Unde este ascunsă fericirea de n-o găsesc oamenii?

Fericirea este un vis măreț pentru mulți. O consideră atât de înaltă și de neatins încât nu reușesc să ajungă la ea.

Fericirea este însă foarte aproape de noi. N-o găsim pentru că nu știm unde să o căutăm.

Fericirea este ascunsa acolo unde o cauta nimeni

Fericirea este ascunsa acolo unde o cauta nimeni

Mitropolitului Pavel de Siatista a relatat într-o predică o istoriară spusă de Sfântul Paisie Aghioritul. Istorioara avea ca subiect fericirea.

La un moment dat, demonii – pe care Părintele Paisie îi numea „tangalachi”, s-au întrunit să pună la cale un plan de surpare a fericirii oamenilor.

La acea ședință au propus, fiecare din cei prezenți, câte un loc în care să ascundă fericirea, astfel încât oamenii să nu o poată găsi.

Citește și – Sfântul Nectarie – Unde este adevărata fericire

Unul dintre ei s-a gândit că ar trebui să ascundă fericirea pe cel mai înalt munte din lume. După ce au reflectat la această propunere, demonii și-au dat seama că oamenii au atâtea mijloace de zbor și că în cele din urmă se vor urca acolo sus și o vor descoperi.

Un alt tangalachi a propus să ascundă fericirea în cele mai adânci străfunduri ale mării. Și această propunere a fost combătută cu argumentul că oamenii au submarine și pot ajunge acolo.

Un tangalachi mai mic, care nu spunea nimic, a fost întrebat ce propunere are. Acela s-a dovedit a fi cel mai inteligent.

A propus să ascundă fericirea oamenilor acolo unde nu vor crede niciodată că există. Într-un loc unde nu se vor gândi niciodată să o caute.

Toți au rămas impresionați. Când l-au întrebat care este acel loc tainic și de negăsit, micuțul demon a răspuns:

„Vă propun să ascundem fericirea oamenillor înlăuntrul sufletului lor. N-o vor găsi niciodată, pentru că nu vor crede că acolo există”.

Ne aducem aminte foarte bine de cuvintele Mântuitorului:

„Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul vostru” (Luca 17, 21).

Ce este Împărăția cerurilor? Tot Hristos ne spune. Nu este mâncare și băutură, adică plăceri sau bucurii lumești pieritoare. Ci este dragoste și pace în Duhul Sfânt. Este fericirea maximă la care poate ajunge un om.

Nu trebuie să ne mutăm din viața aceasta pentru a ajunge la ea, pentru că împărăția este chiar înlăuntrul nostru.

„Aceasta este drama noastră. Noi o căutăm în afară, de aceea nu o aflăm niciodată”.

O căutăm în bunurile materiale, în reușitele profesionale, în locuri, în persoane.

Scopul nostru cel mai înalt pe acest pământ este să-L găsim pe Dumnezeu.

Iar când Îl vom găsi, vom găsim și fericirea care este ascunsă în noi.

 „Atunci vom descoperi și sensul și frumusețea sufletului nostru”.

De aceea ne îndeamnă Domnul Hristos să căutăm mai întâi Împărăția Cerurilor.

Când Îl vom căuta pe Dumnezeu și ne vom strădui să împlinim poruncile Lui, vom avea și cele de trebuință vieții, dar vom avea mai ales pace și bucurie în Duhul Sfânt.

Sfântul Paisie spune că nefericirea omului modern se datorează faptului că își dorește să aibă cât mai multe lucruri materiale.

Astfel își îngreunează viața. Devine stresat, anxios, obosit și nu se mai poate bucura de nimic.

„Oamenii din zilele noastre sunt mereu nefericiți și nesatisfăcuți, pentru că își doresc mereu și mereu alte bunuri materiale. Dar cei care caută adevărata bucurie trebuie să-și simplifice viața, fără prea multe griji și supărări, pentru oferi timp lui Dumnezeu, pentru a-L cunoaște cu adevărat și pentru a cunoaște cuvântul Său”.

Citește și – „Putem avea toate bunurile, toate averile și plăcerile acestei lumi, dar ele nu dau fericirea sufletului”

Cei care merg după tendințele lumiii acesteia se ostenesc în zadar. Își pierd liniștea sufletului. În locul acelor bunuri acumulate vor primi o mare tulburare lăuntrică.

Iar când în suflet este tulburare, nu este rai, nici Împărăția lui Dumnezeu, ci iadul și stăpânirea celui rău.

Citește și – Fericirea noastră este acolo unde ne duce Dumnezeu, nu în altă parte

Surse articol:

1. Mitropolitul Pavel de Siatista, Unde s-a ascuns fericirea? Mănăstirea Dragomirna: https://www.youtube.com/watch?v=EnjZvgKJ0uU&ab_channel=M%C4%83n%C4%83stireaDragomirna
2. Sfântul Cuvios Paisie Aghioritul, Împărăția lui Dumnezeu este înăuntrul nostru, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/imparatia-lui-dumnezeu-este-inauntrul-vostru

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.