Sfântul Andrei, apostolul „lupilor” și credința geto-dacilor

Sfântul Andrei este primul apostol dintre cei întâi chemați de Domnul. Și totodată apostolul care ne-a încreștinat ca nație.

Se spune că atunci când a venit în Sciția – părțile dintre Dunăre și Marea Neagră, a găsit un „pământ” fertil propovăduirii creștinismului.

Sfântul Andrei, apostolul „lupilor” și credința geto-dacilor

Sfântul Andrei, apostolul „lupilor” și credința geto-dacilor: România.Europa Liberă / Descoperă.ro

Geto-dacii au îmbrățișat ușor credința vestită de marele apostol, căci religia lor avea elemente comune cu aceasta.

Poporul geto-dac, din care ne tragem originile, practicau o religie aparte, diferită de religia altor civilizații antice.

Mărturii despre religia strămoșilor noștri pot fi găsite la Herodot, Stabon, Platon, Diodor din Sicilia, Apuleius, Iordanes, Porphyrios, Lucian de Samosata, Diogene Laertion, Hellanicos din Mitilene și Trogus Pompeius.

Între autorii moderni care au studiat religia dacilor se numără Nicolae Iorga, I. I. Russu, A. D. Xenopol, Vasile Pârvan, Mircea Eliade, Ion Horațiu Crișan și Bicolae Gostar.

O anumită fascinație pentru fenomenul religios la geto-daci au avut-o și autori străini, precum W. Bessel, E. Rhode, W, Tomaschek sau G Kazarow.

În sprijinul dovezilor istorice vin și descoperirile arheologice de la siturile geto-dacilor.

Citește și – Bucătăria dacilor – ce mâncau strămoșii noștri daci

Au fost găsite ruine ale sanctuarelor dacice, precum și date despre divinitățile venerate, cultul regligios sau practicile de înmormântare.

Istoricul Herodot spunea despre daci: „Credința lor este că ei nu mor, ci cel care piere se duce la Zalmoxis – divinitatea lor – pe care unii îl cred același cu Gebeleizis”.

Geto-dacii cinsteau duhurile morților și aveau un cult al celor dispăruți.

Strabon spune însă că Zalmoxis era un om: „La început el a fost ales mare preot al celui mai venerat zeu de-al lor, iar după un timp, a fost socotit el însuși zeu”.

Strabon credea că Zalmoxis a fost un prefet, la fel ca Orfeu, iar Diodor îl considera un om de lege.

Zalmoxis i-a învățat pe daci că nu vor muri. Sufletul lor se va despărți de trup și vor merge într-un loc unde vor trăi veșnic și se vor desfăta de multe bunătăți.

Această locație aduce mult cu raiul creștinilor, propovăduit de Sfântul Andrei.

Tot de la Strabon aflăm că un alt mare preot al geto-dacilor a fost Decenus.

Iordanes spune că Deceneu a realizat o organizare religioasă în Dacia. A ales cei mai înțelepți și mai nobili din popor și i-a făcut preoți, învățându-i teologie.

Deceneu a fost cel care a înlăturat culturile străine, orgiile și consumul excesiv de vin.

Preoții geto-daci erau asceți și contemplativi. Trăiau în celibat. Aveau o alimentație vegetariană și locuiau retrași, pe vârful munților.

Cunoșteau astronomie, matermatică, filosofie și medicină.

Citește și – Plante medicinale cunoscute și folosite de daci

Sfântul Apostol Andrei este numit și „Apostolul lupilor” pentru că el le-a vestit Evanghelia geto-dacilor care se aflau atunci în zona Sciției.

Aceștia aveau ca simbol și steag de luptă imaginea și chipul lupului.

Inclusiv numele dacilor provine din limba traco-frigiană –„daos”, care înseamnă „lup”.

Analogia dintre Sfântul Apostol Andrei și lupul geto-dacilor vine de asemenea dintr-o legendă veche.

Se spune că unul din preoții lui Zalmoxis a fost transformat de acesta într-un lup alb care împreună cu alți lup ajuta poporul îi în vreme de războaie și primejdii.

Se mai spune că acest lup i-a arătat Sfântului Apostol Andrei un adpost atunci când a ajuns în Sciția. Este vorba despre peștera din Dobrogea, în care se spune că marele vestitor al Evangheliei s-a nevoit.

Peștera se află la 4 km de localitatea Ion Corvin din Constanța. A fost sfințită în anul 1944 de Episcopul Tomisului din acea vreme, Chesarie Păunescu.

Această peșteră a devenit un loc de pelerinaj foarte căutat și o o destinație turistică pentru români și nu nu numai.

Citește și – Acatistul Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul României (30 Noiembrie)

Surse articol:

1. Bizanticons, Secrete din Sinaxare: De ce Sfântul Apostol Andrei este numit și „Apostolul lupilor”? https://blog.bizanticons.ro/2021/11/28/secrete-din-sinaxare-de-ce-sfantul-andrei-este-numit-si-apostolul-lupilor/
2. Paula Olșanschi, Religia geto-dacilor în lumina izvoarelor istorice, Daco România Albă: https://www.dacoromania-alba.ro/nr76/religia_getilor.htm

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.