Aducerea aminte de moarte este cel mai bun prieten al nostru – Părintele Cleopa

Un semn al îndepărtării oamenilor de Dumnezeu este impresia veșniciei pe pământ. Omul de azi trăiește într-o înșelare crasă, crezând că este nemuritor în această viață.

Lumea aceasta trece, și trece și pofta ei, spune Sfântul Ioan Evanghelistul. Nu iubiți lumea, ne îndeamnă apostolul iubirii. Nu prețuiți nici lumea, nici cele din lume, pentru că lumea aceasta este căzută sub vraja diavolului.

Aducerea aminte de moarte este cel mai bun prieten – Pr. Cleopa

Aducerea aminte de moarte este cel mai bun prieten – Pr. Cleopa

Omul de azi este îmbătat de slava acestei lumi. De strălucirea pe care diavolul o revarsă în chip mincinos asupra ei. Trufia vieții ne împiedică să vedem și să dorim slava cea cerească. Ne orbește ochii ca să nu căutăm lumea cea nevăzută ce va să fie.

Cugetarea la moarte taie dorința de a trăi doar după trup. Aducerea aminte de moarte nu este un lucru bolnăvicios. Dimpotrivă, ea cultivă sănătatea sufletului și îl păzește curat și veghetor. Este sfetnicul cel mai bun al minții.

Sfinții Părinți spun că cel care cugetă la moartea sa cu frică și răspundere primește darul înțelepciunii.

Cugetarea la moarte, la fel ca și frica de Dumnezeu, este începutul înțelepciunii. De ce? Pentru că atunci când vrei să faci un păcat, gândul la moarte te împiedică.

Când îți vine ispita să păcătuiești, întreab-o pe moarte și ea îți va răspunde. Cu alte cuvinte, întreabă-ți conștiința îți va spune să nu faci rău, pentru că vine moartea și te vei duce la locul de osândă.

Când vrei să te răzbuni, să furi, să minți, să ocărăști, să nedreptățești, să desfrânezi, întreabă pe moarte, spune Părintele Cleopa. Această întrebare naște frica cea bună în inimă și ne ferește de păcat.

Moartea e cel mai bun sfetnic, dar și cel mai bun prieten. Dacă vom asculta glasul acestui prieten, nu vom greși, căci te povățuiește la bine.

„Cine trăiește după Dumnezeu să nu se teamă de moarte, că moartea este cel mai bun prieten. Niciodată moartea nu are să te învețe să faci păcat. Totdeauna o să-ți spună: Nu fă. Acuși ești în mâna mea”.

Suntem atât de vrăjiți de lumea aceasta încât ni se pare că nu vom muri niciodată. Îi vedem pe cei din jur cum se duc, unul câte unul și totuși credem că nouă nu ni se va întâmpla.

Nu trăim cu realitatea morții în minte și de aceea nu ne silim să ducem o viață bineplăcută lui Dumnezeu.

Iată ce spune Sfântul Apostol Pavel: „Noi toți trebuie să ne înfățișăm înaintea scaunului de judecată a lui Hristos, ca să ia fiecare după cele ce a făcut în trup, ori bine, ori rău” (II Corinteni 5, 10).

Cel care se îngrădește cu gândul la moarte încă din timpul vieții, la sfârșitul său va da de mare lărgime. Se va bucura să ia cununa înfrânării și răbdării sale.

„Văzând toți viața ta curată și cu mare grijă de mântuite, au să zică: „Oare cine a fost sfetnicul lui?” Și nimeni n-o să știe că tu ai ales un sfetnic, cel mai tainic, pe moarte”.

Gândul neîncetat la moarte curăță și trupul și sufletul și mintea. Amintirea morții naște smerenie și mâhnirea pentru păcate. Naște pocăință și nădejdea bucuriei ce va să fie. Naște lacrimi tămăduitoare și gânduri pline de înțelepciune.

Moartea este cel mai sigur lucru din viața noastră. Ea vine și se apropie cu pași repezi cu fiecare an ce trece.

Pentru ca sufletul să devină roditor și trupul supus duhului, trebuie să petrecem în trezvie. Privegheați, că nu știți ceasul în care vine Stăpânul. „Să nu se îngreieze inimile noastre de mâncare și de băutură și de grijile vieții” (Luca 21, 34), zice Domnul.

Iată, Mirele vine în miezul nopții, rostim în slujba Miezonopticii. El vine când nu te aștepți, și fericit este cel care Îl așteaptă cu candelele pline de untdelemnul Duhul Sfânt și lumina rugăciunii.

Moartea nu este o tragedie, ci înseamnă întâlnirea noastră cu Dumnezeu, cu Creatorul nostru. Este cea mai mare întâlnire din viața noastră și pentru aceasta trebuie să ne pregătim temeinic.

Hristos este mirele sufletului nostru, cât de frumos! Sufletul trebuie să fie atât de curat, încât să îi devină mireasă.

Citește și:

Cine își păzește conștiința curată moartea îl găsește fericit și pregătit
Viața aceasta este o luptă, iar pace va fi numai după moarte – Arhim. Ioan Krestiankin
Ce vede sufletul după moarte? Pr. Nicolae Dima

Sursă articol: Cuvânt de Folos, Părintele Cleopa, Nu uita de moarte căci îți este cel mai bun prieten: https://cuvantdefolos.ro/nu-uita-de-moarte-caci-iti-este-cel-mai-bun-prieten/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.