Mai multă putere au postul și pocăința colectivă decât protestele stradale

Postul s-a arătat dintru început a fi un leac mântuitor pentru omenire.

Este prima poruncă dată de Dumnezeu primilor oameni. Aceia aveau la dispoziție toate bunătățile Raiului spre desfătare și tot nu s-au putut înfrâna de la un singur pom din care le-a fost interzis să mănânce.

Dorintele celui ce posteste se urca la Dumnezeu

Dorintele celui ce posteste se urca la Dumnezeu

Postul este mult mai greu pentru noi, cei de azi, deoarece nu suntem în grădina Raiului și nici nu-L mai avem pe Dumnezeu atât de aproape.

Cu toate acestea, diavolul a născocit tot felul de produse alimentare care ne fac postul mai ușor.

Un părinte spunea că diavolul ne „ajută” să postim, oferindu-ne înlocuitoare ale produselor de dulce.

Postul în care carnea, laptea și brânza sunt înlocuite cu surogate nu este un post adevărat. De ce? Pentru că postul înseamnă jertfă.

Postul este mântuitor tocmai prin jerfa depusă de fiecare, care își va lua cununa meritată.

Citește și – Nu postul este amar, ci viața noastră neconformă poruncilor lui Dumnezeu

Jerfta cea mare care ne este pusă înainte în acest post este însă jerfta Mântuitorului.

Oricât de mult am posti și ne-am ruga, jerfta noastră este foarte mică în comparație cu jerfta lui Hristos.

De dragul Lui trebuie să postim. Din cauză că El a murit în locul nostru trebuie să postim. Din pricina păcatelor noastre trebuie să postim.

Postul este calea cea mai scurtă de a ajunge la „inima” lui Dumnezeu. De ce? Pentru că postul înseamnă pocăință, umilința inimii care este atât de bineplăcută Domnului.

Ninivitenii s-au pocăit și au postit în sac și cenușă și au câștigat milostivirea lui Dumnezeu.

Asupra lor atârna sabia mâniei Lui, dar prin cele 42 de zile de post aspru pe care l-a ținut toată cetatea, au fost izbăviți.

După o perioadă de 40 de zile de post, Moise a primit cărțile legii de la Dumnezeu.

După trei zile de post negru și rugăciune, evreii din vremea împărătesei Estera au fost izbăviți de ucidere.

După mult post, rugăciune și lacrimi, Sfinții și Drepții Ioachim și Ana au gost dezlegați de nerodire și au primit pruncă de la Dumnezeu, pe însăși Preasfânta Născătoare de Dumnezeu.

Citește și – Postul ne aduce aminte că trebuie să devenim cerești, nu pământești

Iată cât de mult poate face postul. Prin post putem întoarce și schimba mânia lui Dumnezeu cea cu dreptate pornită asupra noastră.

Un părinte spunea că nu trebuie să așteptăm vremea postului rânduit de Biserică pentru a posti.

Este bine să ne îndeletnicim cu postul oricând vrem să dobândim ceva de la Dumnezeu: fie milă, fie iertare, fie izbăvire dintr-o primejdie sau dintr-o boală, fie slobozirea dintr-o patimă.

Soarta unui întreg popor poate fi schimbată dacă toți oamenii postesc și se pocăiesc.

Cu atât mai aplecați spre post și pocăință trebuie să fim noi, cei de azi, care petrecem în desfătări și suntem îngreunați cu mulțime de păcate.

Locuitorii orașelor și ai țărilor ar obține mult mai multe prin post decât prin proteste și manifestări stradale.

Nu de la conducătorii țărilor trebuie să așteptăm izbăvirea din nevoi și necazuri, ci de la Dumnezeu. Iar pe Dumnezeu Îl îmblânzim prin post și părăsirea păcatelor.

În loc să mărșăluim și să ridicăm vocea împotriva conducătorilor lumii, mai bine  îngenunchem și strigăm către Dumnezeu cu glas umilit, dintru adâncul inimii. 

Și dacă postim, să n-o facem doar din punct de vedere al mâncărurilor.

Post înseamnă să renunți la ceea ce îți provoacă plăcere. Să tai legăturile răutății. Să lepezi răutatea și să cultivi dreptatea și dragostea față de ceilalți.

Să petreci timpul departe de muzică, de filme, de știri, de orice lucru de divertisment care sting lumina și viața sufletului.

Postul înseamnă înfrânarea tuturor simțurilor de la lucrurile păcătoase sau deșarte.

Citește și – „Cu postul să ne ușurăm trupul, să ne limpezim mintea și să ne bucurăm sufletul, ca să vină darul lui Dumnezeu asupra noastră”

Sursă articol: IPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, Postul este despre pocăință, smerenie și iertare, Arhiepiscopia Romanului și Bacăului: https://eprb.ro/postul-este-despre-smerenie-pocainta-si-iertare

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.