Cum ne păzește Dumnezeu și noi nu pricepem – Sf. Paisie Aghioritul

Dumnezeu ne-a creat toate condițiile necesare vieții. Dovadă că savanții nu pot găsi o altă planetă prielnică vieții.

Iată ce frumos spune în Psalnul 120:

Cum ne pazeste Dumnezeu si noi nu pricepem

Cum ne pazeste Dumnezeu si noi nu pricepem

„Domnul te va păzi pe tine, Domnul este acoperământul tău, de-a dreapta ta. Ziua soarele nu te va arde, nici luna noaptea. Domnul te va păzi pe tine de tot răul; păzi-va sufletul tău. Domnul va păzi intrarea ta și ieșirea ta de acum și până în veac” (Ps. 120, 5-8).

Dumnezeu ne oferă toate cele de trebuință, în dar. Hristos a spus că Tatăl Cel Ceresc poartă de grijă de hrana și de îmbrăcămintea noastră.

Priviți la păsările cerului, la florile câmpului, la peștii mărilor, la toate făpturile necuvântătoare de pe pământ, care sunt mai neînsemnate decât omul, și veți vedea că Dumnezeu le hrănește și le ocrotește.

Cu atât mai mult poartă Dumnezeu grijă de om, care este cea mai de preț zidire a mâinilor Sale.

„Nimic nu este lipsit de purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Nimic nu este trecut cu vederea de El. Toate le privește cu luare aminte ochiul cel neadormit al Lui. Lângă toți este de față cu mare îndestulare, dăruind fiecăruia mântuirea”.

Dumnezeu pe toate cu înțelepciune le-a făcut și nimic nu este necunoscut atotștiinței Lui. El nu este doar Creatorul tuturor celor văzute și nevăzute, ci și Părinte iubitor.

„Precum aerul învelește lucrurile din el și apa acoperă lucrurile care sunt în ea, așa pronia cea prea bună și sfântă a Înduratului și Atotputernicului Dumnezeu pe toate le cuprinde și le îngrijește, ca un adevărat părinte și purtător de grijă a toate” (II Regi 16, 9; Ps. 32, 13-15).

În vremurile noastre s-au înmulțit atât de mult primejdiile și ispitele, încât Dumnezeu este nevoit să ne păzească precum mama pe pruncii ei care abia încep să meargă în picioare.

Astăzi, când răul s-a înmulțit foarte, Dumnezeu păzește lumea cu ambele Sale mâini. Înainte, o acoperea doar cu o mână, spunea Sfântul Paisie Aghioritul.

Nu este greu să vedem purtarea de grijă a Părintelui Ceresc.

Numai dacă ne uităm la trafic vom realiza cât de mult ne păzește Dumnezeu.

Traficul este o furnicărie grozavă, iar deplasarea cu mașina a devnit extrem de primejdioasă în zilele noastre.

Numai Dumnezeu ne păzește.

Dacă Dumnezeu n-ar veghea asupra mașinilor, s-ar petrece accidente la tot pasul.

Chiar și așa, cele mai multe decese au loc din pricina accidentelor rutiere.

„Unul este beat, altul deznădăjduit, altul amețit, iar altul nedormit de dureri. Și îi vezi pe toți aceștia cum conduc mașini, motociclete, fac munci periculoase, mânuiesc utilaje primejdioase. Dar oare toți aceștia sunt în stare să conducă?”

Apoi, dacă ne uităm la cât de toxic este aerul pe care îl respirăm, la cât de poluată este apa pe care o bem și cât de nocive sunt alimentele pe care le consumăm, am conștientiza cât de mare este purtarea de grijă a lui Dumnezeu

El singur ne păzește întregi și ne dă tărie să rezistăm la toate aceste atacuri.

Ce s-ar întâmpla dacă Dumnezeu și-ar lua o clipă mâna de pe noi? Prăpăd, dezastru și nenorocire ar fi.

„Lumea de mult ar fi putut fi distrusă de unii ca aceștia. Cum ne păzește Dumnezeu și noi nu pricepem!”

Chiar și atunci când ni se întâmplă necazuri, ele arată tot purtarea de grijă a lui Dumnezeu.

Citește și – „N-o să fie nimic mai mult și nimic mai puțin decât ceea ce va îngădui Dumnezeu” – Mitropolitul Athanasie de Limassol

Dumnezeu poate îngădui la un moment dat un accident sau o boală pentru a ne feri de un necaz mai mare. Sau pentru a ne readuce pe calea cea bună.

Pentru că pronia lui Dumnezeu este mântuitoare.

„Când cârmaciul corabiei se îmbată și se întunecă la minte, atunci cei ce sunt în corabie sunt în primejdie de moarte. Tot așa când mintea noastră este întunecată de păcate și de pofte, sufletul nostru este pururea în primejdie să moară prin păcat”.

Dumnezeu nu ne păzește nevătămați doar în această viață, ci se îngrijește de mântuirea sufletului nostru.

Are grija ca noi să dobândim viața cea veșnică și să moștenim Împărăția Cerurilor.

De aceea, uneori poate fi nevoie să trecem printr-o anumită încercare pentru ca Dumnezeu să-și poată face lucrarea de mântuire cu noi.

 „Unde e purtarea de grijă a lui Dumnezeu, negreșit ceea ce se întâmplă e bine și spre folosul sufletului nostru. Căci toate câte le face Dumnezeu cu noi le face pentru folosul nostru”.

De aceea suntem datori, spune Ava Dorotei, să mulțumim lui Dumnezeu pentru tot și pentru toate.

Căci tot ce ne dă Dumnezeu este milă, este iubire.

Citește și – Când ai vreo durere sau tristețe, gândește-te că Dumnezeu a socotit că îți este folositor să sufer

În fața necazurilor și a încercărilor trebuie să așternem cugetul nostru smerit și inima plină de răbdare.

Așa cum ne lăsăm pe mâna doctorilor care trebuie să taie și să scoată afară răul și boala, tot așa trebuie să ne lăsăm în grija lui Dumnezeu, Care este Doctorul sufletelor și a trupurilor noastre.

„Să primim fără tulburare cele ce vin asupra noastră cu smerită cugetare și cu nădejdea în Dumnezeu, încredințați că, precum am spus, toate câte le face Dumnezeu cu noi, le face din bunătate”.

Să îndrăznim în fața ispitelor, știind că Dumnezeu ne apără și ne conduce la limanul cel mântuitor.

Nu suntem singuri pe cale. Dumnezeu ne ocrotește și ne păzește necontenit.

Iată, Eu cu voi sunt, până la sfârșitul veacului”, ne asigură Fiul Său cel iubit.

Surse articol:

1. Părintele Ilie Cleopa, Despre purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sarbatori/duminica-3-dupa-rusalii/despre-purtarea-grija-lui-dumnezeu-149280.html
2. Sfântul Paisie Aghioritul, Cum ne păzește Dumnezeu și noi nu pricepem, Triadikon: https://triadikon.ro/cum-ne-pazeste-dumnezeu-si-noi-nu-pricepem/
3. Ava Dorotei, Purtarea de grijă a lui Dumnezeu, Doxologia: https://doxologia.ro/filocalia/purtarea-de-grija-lui-dumnezeu

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.