Ce înseamnă să fim înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii?

„Iată Eu vă trimit pe voi ca pe niște oi în mijlocul lupilor. Fiți dar înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii” (Matei 10, 16).

Aceste cuvinte le-a rostit Mântuitorul când i-a trimis pe apostoli prin cetăți, dându-le putere asupra duhurilor rele și harul de a tămădui bolile.

Ce înseamna sa fim intelepți ca serpii si blanzi ca porumbeii?

Ce înseamna sa fim intelepți ca serpii si blanzi ca porumbeii?

Cu siguranță mulți s-au întrebat la ce se referă Hristos asociază înțelepciunea cu șarpele și blândețea cu porumbeii.

Porumbeii sunt într-adevăr blânzi și nevinovați.

Citește șiDacă vrei să dobândești blândețea, trebuie să îl rabzi pe celălalt în toate

Dar șarpele? Știm despre el că este viclean și veninos.

Sfântul Cuvios Ambrozie de la Optina ne dă un răspuns edificator în acest sens.

Șarpele își are partea lui de înțelepciune atunci când, lovit fiind de cineva, își ferește capul, deoarece acesta este locul său cel mai vulnerabil.

Această înțelepciune trebuie să o învățăm și noi de la șarpe.

Pentru noi, capul înseamnă credința.

„Tot așa și creștinul, în necazuri și în situații dificile, trebuie să-și păzească mai ales credința”.

O altă tâlcuire se referă la inteligența șarpelui de a trece printr-un loc îngust.

„Când vrea să-și lepede pielea cea veche, se strecoară printr-o crăpătură strâmtă, deoarece altfel nu și-ar putea-o lepăda”.

Acesta poate fi un simbol pentru lepădarea noastră de omul cel vechi „stricat de poftele înșelăciunii” despre care vorbește Sfântul Apostol Pavel:

„Să vă dezbrăcați de viețuirea voastră de mai înainte, de omul cel vechi, care se strică prin poftele amăgitoare. Și să vă înnoiți în duhul minții voastre, și să vă îmbrăcați în omul cel nou, cel după Dumnezeu, zidit întru dreptate și în sfințenia adevărului” (Efeseni 4, 22-24).

Nimeni nu se poate lepăda de omul cel vechi decât prin durere, osteneală și chin.

Calea care duce la mântuire este strâmtă și anevoioasă.

„Intrați prin poarta cea strâmtă, că largă este poarta și lată este calea care duce la pieire și mulți sunt cei care o află. Și strâmtă este poarta și îngustă este calea care duce la viață și puțini sunt care o află” (Matei 7, 13-14).

Iată de ce Domnul dă exemplul șarpelui și ne îndeamnă să luăm aminte la înțelepciunea sa.

„Creștinul, dacă vrea să se despartă de omul cel vechi, trebuie să meargă pe calea cea îngustă, după învățătura evanghelică”.

Sfântul Teofan Zăvorâtul spune că așa cum șarpele, adică diavolul, este înțelept la născocirea curselor, tot la înțelepciune trebuie să apelăm și noi pentru a scăpa de înșelăciunile lui.

„Și nouă se cuvine cu înțelepciune a ieși la luptă împotriva lui, pentru a birui meșteșugirile sale cele viclene”.

Înțelepciunea la care ne cheamă Mântuitorul nu este o înțelepciune omenească, ci înțelepciunea care vine de la Dumnezeu.

Omul înțelept este cel care ascultă cuvintele Domnului și cu inimă bună și curată împlinește poruncile Lui.

Citește și„Omul simplu este fără de răutate și fără de viclenie, el transformă în bine și răul și urâtul și are întotdeauna gânduri bune pentru ceilalți” – Sfântul Paisie Aghioritul

De la porumbel se cuvine să învățăm inocența, cumințenia și puritatea.

„Blândețea porumbelului înseamnă nerăutatea și iertarea în supărări sau necazuri și în altele de același fel”.

Omul blând este zăbavnic la mânie și lesne iertător. Nu cârtește, nu se supără în vremea încercărilor. Nu gândește răul, nu are dorințe de răzbunare.

Porumbelul este de altfel simbolul păcii și al neprihănirii. Părintele Alin-Cristian Preotu spune că porumbelul are „o fire prietenoasă, domestică și fără răutate”.

Este important să reținem că înțelepciunea la care ne cheamă Mântuitorul nu este viclenie, iar blândețea nu înseamnă credulitate sau prostie.

Citește șiFrumusețea și puterea omului constau în blândețea sa (pildă)

Surse articol:

1. Resurse Ortodoxe, Fiți înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii: https://www.resurse-ortodoxe.ro/text/fiti-intelepti-ca-serpii-si-blanzi-ca-porumbeii
2. Sfântul Teofan Zăvorâtul, Fiți înțelepți ca șerpii și blânzi ca porumbeii, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/fiti-intelepti-ca-serpii-blanzi-ca-porumbeii-mt-10-16
3. Alin-Cristian Preotu, Fiți înțelepți ca șerpii și nevinovați ca porumbeii, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/fiti-intelepti-serpii-nevinovati-porumbeii-135367.html

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.