Rugăciunea pentru cel care te supără se suie la cer ca o jertfă bine mirositoare

Mai mare dragoste ca jertfirea pentru aproapele nu există. Sfântul Siluan Athonitul spunea că rugăciunea pentru lume este o jertfă. Este o frângere a ființei tale pentru altul.

Cu atât mai mare este această jertfă când te rogi nu pentru un prieten, ci când te rogi pentru cineva care-ți este dușman.

Rugaciunea pentru cel care te supara se suie la cer ca o jertfa bine mirositoare

Rugaciunea pentru cel care te supara se suie la cer ca o jertfa bine mirositoare

Vrăjmașii noștri nu sunt oamenii, ci duhurile căzute care sunt în văzduhuri și care ne ispitesc permanent.

Când un om îți face rău, cunoaște că l-a îndemnat diavolul. Dumnezeu nu a sădit răul în noi, ci diavolul îl seamănă în țarinile sufletelor care nu lucrează poruncile lui Dumnezeu.

Cine primește duhurile viclene ajunge să gândească și să săvârșească fapte rele.

Iubirea de vrăjmași este poruncă. Greu de împlinit dar nu imposibil. Este cu neputință ca cineva să iubească pe cel care-i face rău dacă nu i-ar dat Dumnezeu harul acesta.

Ceea ce este cu neputință la oameni este cu putință la Dumnezeu. De aceea trebuie să cerem această iubire de vrăjmași de la Hristos. El Însuși a rostit aceste cuvinte față de crucificatorii Săi: „Doamne, iartă-le că nu știu ce fac!”

Vedem în această rugăciune dragoste, milă, iertare. Mai vedem îndreptățirea celuilalt și nu a propriului sine. Vedem că Hristos pune un gând bun pentru ei, motivându-le cumva faptele prin lipsa lor de cunoaștere a adevărului.

Acestea trebuie să le facem și noi vizavi de cei care ne pricinuiesc necazuri. Mântuitorul ne îndeamnă să învățăm de la El smereniea, blândețea și dragostea.

Cel care se roagă pentru prigonitorii săi se face asemenea lui Dumnezeu, care nu doar că iartă pe cei păcătoși, ci le dă și Împărăția Sa. Căci Dumnezeu nu vrea să piardă pe nimeni.

Pe toți îi primește, pentru că este un Dumnezeu bun și iubitor de oameni, care nu ține minte răul făcut de cei care se pocăiesc și se întorc cu toată inima la El.

Părintele Arsenie Papacioc spunea că Dumnezeu rămânde dator la tine dacă nu te răzbuni pe cei care te nedreptățesc. Dar dacă te răzbuni, tu rămâi dator la Dumnezeu.

Starețul Iosif Vatopedinul a cunoscut din experiență că rugăciunea pentru vrăjmași se suie îndată la Dumnezeu.

Această rugăciune este ca un prinos adus lui Dumnezeu, este o jertfire a propriul tău sine, o răstignire a egoismului.

„Am văzut cu ochii mei că acest prinos urcă iute la cer. Este cea mai mare jertfă! Pentru că aici se împlinește întocmai cuvântul: „Sufletele voastre să le puneți pentru frații voștri!”

Dumnezeu ne-a dat poruncă să iubim pe vrăjamși. Cu atât mai mult avem datoria de a ierta celor care ne greșesc. Rugăciunea pentru cel care te supără se înalță la Dumnezeu ca o tămâie bine mirositoare.

Cel pe Care Îl slujim este un Dumnezeu al iubirii și nu al răzbunării. Dumnezeu este însuși iubirea, spune Sfântul Apostol Ioan, care a cunoscut prin Duhul Sfânt firea iubitoare a Sfintei Treimi.

În niciuna din situațiile conflictuale în care era implicat Hristos din cauza iudeilor și fariseilor care nu credeau în El nu a încurajat duhul răzbunării.

Când ucenicii au vrut să se roage pentru nimicirea lor cu foc din cer, Hristos nu numai că i-a oprit, dar i-a și certat, spunându-le:

„Nu știți, oare, fiii cărui duh sunteți?” Cu alte cuvinte: Nu știți oare cărui Dumnezeu slujiți voi? „Căci Fiul Omului n-a venit să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască” (Luca 9, 55).

De aceea Mântuitorul intra în casele vameșilor și stătea la masă cu desfrânatele și păcătoșii. Pentru că vroia să le vâneze sufletele, să le câștige pentru Împărăția lui Dumnezeu.

Iar noi, repede ne lepădăm de cei păcătoși. Îi osândim, îi punem la zid, le facem judecată și gata, am terminat cu ei. Asemenea lui Lucifer, ne punem pe scaunul dumnezeirii și facem judecată în locul lui Dumnezeu, mai înainte de Judecata Lui cea dreaptă.

Să nu fie așa. Ci să încercăm cu iubirea lui Dumnezeu să îi ajutăm să se ridice și să se facă sănătoși. Să ne rugăm pentru ei cu inima îndurerată și Dumnezeu îi va mântui după judecățile Sale.

Surse articol:

1. Starețul Iosif Vatopedinul – Identitatea noastră este iubirea dintre noi, Mănăstirea Dragomirna: https://www.youtube.com/watch?
2. Gânduri din Ierusalim, Dacă te răzbuni, rămâi dator la Dumnezeu. Dacă nu te răzbuni, rămâne Dumnezeu dator la tine: https://www.youtube.com/watch?v=kBvk1hiL6cg&ab_channel=G%C3%A2nduridinIerusalim

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.