Frica de Dumnezeu nu te paralizează, ci îți dă putere și energie să faci binele
Frica de Dumnezeu nu este o teamă ca oricare alta. Această expresie este mult mai profundă și se referă la un sentiment aproape opus. Ea izvorăște de fapt din dragostea de Dumnezeu.
„Nu este o groază care te împietrește. Ci este mai degrabă o emoție care te împinge înainte”.
Cei mai mulți oameni cred că frica de Dumnezeu înseamnă frica de a fi pedepsiți pentru păcatele lor.
„Teama de Dumnezeu nu trebuie înțeleasă ca o teamă apăsătoare de pedepsa divină”.
Frica de Dumnezeu nu este o teamă paralizantă, ci una emoționantă, însuflețitoare, plină de respect, de recunoștință și de smerenie.
Aceste impresii îți produc de obicei o persoană care are o prezență covârșitoare. Așa este prezența lui Dumnezeu în viața noastră. Gândul la Dumnezeu nu trebuie să ne inspire frică.
Părintele Dumitru Stăniloae spune așa:
„Omul care este plin de frica lui Dumnezeu este plin de puterea lui Dumnezeu”.
Iată deci, că frica de Cel Atotputernic înseamnă de fapt putere. Atunci când păzești poruncile lui Dumnezeu ești plin de harul Lui, adică de puterea Lui.
Părintele Nicolae Dima spune că frica de Dumnezeu nu te îngrozește, nici nu te împietrește, ci este o emoție care te împinge înainte.
Citește și – Cel care are frica de Dumnezeu nu se teme de nimic omenesc
Nu îți pune piedici, ci îți dă elan. Harul sau puterea lui Dumnezeu este energie.
„Nu te frânează, ci te energzează. Îți dă dinamism. Dumnezeu te cheamă către El, te atrage către El într-o urcare”.
Prin păzirea poruncilor Lui om se înalță spre Dumnezeu și crește duhovnicește. Înaintează în cunoașterea Lui. Crește în virtuți până la asemănarea cu Creatorul său.
În schimb, călcarea poruncilor Lui aduce o frică teribilă în viața noastră. Nesiguranță, tulburare, angoasă.
Când păzești poruncile ești fiu al lui Dumnezeu și nu te temi de nimic, pentru că Cel Atotputernic este cu tine. Îndepărtarea de păcat este soluția la fricile noastre.
Omul cu frica lui Dumnezeu este un om drept, echilibrat, puternic și întărit duhovnicește. El nu face rău, se ferește de păcate.
„Frica lui Dumnezeu este începutul înțelepciunii. Omul care se găsește în legătură cu Dumnezeu se comportă ca un om înțelept”.
Frica cea bună de Dumnezeu îți dă putere și energie să faci binele.
Frica de Dumnezeu te ajută să îți deschizi inima spre tot ce este mai bun, mai înalt și mai sfânt.
„Fricii de Dumnezeu deschide-i inima ta. Pentru că ea este plină de putere. Este în ea o chemare spre înalt, spre noua etapă de devenire a ființei tale”.
Sursă articol: Părintele Nicolae Dima, Frica de Dumnezeu și restul fricilor noastre. Cum să ne descurcăm cu frica? https://www.youtube.com/watch?v=Oa2Mw248Xlg&t=3s&ab_channel=Pr.NicolaeDima