Crucea este doctorie vindecătoare

Crucea este o doctorie vindecătoare, dar amară. Căci bolnavul are nevoie de un medicament tare pentru a se face sănătos.

Crucea în viața noastră poate însemna așezarea lui Dumnezeu mai presus de orice.

Crucea este doctorie vindecătoare

Crucea este doctorie vindecătoare

Mai presus de creația și darurile Sale, mai presus de părinții și frații noștri trupești.

Mai presus de rudenii, de prieteni și de persoanele iubite.

O altă latură a crucii înseamnă necazurile care vin peste noi. Fie o boală, fie o încercare, fie o pierdere, fie un eșec.

Acestea vin asupra celui care voiește să urmeze Celui Care a purtat cea mai grea cruce, adică Domnului Hristos.

Crucea Lui era încărcată cu toate păcatele omenirii. Această cruce grea a purtat-o pe trupul Său neprihănit.

„Nimeni nu urmează lui Hristos fără să întâmpine în calea sa suferințe, chinuri, agonie, după care și crucea fiecăruia este diferită”.

Citește și – Când ai un dușman care te-a nedreptățit, când ai boli și necazuri, aleargă la Crucea Domnului și ia vindecare

Crucea necazurilor nu este dată doar de ispitele din afara noastră.

Prin cruce înțelegem și chinurile care se ridică dinlăuntrul nostru. Este vorba despre lupta noastră cu omul cel vechi, stricat de patimi și viciat.

Strădania noastră de a ne lepăda de omul cel vechi marcat de egoism, de iubire de sine, de trufie, de mândrie, de răutate – este chinuitoare.

Despărțirea de sinele egoist și pătimaș, de obiceiurile cele rele, este foarte dureroasă.

„Aceasta este una dintre cele mai grele cruci și nu poate fi purtată fără ajutorul lui Dumnezeu și fără o mare dragoste față de Hristos”.

Cu toții trebuie să luăm această cruce dacă voim să ne mântuim. Căci în Împărăția Cerurilor nu pot intra cei pătimași, mândri, iubitori de sine și răi la inimă.

Prin multe necazuri și strâmtorări trebuie să treacă omul pentru a se curăți și a se face după asemănarea lui Dumnezeu.

„Pentru că nimic necurat nu poate intra înainte feței lui Dumnezeu”.

Citește și – Durerile sunt crucea care arde păcatele pe care noi nu le recunoaștem a fi păcate – Părintele Ioan Krestiankin

La tot ce renunțăm în pentru dragostea și poruncile Domnului, El ne va răsplăti însutit, atât aici, cât și în viața cea veșnică.

„Luăm Crucea lui Hristos, adică necazuri, durere, suferință, pentru curățirea de păcat, pentru înnoirea sufletelor noastre, pentru viața veșnică”.

Crucea lui Hristos, spune Sfântul Nicolae Velimirovici, înseamnă să suferi pentru Dumnezeu, nu pentru propriul sine.

Unii îndură chinuri și suferințe pentru vreun câștig material sau trupesc.

„Iar Crucea lui Hristos înseamnă suferință purtată pentru sănătatea și averea sufletului, întru slava lui Hristos, Împăratul unei Împărății noi și singura dragoste a celor ce-L mărturisesc pe El”.

Citește și – Vedem câte patimi a suferit Hristos, și totuși nu putem îndura nici măcar o jignire

Sursă articol: Sfântul Nicolae Velimirovici, Crucea lui Hristos, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, 2014, București, pp. 93-95

 

 

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.