Nevoia de liniște interioară – indicatorul care arată cât de sănătoși suntem sufletește

Liniștea interioară este o stare esențială pentru creștinii care se străduiesc să ducă o viață duhovnicească.

Este de asemenea un indicator al sănătății sufletești. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să ne protejăm de zgomotele lumii care aduc risipirea ființei noastre.

Nevoia de liniste interioara - semnul sanatatii sufletului

Nevoia de liniste interioara – semnul sanatatii sufletului

Părintele Sorin Mihalache, licențiat în matematică, masterand în psihologie, filosofie și teologie, vorbește despre nevoia de liniște interioară pe care o simte tot mai acut omul de azi.

Acesta remarcă faptul că trăim în cea mai zgomotoasă civilizație din istorie. Gălăgia – sub toate formele ei – depreciază profund capacitățile noastre psihice și spirituale.

Studiile științifice au confirmat că zgomotele din mediul urban și societatea de consum vatămă deopotrivă funcțiile cognitive și dispoziția noastră lăuntrică.

„În diversele lor forme, zgomotele slăbesc vigilența, împrăștie simțirea și fragmentează viața interioară”.

Sunt depreciate memoria, citirea, viteza de răspuns, înțelegerea mesajelor auditive.

„Duduiturile motoarelor de mare capacitate, claxoanele mașinilor, scrâșnetele frânelor, piuiturile sistemelor de securitate, alarmele diverselor unități de intervenție, un larg registru de frecvențe, ne solicită constant eforturi considerabile de adaptare. Și chiar și atunci când aproape toate aceste mijloace tehnice lipsesc, zgomotul de fond al vieții urbane rămâne încă prezent”.

Atunci când te retragi într-un loc liniștit și petreci departe de zgomot, simți cum începi să te relaxezi.

Nu mai ai presiunea treburilor urgente. Ai impresia că ai ieșit din timp și că ești un om liber.

Însă la liniștea sufletească nu se ajunge doar evadând într-un cadru natural, ferit de traficul orașului și de responsabilități.

Ajută la fel de mult petrecerea într-un mediu duhovnicesc, ca și îndepărtarea de grijile materiale.

Citește și – De unde vin neliniștea, nemulțumirea și deznădejdea și cum le alungăm

Însă cel mai mult contează eliberarea de propriile patimi. Multa grijă pentru trup produce o tulburare permanentă în interiorul nostru.

Ca să te liniștești, trebuie să te concentrezi pe nevoile sufletului. Când dai sufletului cele trebuincioase, ființa întreagă ajunge la o stare de echilibru, împlinire, și de mulțumire. Pentru că sufletul omului nu-și poate găsi odihna decât numai în Dumnezeu.

Nu doar călugărilor le este rezervată liniștea și rugăciunea de toată vremea. Ci cu atât mai mult cei din lume au nevoie să se ocupe cu această lucrare de liniștire lăuntrică.

Citește și – Rugăciuni pentru liniștea sufletească

Liniștirea lăuntrică presupune liniștirea simțurilor și apoi a gândurilor. Dacă reușești să ții sub control simțurile, poți ajunge și la controlul gândurilor.

Calmul minții este o condiție obligatorii pentru practicarea rugăciunii fără împrăștiere. Dacă este lipsit de liniștea sufletească, omul nu poate avea condițiile lăuntrice prilenice pentru rodirea întru cele duhovnicești.

Zgomotul extern și tulburarea lăuntrică ne obligă să căutăm cu mai multă sete viața spirituală. Nevoia de liniște este firească. este existențială pentru om.

„Suntem mai degrabă echipați pentru liniște, pentru sunetele liniștitoare ale naturii (susurul unui râu, foșnetul frunzelor sau cântul păsărilor) decât pentru zgomot”.

Putem deduce, spune Părintele Sorin Mihalache, că nevoia de liniștire reprezintă un semn al sănătății sufletești.

Un semnal îngrijorător apare atunci când oamenii nu mai caută liniștea ca pe o nevoie vitală.

Citește și – Cum să ajungi la liniștea adevărată și bucuria vieții – Pr. Varnava Iankos

Sursă articol: Adrian Sorin Mihalache, Liniștea interioară, semnul sănătății sufletești, Ziarul Lumina: https://ziarullumina.ro/societate/religie-si-stiinta/linistea-interioara-semnul-sanatatii-duhovnicesti-138368.html

Citeşte mai multe despre:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.