Pacea este de 4 ori mai mare decât dreptatea!

În gândirea noastră limitată, a avea dreptate înseamnă a câștiga o discuție, o luptă, o competiție.

Oamenii de azi vor cu orice preț să li se dea dreptate, să fie stimați de ceilalți, să li se aducă recunoașterea meritelor.

Pacea este de 4 ori mai mare decat dreptatea!

Pacea este de 4 ori mai mare decat dreptatea!

Mai mult decât atât, vor să se facă dreptate, iar cel vinovat să fie pedepsit.

Suntem înclinați spre a ne îndreptăți în orice situație. Îndreptățirea de sine – cum o numesc Sfinții Părinți, este o patimă, care ține de iubirea de sine, de egoism.

A te îndreptăți înseamnă a ține doar la dreptate ta, la părerea ta, la ideile tale. Înseamnă de asemenea să te justifici, să te aperi, să îți acorzi singur circumstanțe atenuate.

Prin aceasta se vede că este o patimă și o manifestare a egoismului.

Citește și – Dorința de a ni se da întotdeauna dreptate

Dar ce este dreptatea noastră? Este ca „o cârpă lepădată înaintea lui Dumnezeu”, se spune într-o rugăciune care se citește la slujba Sfântului Maslu.

Nimeni în afară de Dumnezeu nu-i pe deplin drept și bun.

Drept este Domnul Dumnezeul nostru, și nu este nedreptate întru Dânsul”, spune în Cartea Psalmilor (91, 15).

În relațiile dintre oameni, Dumnezeu vrea să vadă iubire, înțelegere, armonie, și nu certuri sau sfădiri.

Cele mai multe discuții contraindictorii apar din cauză că toți cei implicați sau măcar unul ține la părerea lui și nu vrea să cedeze.

Sfântul Ioan Scărarul spune un lucru foarte important. Și anume că pacea sau înțelegerea este mai mare la Dumnezeu decât dreptatea.

Și ne arată că prin tăcere și tăierea voii se poate ajunge la pace.

„De se va întâmpla între tine și altul cuvânt de scârbă și va tăgpdui cuvântul, nu-l ațâța pe el, zicând că ai spus! Că va întoarce și zice: „Așa am zis! Și se face mare ceartă. Ci lasă cuvântul și se face mare pace; că pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea”.

Această atitudine ne arată a fi adevărați fiii ai lui Dumnezeu. Că fiii lui Dumnezeu sunt fii ai păcii, nu ai războaielor.

Atunci când fiii lui Zevedei au vrut să pogoare foc din cer ca să-i ardă pe cei care nu L-au primit pe Mântuitorul în satul lor, El le-a zis:

„Nu știți, oare, fiii cărui Duh sunteți voi? Căi Fiul Omului n-a venit ca să piardă sufletele oamenilor, ci ca să le mântuiască” (Luca 9, 54-55).

Cel ce se nedreptățește de voie și iartă pe aproapele, fiu este al lui Hristos; iar cel ce nici nu nedreptățește, nici nu se nedreptățește, este al lui Adam; iar cel ce nedreptățește, sau dobânzi cere, sau înșeală, fiu este al diavolului”, spunea un bătrân.

Iată, lupta noastră nu este pentru a câștiga o ceartă pe cuvinte, ci războiul împotriva urii și a răului pe care îl aprinde vrăjmașul.

Cearta nu se stinge cu foc, ci cu apa cea vie a blândeții, a iertării, a smereniei – care sunt roade ale Duhului Sfânt.

Citește și – Soții vor mai curând dreptate în familie decât fericire

Lupta noastră este să ne arătăm fii ai lui Dumnezeu și sub ascultare de cuvintele Lui să rămânem.

Trebuie să-ți încălzești sufletul răcit de ură, de nerăbdare și mânie prin a răbda pe fratele tău, ca să rămâi omul lui Dumnezeu”.

Nu oamenii și ideile lor trebuie arse cu „focul harului Sfântului Duh”, ci pornirile noastre pătimașe spre îndreptățirea de sine și mânie.

Trebuie să fim și să rămânem cu orice preț oameni ai iubirii și ai păcii.

Citește și – Omul este cu adevărat liber atunci când nu-l mai supără nimic, ci are pace în suflet

Sursă articol: Resurse Ortodoxe, Pacea este de patru ori mai mare decât dreptatea: https://www.resurse-ortodoxe.ro/text/pacea-este-de-patru-ori-mai-mare-decat-dreptatea

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.