Ce faci când copilul nu te ascultă? Sfaturile unui psiholog ortodox grec
Ce faci când copilul nu te ascultă? Iată o întrebare care se regăsește pe buzele părinți.
Copilul nu te ascultă? El învață mai mult din faptele decât din cuvintele tale.
Când copilul nu ascultă, nu te îngrijora. Nu te îngrijora nici măcar de acest sfat, pentru că el vine de la un psiholog teolog grec.
Dr. Philip Mamalakis are o carte foarte bună cu sfaturi pentru părinți, care se numește „Principii ortodoxe de creștere a copiilor: educarea lor pentru Împărăția lui Dumnezeu”, apărută în 2017 la Editura Sophia.
Îndrumările sale sunt bazate pe 20 de ani de experiență profesională și personală, ca părinte a 7 copii.
Are un doctorat în dezvoltarea copilului și relații familiale și un masterat în teologie.
Cartea sa este un ajutor neprețuit pentru familiile din zilele noastre, care se confruntă cu multe provocări în ceea ce privește creșterea copiilor.
Citește și – Ce trebuie să facă părinții ca copiii lor să îi asculte – Sfântul Porfirie
Tot mai dese sunt cazurile de copii care nu ascultă de părinți.
Dr. Mamalakis spune că un părinte devine dascăl bun pentru copilul său prin propriul lui comportament.
Ceea ce îl formează pe copil cu adevărat sunt gesturile și faptele pe care le vede la părinți.
De aceea mama și tata trebuie să învețe cum să se poarte cu cei mici.
Ceea ce ei văd, aceea vor face. Aceea vor reține, în aceea vor crește.
Biserica și Sfinții Părinți pun accent pe schimbarea lăuntrică a proprieri persoane, care va determina o schimbare pozitivă și în cei din jur.
Părinții trebuie să fie model copiilor prin tot ceea ce fac.
Când aceștia au o viață curată, liniștită, disciplinată și fondată pe valorile ortodoxe, în acest duh vor crește și copiii.
„Copiii învață valoarea răbdării când văd că mama sau tatăl lor sunt pilde de răbdare și dau răspunsuri rodgnice, bazate pe răbdare”.
Când copilul este neascultător, nu îl îndrepți prin ceartă. Enervarea ta nu va ajuta deloc. Dimpotrivă, va sădi în el sămânța iritabilității și va declanșa în el reacții adverse de furie, mânie, supărare, împotrivire.
„Dacă vrem să îi învățăm pe copii stăpânirea de sine, trebuie să avem noi înșine stăpânire de sine în interacțiunile noastre cu ei”.
Fiecare gest, fiecare cuvânt trebuie calculat din partea părinților. Reacțiile necugetate nu au nimic constructiv în ele.
„Dacă vrem să îi învățăm pe copii să gândească înainte de a acționa, este necesar ca și noi să gândim înainte de a interacționa cu ei”.
Ceea ce vreți să facă cei mici trebuie să faceți voi mai întâi, ca părinți.
„Dacă vrem să îi învățăm pe copiii noștri cum să îi trateze pe ceilalți cu respect, trebuie să ne vadă și pe noi, acasă, tratându-i pe ceilalți cu respect”.
Dr. Philip Mamalakis spune despre copii că aceștia învață mai mult din felul în care îi văd pe părinți că se poartă decât din ceea ce îi aud că spun.
Citește și – De ce este bine să împărtășim copiii în fiecare duminică
Dacă le spui ceva și tu faci altceva decât îi înveți, nu vor avea încredere în cuvintele tale.
Faptele tale sunt cel mai bun povățuitor și dascăl. Așa că, nu te îngrijora când ei nu te ascultă. Lasă-i în schimb să te urmărească și condu-i prin faptele tale la învățătura cea bună și adevărată.
„Nu te teme că niciodată nu te ascultă copiii – teme-te că te privesc tot timpul!”, a spus Robert Fulghum.
Citește și – Deveniți sfinți și nu veți mai avea probleme cu copiii voștri – Sfântul Porfirie
Sursă articol: Philip Mamalakis, „ Nu te teme că niciodată nu te ascultă copiii – teme-te că te privesc tot timpul”, Doxologia: https://doxologia.ro/nu-te-teme-ca-niciodata-nu-te-asculta-copiii-teme-te-ca-te-privesc-tot-timpul