Iuda nu a fost predestinat să fie trădător

Oare Dumnezeu, Care poate face orice, nu putea să Îl împiedice pe Iuda să Îl vândă pe Mântuitorul și să se spânzure?

Cu siguranță că putea. Este atotputernic. Însă Dumnezeu l-a înzestrat pe om cu deplină libertate de alegere.

Nu îl înrobește, nu îl forțează să facă un lucru sau altul. Ci doar îl povățuiește, îl ajută spre bine, dacă aceasta este aplecarea lui.

De aceea nu putem spune că viața noastră este predestinată.

Nimeni nu are un destin prestabilit. Viața noastră este construită de faptele noastre, de alegerile noastre.

Dumnezeu știe mai dinainte ce vom alege, ce vom face, dar nu hotărăște cursul vieții noastre.

Dumnezeu respectă liberarea tuturor ființelor create, și ale oamenilor și ale îngerilor. Nu ne poate mântui cu forța.

Iuda era trădător. L-a trădat pe Hristos, i-a trădat pe ceilalți apostoli.

În cele din urmă s-a trădat și pe sine însuși, luându-și viața, spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

Faptul că alegerile lui nu sunt predestinate o arată încercarea Mântuitorului de a-l întoarce spre bine.

Citește și – Dumnezeu știe mai dinainte faptele noastre, dar nimic nu este predestinat 

Nu numai odată, ci de mai multe ori a încercat Domnul să îi schimbe gândul cel rău, dar Iuda nu a vrut.

„Fiul lui Dumnezeu i-a atras atenția în mai multe rânduri să se rupă de calea cea pierzătoare, însă el a rămas îndărătnic”.

Știind că își va duce planul la îndeplinire și Îl va vinde, Domnul nu l-a urât pe Iuda. Ci i-a arătat aceeași cinste ca și celorlalți apostoli.

„Fiul lui Dumnezeu a arătat față de el aceeași grijă și dragoste ca față de ceilalți ucenici, el însă a răspuns la dragoste cu ură”.

Nu l-a alungat din ceata apostolilor. Nu l-a lipsit de Cina cea de Taină și de darurile Sale.

„Fiul lui Dumnezeu S-a plecat și i-a spălat picioarele chiar înainte de trădare și din mâinile Sale i-a dat o bucățică de pâine cu sare”.

În vremea aceea, tratarea oaspeților cu pâine și sare era un semn de mare prețuire.

„L-a cinstit cu pâine și sare chiar înainte de vânzare! Iuda a primit pâinea și sarea din mâna Fiului lui Dumnezeu, cu mâna le-a primit, însă cu inima le-a lepădat plin de dispreț”.

Iuda a iubit mai mult banii și argintul decât pe Dumnezeu. Însuși Creatorul său S-a plecat spre dânsul cu smerenie vrând să-l întoarcă de la calea iadului. Dar Iuda nu a vrut.

„Un om muritor a refuzat dragostea lui Dumnezeu cel Nemuritor! De aceea, Acesta l-a lepădar cu desfăvârșire „și după îmbucătură a intrat într-însul satana” (In 13, 27).

Așa se întâmplă cu toți cei care întorc spatele iubirii lui Dumnezeu. Se fac sălaș duhurilor celor rele și viclene, duhurilor celor ucigătoare și pierzătoare de suflet.

„Nu este adevărat că Iuda a fost predestinat de Dumnezeu să fie trădător așa cum crezi tu, căci dacă ar fi fost așa, de ce Și-ar mai fi dat atâta osteneală Fiul lui Dumnezeu să-l întoarcă pe Iuda de la faptele lui rele?”

Fiind atotștiutor, Domnul a cunoscut că Iuda îl va trăda și-l va vinde, și cu toate acestea l-a primit ca ucenic între cei 12 apostoli aleși.

Citește și – Ne influențează astrele în vreun fel destinul? Despre credința în zodii și horoscop

Spanzurarea lui Iuda

Spanzurarea lui Iuda: dierk schaefer

Iuda a stat trei ani lângă Mântuitorul, ascultând învățătura Lui, fiind martor la minunile Lui cele cutremurătoare. A văzut ce putere are Domnul.

Nu putem spune că Iuda a fost „rânduit” de mai dinainte să fie fiul pierzării.

Dumnezeu a făcut totul ca el să se îndrepte, dar Iuda nu a vrut.

„De ce s-ar fi umilit înaintea lui, pentru a Se pleca să-i spele picioarele? De ce i-ar fi dat din mâna Sa cea sfântă pâine și sare? Domnul a făcut toate acestea pentru a-l izbăvi de veșnica pierzanie”.

Ascultând de glasul ispititorului și întorcând spatele Ziditorului său, a lăsat să intre în el duhul cel viclean și rău.

S-a făcut pe sine vas al vrăjmașului Domnului, care a lucrat prin el fărădelege împotriva lui Dumnezeu.

„S-a zis că smintelile trebuie să vină, dar s-a zis și următorul lucru, ca o aspră întâmpinare:

„Vai omului aceluia prin care vin smintelile!” (Matei 18, 7).

Personajul Iuda ne mai aduce în atenție o învățătură importantă: că pocăința fără nădejde și smerenie nu duce la mântuire, ci la pierzanie.

Citește și – Ce este „scris” pentru noi nu este o predestinare de care nu putem fugi

Sursă articol: Sfântul Nicolae Velimirovici, Iuda, Scrisori Misionare, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, București, 2014, pp. 207-208

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

1 comentariu

  1. Singurul care a fost predestinat a fost Mântuitorul ISUS CRISTOS.Predestinare înseamnă a hotărî mai dinainte,a sorti a ursi,a meni.Iuda a ales sa îl vândă pe Isus pentru că natura lui nu era a unui om schimbat. BIBLIA arata ca el era un om lacom de bani care cunoștea valoarea lucrurilor pământești și dau aici ca exemplu vasul de alabastru cu ulei pe ungerea Domnului Isus+ relatarea ap.Ioan ca el adică Iuda lua ce se punea în punga dar nu și cunoștea Învățătorul,noi nu ne naștem ca să fim mântuiți,ci ne naștem ca să facem o alegere și în funcție de alegere suntem sau nu mântuiți dacă o ținem pana la capăt.In efeseni cap 1 ni se spune ca În El adică în Cristos am fost aleși încă de la întemeierea lumii aici nu e vorba de predestinat ci de omniscient adică Dumnezeu știe mai dinainte care persoana îl alege ca Domn și Mântuitor.

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.