Temeți-vă că pentru judecarea aproapelui Dumnezeu nu vă va ierta păcatele
Un lucru înfricoșător, de care trebuie să ne temem cu adevărat nu este războiul. Nu este amenințarea bolilor, a sărăciei sau a altor necazuri și catrastrofe.
Nici moartea nu trebuie să ne sperie atât de mult, dacă avem conștiința curată și suntem pregătiți cu un răspuns bun la Judecată.
Frica pe care trebuie să o avem este frica de a nu primi iertarea lui Dumnezeu.
Sfântul Ierarh Serafim Sobolev din Sofia spunea că neiertarea păcatelor proprii se află la baza suferințelor noastre în viața aceasta și în viața veșnică.
„Să ne temem cel mai mult în lume de faptul că Dumnezeu nu ne va ierta păcatele noastre. Aici se află cauza tuturor necazurilor noastre, atât veșnice, cât și vremelnice”.
Aproape toți avem anumite persoane pe care nu le putem ierta sau nu reușim să le iertăm deplin pe parcursul vieții. Acela este cancerul nostru, cancerul nostru sufletesc, spunea Schimonahia Siluana.
„Suntem mereu nemulțumiți, că nu-l iertăm pe acela, nu-l iertăm pe celălalt […]. Au fost oameni care au oprit evoluția bolii în clipa în care s-au împăcat cu cei cu care nu se puteau împăca, în clipa în care s-au spovedit”.
Iertarea aduce vindecare și mântuire. Și dacă vrem să primim această izbăvire, trebuie să iertăm și noi celor care ne greșesc.
Citește și – Când judeci, când osândești, când dai vina pe altul, Dumnezeu ia pacea de la tine
O spune Mântuitorul foarte limpede.
„Că de nu veți ierta oamenilor greșealele lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșealele voastre” (Matei 6, 14-15).
Rostim aceste cuvinte în fiecare zi în rugăciunea „Tatăl nostru” și totuși, uneori ne vine greu să iertăm cu tot sufletul, așa cum ne cere Hristos.
Și dacă Dumnezeu ne iartă pe noi, datori suntem la rândul nostru să iertăm celorlalți. Iar de nu vom ierta, vom auzi cuvintele din pilda omului împărat care s-a socotit cu slugile sale:
„Slugă vicleană, toată datoria aceea ți-am iertat-o, fiindcă mi-i rugat. Nu se cădea, oare, ca și tu să ai milă de cel împreună slugă cu tine, precum și eu am avut milă de tine? Și mâniindu-se stăpânul lui, l-a dat pe mâna chinuitorilor, până ce-i va plăti toată datorita. Tot așa și Tatăl Meu cel ceresc vă va face vouă, dacă nu veți ierta fiecare fratelui său – din inimile voastre” (Matei 18, 23-35).
Trebuie să ne temem de faptul că dacă noi nu iertăm celor apropiați greșelile, jignirile, supărările pe care ni le fac, nici Dumnezeu nu ne va ierta pe noi.
Citește și – Să nu dorești sau să ceri judecarea celor nedrepți, pentru că acesta este un blestem care cade asupra ta
Sfântul Ierarh Serafim spune că putem fi pasibili de această neiertare a Domnului și atunci când judecăm pe cineva pentru faptele lui neortodoxe.
„Când nu iertăm celor de aproape greșeli care nu au nicio legătură cu noi, adică atunci când îi judecăm”.
Gândiți-vă de câte ori judecăm diverse persoane și suntem supărați din cauza greșelilor lor! Asta înseamnă că nu îi iertăm pentru ce au făcut, deși faptele lor nu ne afectează pe noi personal sau în mod direct.
„Este greu de spus când suntem mai cruzi: atunci când aproapele nostru ne cere iertare și noi nu-l iertăm, sau atunci când îi judecăm pe cei apropiați nouă, în felul acesta neiertându-le păcatele și neajunsurile lor, chiar defăimându-le autoritatea morală și provocând asupra lor sentimente de invidie și dușmănie din partea lor”.
În ambele cazuri cădem sub osânda cuvintelor lui Hristos, spune Sfântul Serafim.
Cu adevărat, acesta este un cancer sufletesc cumplit de care trebuie să scăpăm cât mai repede, căci șederea noastră aici este scurtă.
Împacă-te cu pârâșul tău cât ești pe cale. Lucrează cât mai ai lumina cu tine, căci vine întunericul când nu vei mai putea face nimic, spune Mântuitorul.
„Iar de nu ne vom pocăi pentru păcatul judecării, adică nu ne vom opri să-i judecăm pe cei de aproape, negreșit vom ajunge să suferim fără mângâiere tot felul de necazuri și întotdeauna ne vom afla sub osânda lui Dumnezeu, și aici, și în viața viitoare”.
Și dacă ne vine greu să iertăm pe cineva, trebuie să ne rugăm ca Dumnezeu să ne ajute. Maica Siluana ne oferă un model de rugăciune în acest sens, foarte folositor:
„Nu mă forțez să-l iert, ci mă duc cinstit și zic: „Doamne, nu numai că nu pot să-l iert, îl urăsc! Îți dau Ție ura mea, fă Tu ceva cu ea!” Și atunci voi vedea cum încet-încet această ură se transformă în rugăciune pentru el”.
Citește și – Judecarea celuilalt atrage asupra noastră judecata lui Dumnezeu
Surse articol:
1. Sfântul ierarh Serafim Sobolev, „Iar de nu veți ierta oamenilor greșelile lor, nici Tatăl vostru nu vă va ierta greșelile voastre, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/iar-de-nu-veti-ierta-oamenilor-gresalele-lor-nici-tatal-vostru-nu-va-va-ierta
2. Sfântul ierarh Serafim Sobolev, Să iertăm, ca să fim iertați, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/dumnezeu-nu-ne-iarta-daca-nu-iertam-noi
3. Mănăstirea Suruceni, Sunt foarte mulți bolnavi care se vindecă prin credință: https://manastireasuruceni.md/maica-siluana-vlad/sunt-foarte-multi-bolnavi-care-se-vindeca-prin-credinta.html