Curățirea minții înainte de rugăciune

Rugăciunea care ajunge la Dumnezeu este cea pură și directă.

Noi înșine simțim că ne rugăm. Sau putem simți că suntem total absenți în momentul rugăciunii.

Curatirea mintii inainte de rugaciune

Curatirea mintii inainte de rugaciune

De aceea se cere ca înainte de a ne așeza la rugăciune să ne reculegem. Să ne liniștim mintea. Să potolim viforul cugetelor.

Să încetăm preocupările pentru cele lumești. Când mintea este plină de gânduri, inima atrasă de anumite dorințe sau plină de griji, nu putem înălța la Dumnezeu o rugăciune curată.

Citește și – O cale simplă spre rugăciunea adevărată, vie și aducătoare de roade

De câte ori nu ni s-a întâmplat să citim anumite rugăciuni din carte și să ne zboare gândul în altă parte.

„Pentru a putea să oferim lui Dumnezeu rugăciunea noastră cu acea seriozitate și puritate cu care ar trebui să I se ofere, în primul rând trebuie să scăpăm de toată anxietatea față de lucrurile materiale, carnale”.

Trebuie să oprim izvorul gândurilor și al grijilor pentru lume și trup.

Convorbirea noastră cu Dumnezeu trebuie să se facă în deplină liniște, atât exterioară, cât și interioară.

Dacă în timp ce ne rugăm observăm că atenția noastră este îndreptată în altă parte, trebuie să ne oprim și să alungăm acele preocupări.

Citește și – Din ce cauză nu putem rosti neîncetat rugăciunea inimii?

Pregătirea pentru rugăciune nu se face numai cu câteva ore sau minute înainte de rugăciune.

Această curățire a minții trebuie urmărită, păzită, păstrată pe tot parcursul zilei.

Pentru că mintea va fi la rugăciune stăpânită de impresiile de peste zi. De amintiri, de cuvinte, de persoane, de locuri.

„La orice s-a gândit mintea noastră înainte de ora rugăciunii, acel gând este sigur că ni se va întâmpla în timp ce ne rugăm – căci mintea în rugăciune este formată de starea ei anterioară”.

Diavolul face orice ca să ne distragă de la rugăciune. Ne dă în minte diverse idei, ne stârnește interesul pentru altceva, ne aduce amintiri.

Dar și noi suntem vinovați pentru calitatea slabă a rugăciunii, fiindcă nu ne-am păzit mintea curată.

„Deci, dacă nu dorim să ne bântuie nimic în timp ce ne rugăm, ar trebui să fim atenți înaintea rugăciunii noastre de a exclude orice gând de pe altarul inimii noastre”.

Citirea din Sfinta Scriptură sau din scrierile Sfinților Părinți ajută inima să se încălzească și să dorească rugăciunea.

Când ne hrănim cu hrană duhovnicească, mintea noastră se apleacă lesne spre vorbirea cu Dumnezeu și spre toate cugetele cele evlavioase.

Citește și – Cum trebuie să practicăm rugăciunea lui Iisus

Sursă articol: Sfântul Ioan Casian, Cum să ne curățăm inima înainte de rugăciune, Ascetic Experience: https://ro.asceticexperience.com/2020/01/24/cum-sa-ne-curatam-inima-inainte-de-rugaciune/

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.

[bws_google_captcha]