„Copii, este ceasul de pe urmă” – Sfântul Apostol Ioan

Dacă citim Sfânta Scriptură, vom găsi în mai multe locuri mărturii despre sfârșitul lumii. Sfântul Ioan Botezătorul, Mântuitorul și Sfinții Apostoli vorbesc despre faptul că Împărăția Cerurilor s-a apropiat și că deja antihristul este în lume.

Sfântul Apostol Ioan spunea că este ceasul cel de pe urmă acum 2.000 de ani. Acest lucru arată că venirea Domnului este tot mai aproape de noi, deoarece avansăm în timp și această lume se va sfârși. Nu va dura la nesfârșit. Cerul și pământul vor trece, spune Mântuitorul, dar cuvintele Sale nu vor trece.

Copii, este ceasul de pe urma - Sf. Apostol Ioan

Copii, este ceasul de pe urma – Sf. Apostol Ioan: Moldova Ortodoxă

„Copii, este ceasul de pe urmă, și precum ați auzit că vine anthrist, iar acum mulți antihriști s-au arătat; de aici cunoaștem noi că este ceasul de pe urmă” (I Ioan 2, 18).

Iată semnul prin care putem cunoaște că suntem la sfârșitul veacului acesta. Profeții mincinoși care s-au înmulțit în lume și oamenii care se pun în slujba diavolului și lucrează fărădelegea. Înmulțirea minciunilor și a înșelăciunii, a răutății, a nedreptății și a urii dintre oameni.

Lumea aceasta nu este doar trecătoare, ci și amăgitoare. De aceea nu trebuie să ne lipim inima de ea: „Și lumea trece și pofta ei, dar cel ce face voia lui Dumnezeu rămâne în veac” (I Ioan 2, 17).

Lumea aceasta este amăgitoare pentru că însuși stăpânitorul ei este amăgitor, adică diavolul. Mântuitorul dă mărturie despre aceasta când zice: „Vine stăpânitorul acestei lumi și el nu are nimic în Mine” (Ioan 14, 30)

Diavolul este tatăl minciunii, iar duhul antihristului este duhul înșelării și înșelăciunilor, spune Mitropolitul Demetrius al Americii.

Să luăm aminte la cuvintele Apostolului Ioan. Încă de acum 2.000 de ani suntem la ceasul cel de pe urmă. Spiritul sau duhul lui antihrist era în lume cu două miii de ani în urmă. Cu atât mai mult este astăzi.

Semnele sunt clare pentru cei care au ochi de văzut și urechi de auzit: „Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul” (2 Ioan 1, 7).

Acești amăgitori nu sunt altceva decât slujitorii antihristului. Iar antihristul nu este altcineva decât diavolul întrupat.

Proorocii mincinoși sunt cei care răspândesc răul, minciuna și înșelăciunea în lume. Sunt cei care îndeamnă la păcat și ridică păcatul la rang de virtute. Sunt cei care se leapădă de Dumnezeu și tăgăduiesc existența Lui.

Cine este mincinosul, dacă nu cel ce tăgăduiește că Iisus este Hristosul? Acesta este antihristul, cel care tăgăduiește pe Tatăl și pe Fiul” (I Ioan, 2, 22).

Nu iubiți lumea, nici cele ce sunt în lume”, ne îndeamnă Sfântul Apostol Ioan. „Tot ce este în lume, adică pofta trupului și pofta ochilor și trufia vieții, nu sunt de la Tatăl, ci sunt din lume” (I Ioan 2, 16)

De ce este numit diavolul „stăpânitor” al lumii? El este stăpânitorul lumii căzute. Dar nu stăpânește nimic în realitate, pentru că nu are putere nici măcar asupra unor porci, după cum spune Sfântul Simeon Noul Teologul.

Atât de tare se temeau demonii de Hristos încât L-au rugat să îi lase să se ducă în turma de porci când i-a izgonit din acei demonizații din ținutul Gadarenilor.

Diavolul nu are autoritate asupra nimănui. El poate doar să ispitească, să înșele, să amăgească, să întindă curse și capcane, să provoace.

Diavolul capătă însă putere doar asupra celor care îi dau această putere, prin patimi. Pe aceștia îi ține captivi și robi au săi. Îi stăpânește prin pofta afacerilor și bunurilor din ea, spune Sfântul Simeon Noul Teolog.

Diavolul este stăpânul întunericului, ca cel care a căzut din lumina cerului din pricina răzvrătirii și a devenit moștean al întunericului cel veșnic.

Stăpânirea sa în lume este vremelnică. Dumnezeu îngăduie acestuia să lucreze până la o vreme și doar asupra celor care îi dau drepturi.

Dumnezeu este adevăratul stăpânitor. El este creatorul tuturor celor văzute și nevăzute. El stăpânește și peste cei vii și peste cei morți, și peste cele pământești, și peste cele cerești și peste cele de sub pământ, fiind „Lumina cea neînserată și neapropiată”.

Citește și:

Antihristul este deja în lume – Mitropolitul Demetrius al Americii
Vremea s-a scurtat de acum – Sfântul Apostol Pavel
Omul este ființă spirituală, chemată la viața cerească și veșnică

Surse articol:

1. Orthodox Tradition, The antichrist is coming: https://www.youtube.com/watch?v=qfycExVVQi8&ab_channel=OrthodoxTradition
2. Sfântul Cuvios Simeon Noul Teolog, Cum ar putea fi diavolul stăpânitorul lumii acesteia? Doxologia: https://doxologia.ro/cum-ar-putea-fi-diavolul-stapanitorul-lumii-acesteia

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.