Adevăratul creștin știe să zică: „Iartă-mă!”

Ca să ierți pe cineva din toată inima, trebuie să ai o inimă bună, sau măcar curajul de a împlini porunca lui Dumnezeu.

Pentru a ierta ți se cere „puțină bărbăție a sufletului și milostivire a inimii”.

Adevaratul crestin stie sa zica Iarta-ma

Adevaratul crestin stie sa zica Iarta-ma

Neiertarea vine din mândrie. De aceea spune Arhimandritul Serafim Alexiev că, dacă vrei să ierți ușor aproapelui greșeala, trebuie să-ți tai mândria.

Cine nu iartă celorlalți? Dreptul sau, mai bine zis, cel care se socotește drept”, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Cea mai mare piedică în iertarea celuilalt este iubirea de sine și orgoliul. Pe acestea le sădește diavolul în sufletele celor care se lasă ispitiți de aceste răutăți.

Părintele Serafim spune că ura este adevăratul dușman al nostru, pe care îl lăsăm să intre înlăuntrul cetății sufletului și să facă ravagii.

Nu aproapele este adevăratul vrăjmaș, ci diavolul care seamănă ură și dezbinare între oameni.

„Nimicește-ți ura, acest vrăjmaș al sufletului tău, și îți vei face din potrivnic prieten. De vei birui astfel vrăjmașul din tine, îl vei dezarma pe vrăjmașul cel din afară”.

Adevăratul creștin nu este cel care nu greșește niciodată, ci cel care știe să zică: „Iartă-mă!”, spune Arhimandritul Antim David.

„Atâta vreme cât ai știut să faci lucrul acesta, pacea și bucuria, esența vieții noastre creștine se așează din nou în sufletele noastre. Și aceasta este valabilă și între noi ca oameni, între persoane, și desigur și la nivelul popoarelor”.

Nu ne costă de fapt nimic să iertăm, pentru că iertarea o dă Dumnezeu. El este Singurul Care iartă cu adevărat și cu ajutorul Lui putem ierta la rândul nostru.

Citește și – În familie trebuie să știi să te faci iertat

Inima cu care iertăm nu este a noastră, ci a Lui. Dumnezeu este Singurul bun, după cum o spune și Mântuitorul. El este Singurul Care nu ține minte răul și iartă din milostivire.

„Dacă așteptați să simțiți că vă copleștește sentimentul iertării pentru a-l ierta pe cel care v-a rănit, să știți că nu se va întâmpla acest lucru. Iertarea nu e nici sentiment și nu e nici un simplu act de voință, ci un proces îndelungat, un proces de învățare să apucăm pe un alt drum în prezența durerii”.

A ierta nu înseamnă a înăbuși durerea pe care cineva ți-a pricinuit-o, pentru că iertarea însăși nu este un sentiment. Cineva așteaptă să „îi vină” să ierte așa, de la sine, se înșală.

„Iertarea este mișcarea sufletului prin care descoperim, pe de o parte, că avem nevoie să primim și să oferim iertare, dar că nu știm și nu putem s-o facem, și pe de altă parte, că nu e nevoie decât să o cerem de la Dumnezeu”.

Firea noastră căzută nu poate ierta, nu poate iubi fără ajutorul lui Dumnezeu. Iertarea izvorăște din iubire, iar obârșirea iubirii este în Dumnezeu. Monahia Siluana Vlad definește iertarea ca fiind o manifestare a iubirii:

„Iertarea este dragoste, iertarea este mila lui Dumnezeu trecută în mine, pe care eu o trec aproapelui meu sau celui care m-a rănit sau mie, și zic: „Doamne, vino Tu și iartă!”

Rănile pricinuite de aproapele se închid atunci când Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să iertăm. Durerea dispare și se preface în bucurie. Suferințele trebuie arătate lui Dumnezeu, împărtășite și trăite împreună cu El, spune psihoterapeutul Cristina Sturzu:

„Nu vom mai trăi singuri durerea, ci cu El. Iar El este puterea, tăria și ajutorul nostru, El este cetatea noastră de scăpare și El este Cel Care ne ține în viață, pentru că El este viața”.

Nu trebuie să așteptăm ca celălalt să facă un prim pas spre împăcare. Iertarea nu înseamnă a te împăca neapărat cu cel care ți-a greșit sau cu care ești certate.

„Iertarea depinde de tine 100%, în timp ce reîmpăcarea îi revine 50% celuilalt”, spune preotul francez Philippe Dautais.

Putem ierta de la distanță, în sufletul nostru pe cineva, fără ca el să știe. Dacă celălalt nu vrea reconcilierea, ne putem ruga pentru el, ca Dumnezeu să-i deschidă inima și să primească iertarea.

Citește și – Nu vă împăcați fără să iertați – maica Siluana

Celui care iartă, Dumnezeu îl răsplătește cu darurile Sale. Iar primul din ele, și cel mai mare, este darul propriei sale iertări.

Iar dacă vei ierta, însuți te vei învrednici de iertare. Și așa toată viața: iertare pentru iertare, și la judecată vei căpăta în schimb desăvârșita iertare”, spune Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Celui care iartă din inimă aproapelui, i se vor ierta și lui păcatele. Iar celui care nu iartă, neiertate vor rămâne păcatele lui.

„Nu ți se cere să-i dai nimic celui cu care te-ai certat, numai să-l ierți din inimă. Și pentru o astfel de iertare, Dumnezeu nu numai că-ți va ierta mulțimea păcatelor, ci îți va dărui pe deasupra și comoara cea neprețuită – Împărăția Cerurilor, veșnica bucurie în Rai!”

Pentru iertarea fratelui Dumnezeu ne dă Împărăția Sa, adică mântuirea. Ne dă de asemenea pace în suflet, dulceață și bucurie – daruri ale Duhului Sfânt.

Citește și – În trecut, oamenii se iertau în tăcere, în modul cel mai firesc

Surse articol:

1. Părintele Philippe Dautais, La ce mi-e de folos iertarea? Doxologia: https://doxologia.ro/la-ce-mi-e-de-folos-iertarea
2. Schimonahia Siluana Vlad, Ce este iertarea? Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/ce-este-iertarea
3. Cristina Sturzu, Ce nu este iertarea? Doxologia: https://doxologia.ro/terapie-pentru-suflet/ce-nu-este-iertarea
4. Sfântul Teofan Zăvorâtul, Iertare pentru iertare, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/iertare-pentru-iertare
5. Arhimandritul Serafim Alexiev, Cât de frumoasă e iertarea! Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/cat-de-frumoasa-e-iertarea
6. TRINITAS TV, Adevăratul creștin este cel care știe să zică: „Iartă-mă!”: https://www.youtube.com/watch?v=ac4Fe3oB50I&ab_channel=TRINITASTV

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.