Dacă ai apucat ziua de azi, pentru ce te împovărezi cu grijile zilei de mâine? Sf. Ioan Gură de Aur

Nu trebuie să silim ziua de azi ca să aibă mai mult decât necazul pe care îl are deja, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

„Dacă azi te îngrijești de ziua de mâine, iar mâine te vei îngriji tot de ziua de mâine, nu înseamnă că faci o muncă de prisos?”

Pentru ce te impovarezi cu grijile zilei de maine - Sf. Ioan Gură de Aur

Pentru ce te impovarezi cu grijile zilei de maine – Sf. Ioan Gură de Aur: Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului

Să nu ne împovărăm ziua de azi cu greutatea zilei de mâine. Să nu ne încărcăm azi sufletul și mintea cu frământări și osteneli legate de viitor, căci acestea sunt zadarnice,

Ajunge necazul zilei de azi, zice Domnul. Mântuitorul vrea să spună că nu trebuie să încărcăm timpul cu oboseli și griji de prisos.

Citește și – „Lăsați toate grijile pe seama lui Dumnezeu” – Sfântul Nectarie din Eghina

Azi este timpul dat nouă pentru a lucra. Mâine este ziua Domnului, căci în puterea Lui se află toate.

„Ai apucat ziua de azi, ne spune Domnul, ca să te îngrijești de cele ale ei. Pentru ce adaugi grijile altei zilei? Nu are destulă povară propria ei grijă?”

Să fim mulțumitori și recunoscători pentru fiecare zi pe care o primim în dar de la Dumnezeu și să o trăim ca și cum ar fi ultima.

Mântuitorul ne asigură că vom primi toate cele de trebuință de la Tatăl ceresc. Cuvintele Domnului sunt cea mai mare garanție pentru noi.

El ne-a spus că Dumnezeu se îngrijește de toate vietățile de pe pământ, din apă și din aer. Cu atât mai mult se va îngriji ca omul să aibă tot ce îi este de folos, ca un Părinte iubitor.

Pentru ce dar să ne îngrijorăm cu gândul la ce va fi, ce vom mânca, cum ne vom descurca mâine?

Citește și – Oamenii fără credință în Dumnezeu se împovărează de griji, se consumă repede, își pierd nervii, își tocesc inima și își istovesc mintea – Sfântul Nicolae Velimirovici

Și totuși, în ciuda nădejdii pe care ne-o dau cuvintele Domnului, ne îngrijorăm și ne îngrijim peste măsură de cele ale trupului, lăsând deoparte cele ale sufletului.

Căutați mai întâi Împărăția Cerurilor”, zice Domnul. Și toate celelalte de care avem nevoie pentru viața aceasta pământească se vor adăuga nouă.

Hristos ne-a cerut să nu ne îngrijim în mod excesiv pentru viața aceasta pentru că ne-a chemat la altă viață, la viața cea veșnică. Acolo nu este nici mâncare, nici băutură, ci dragoste și pace în Duhul Sfânt. Adică lucruri duhovnicești.

Or noi, prin felul nostru de a viețui, nu suntem deloc împlinitori ai poruncii lui Dumnezeu. Ci mai degrabă mergem împotriva ei.

„Hristos ne spune: nu căutați deloc pe acelea de aici. Dar noi pe acestea le căutăm neîncetat. Hristos ne spune: căutați pe cele cerești, dar noi nu le căutăm nicio clipă. Ci, pe cât de mare ne este grija pentru cele lumești, tot atât de mare este nepăsarea pentru cele duhovnicești. Chiar cu mult mai mare”.

Putem să ignorăm sau chiar să disprețuim poruncile lui Dumnezeu un an, doi, zece, sau toată viața. Însă la un moment dat tot va trebui să părăsim lumea aceasta, spune Sfântul Ioan Gură de Aur.

Citește și – Nu mai lua asupra ta grijile acestei lumi, păzește-ți pacea sufletului!

Atunci vom vedea că nu am agonisit nimic pentru viața cea veșnică. Și nu avem „pașaport” pentru a merge în Împărăția cerurilor.

Chiar de am și trăit departe de Dumnezeu, prin pocăință și voință putem să punem început bun vieții și să ne întoarcem la El, spune Sfântul Ioan Hrisostom.

„Niciuna din poruncile Domnului nu-i împovărătoare, nici grea. Ci toate atât de ușoare și lesnicioase, încât numai dacă voim pe toate le putem săvârși, chiar dacă am fi încărcați cu mii și mii de păcate”.

Sursă articol: Literatură Ascetică, Dumnezeu îți ascultă îndată dacă Îl rogi așa – Sfântul Ioan Gură de Aur: https://www.youtube.com/watch?v=R-52MqDeP-s&ab_channel=Literatur%C4%83Ascetic%C4%83

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.