cursele lor.

Când trăim după poruncile lui Dumnezeu, îngerul nostru păzitor se bucură de noi. Însă când ne dedăm la vicii și păcate, acesta se întristează și se depărtează de noi.

Când, în loc să intrăm în Sfânta Biserică intrăm în baruri și alte localuri necuviincioase, îngerul nu poate intra cu noi, ci rămâne afară suspinând și tânguindu-se pentru pierzania noastră.

Și dacă îngerul se înstrăinează de noi, ne iau în primire demonii care dănțuiesc de bucurie în jurul nostru, aducând asupra noastră tot felul de răutăți și păcate.

Petrecea în preajma îngerului păzitor este plină de pace, odihnă și bucurie, iar petrecerea în compania demonilor este plină de tulburare și întristare.

Sfântul Vasile cel Mare spunea că „îngerii scriu numele tuturor celor care intră în Biserică, fără de mânie și răutate, precum și numele tuturor celor care se roagă și postesc”.

Aceasta arată că nicio faptă bună a noastră nu este trecută cu vederea, ci este scrisă în cartea vieții noastre. Cu aceste înscrisuri ne va apăra îngerul păzitor când vom ieși din trup și vom trece prin vămile văzduhului. Atunci mulțime de diavoli cumpliți vor încerca să ne oprească din urcușul spre cer și să ne învinuiască pentru faptele noastre rele.

„Vezi, dar, o, omule, să nu te lipsești de scrierea îngerului, pentru lenevirea ta; pentru că fiecărui credincios i s-a dat de Dumnezeu un înger păzitor, care toate lucrurile lui cele bune le scrie”.

Îngerul bun al omului este blând, tăcut, milostiv și plin de mireasma curăției. Iar îngerul cel rău este mânios, mândru, urâtor de frați și îndemnător la rele. După starea care ne cuprinde putem cunoaște dacă suntem în compania îngerului păzitor sau dimpotrivă, suntem stăpâniți de duhurile rele ale demonilor.

„Din fapte să-l cunoaștem, ca pe cel viclean, cu frica de Dumnezeu să-l alungăm și să nu-i facem loc în sufletul nostru, iar celui drept să-i deschidem inima și să-l primim, ca să ne povățuiască pe noi la adevăr și să ne izbăvească de vicleșugurile diavolului”.

Citește și:

Rugăciune zilnică folositoare către Sfântul Înger păzitor
Acordați mai multă atenție îngerului păzitor!
Cum se luptă îngerul păzitorul cu diavolul care vrea să ne piardă (povestire cu tâlc)
Când spunem că nu avem nici un prieten, îl ofensăm pe îngerul nostru păzitor

Sursă articol: Sfântul Cuvios Atanasie, Îngerul păzitor se bucură și se întristează alături de noi, Doxologia: https://doxologia.ro/ingerul-pazitor-se-bucura-se-intristeaza-alaturi-de-noi

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.