Când toți te-au părăsit, a mai rămas cineva lângă tine: Maica Domnului

Prima și cea mai mare rugătoare a noastră în ceruri este Maica Domnului. Această imagine de mijlocitoare directă către Hristos o vedem în picturile bisericești, unde ea stă de-a dreapta scaunului de judecată a Fiului ei cu mâinile în semn de rugăciune și cu privirea plină de îndurare și duioșie.

Despre Maica Domnului nu știm prea multe. Sfintele Scripturi ne oferă foarte puține detalii despre viața ei. Însă, între acele puține lucruri care ne sunt dezvăluite despre ea, se remarcă iubirea ei față de oameni.

Cand toti te-au parasit, a mai ramas cineva langa tine: Maica Domnului

Cand toti te-au parasit, a mai ramas cineva langa tine: Maica Domnului

Ca ceea ce a purtat în pântecele ei pe Dumnezeu întrupat în Persoana lui Hristos, ea poartă permanent în suflet iubirea față de neamul omenesc, pentru care Fiul ei S-a jertfit.

Dragostea care este în Hristos și gândul Lui de mântuire a oamenilor este și în Preacurata Maică a Sa. Aceeași iubire jertfelnică se află și în inima ei.

Pe când se afla la nunta din Cana Galileii, „mama lui Iisus” a sesizat că mirii rămăseseră fără vin. Deși Fiul ei nu mai făcuse nicio minune până atunci, ea nu a ezitat să Îi ceară ajutorul, fără ca nuntașii să o roage pentru mijlocire.

Prin acea intervenție „inoportună”, ea s-a arătat a fi cea dintâi mijlocitoare pentru oamenii aflați în necazuri sau lipsuri. Mântuitorul îi spune că ceasul Lui nu a venit încă, adică momentul de a se descoperi pe Sine oamenilor.

Citește și – Maica Domnului este rugătoare nebiruită, adică nerefuzată!

Cu toate acestea, nu a putut să îi refuze cererea. Acest lucru arată că rugăciunea Maicii Domnului este nebiruită. Ea poate schimba planul lui Dumnezeu cu noi. Ea poate întoarce mânia lui Dumnezeu, cea pornită cu dreptate asupra noastră.

Părintele Arsenie Boca spunea chiar că atunci când nu mai avem nicio scăpare nicăieri, avem încă nădejde la Maica Domnului.

„Dumnezeu ne părăsește uneori; sfinții nu sunt ascultați, dar iubirea de mamă întoarce asprimea Dreptății lui Dumnezeu din nou în iubire”.

Dacă cineva strigă către ea și se roagă ei cu durere, ea nu poate întoarce nepăsătoare urechea dinspre acest strigăt.

„Ea e modelul desăvârșit de curăție și iubire, duse până la jertfă, dovadă că puțini erau sub crucea Răstignitului, și printre cei puțini, era Maica Domnului”.

Dacă ea se pune chezaș pentru cineva, Fiul ei nu are cum să îi refuze cererea.

„Tot așa, pe lângă orice răstignit al vieții acesteia, puțini mai rămân pentru el lângă Dumnezeu, și printre cei puțini, e Maica Domnului”.

Oricine și-a pierdut nădejdea în ajutorul puterilor pământești și cerești, mai are o singură scăpare: Maica Domnului.

Inima ei de mamă necontenit cere îndurare pentru de la Dumnezeu pentru aceia care plâng înaintea icoanei sale cu lacrimi de pocăință și umilință.

Citește și – Dacă vreți să vă mântuiți, cereți mila Maicii Domnului

Dacă Moise a întors gândul lui Dumnezeu de a nimici pe poporul neascultător, rugăciunea Maicii Domnului este și mai puternică.

„Moise se ruga, strâmtorând pe Dumnezeu: „Încetează, Doamne, urgia Ta și potolește-Ți mânia și socotește cu blândețe greșeala poporului Tău. Adu-Ți aminte de robii Tăi: Avraam, Isaac și Iacov…”

-Nu! A răspuns Dumnezeu. Lasă-Mă să-i zdrobesc, căci cu urgie M-am mâniat asupra lor și vreau să-i prăpădesc!

– Dacă nu-i ierți, șterge-mă și pe mine din Cartea Vieții! Și a încetat urgia lui Dumnezeu; și pentru rugăciunea lui Moise i-a iertat pe ei. Cine-i Moise și cine-i Maica Domnului?”

Maica Domnului este mai presus decât sfinții îngeri, decât heruvimii și serafimii și arhanghelii. Ea covârșește prin curăția și virtutea toate puterile cerești.

„Când te-a lepădat Dumnezeu și nici sfinții nu se mai roagă pentru tine, a mai rămas cineva care nu te-a părăsit: e Maica Domnului, iar Maica Domnului e ascultată”.

Citește și – Când aveți o supărare mare, citiți Paraclisul Maicii Domnului – Părintele Cleopa

Sursă articol: Părintele Arsenie Boca, Maica Domnului – modelul desăvârșit de curăție și iubire, Ortodox.md: https://ortodox.md/maica-domnului-modelul-desavarsit-de-curatie-si-iubire/

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.