Cât de mică ne este răbdarea, atât de mari ni se par ispitele – Sfântul Iosif Isihastul

Ce bucurie să ne adresăm Părintele Iosif Isihastul cu apelativul de „sfânt”! Acest mare sihastru era considerat sfânt încă din viață.

Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice l-a canonizat pe data de 9 martie 2020. Ziua sa de pomenire a fost stabilită 14 august – de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului.

Cat de mica ne este rabdarea, atat de mari ni se par ispitele – Sfantul Iosif Isihastul

Cat de mica ne este rabdarea, atat de mari ni se par ispitele – Sfantul Iosif Isihastul: Ascetic Experience

Viața sa ascetică și plină de jertfelnicie continuă să inspire și să trezească la o realitate duhovnicească înaltă pe tot mai mulți.

Starețul Efrem Vatopedinul spunea într-o sinaxă recentă că orice creștin trebuie să aibă în casă scrisorile sale.

În aceste scrisori sunt cuvintele Sfântului Iosif către un ucenic de-al său din afara Sfântului Munte. Sfaturile sale sunt foarte profunde, dar totodată extrem de practice.

Ele sunt izvorâte din trăire, din propria luptă cu patimile, cu demonii și cu ispitele de la cei din jur.

Despre ispite, Gheronda Iosif spune că ele ne par pe atât de mari pe cât de mică ne este răbdarea.

Cu cât mai greoi suntem în a răbda necazurile, cu atât mai apăsătoare devin pentru noi.

„Cu cât se obișnuiește omul să le rabde, cu atât se micșorează și trec fără prea multă osteneală”.

Iată o primă soluție pe care ne-o oferă Sfântul Iosif în vreme de încercare.

Atunci când apar diverse probleme în viața noastră, trebuie să cugetăm duhovnicește. Dumnezeu le-a îngăduit cu un anumit scop.

Să cerem prin rugăciune de la Dumnezeu ca să ne descopere sensul suferinței.

Necazurile nu trebuie să fie privite cu ochi rău, pentru că de multe ori ele sunt mântuitoare.

„Să-ți dai curaj spunând: „Suflete al meu, să nu deznădăjduiești, pentru că un  necaz atât de mic te curățește de o boală îndelungată și va pleca după puțin timp”.

Citește și – Ispitele sunt „medicamente și plante tămăduitoare” – Starețul Iosif Isihastul

„Și Mă cheamă pe Mine în ziua necazului și te voi izbăvi și Mă vei preaslăvi”, zice Dumnezeu prin gura proorocului (Ps. 49, 16).

Așadar, când vine vremea încercării, să alergăm cu nădejde la mila lui Dumnezeu. Și gândul la răbdarea pe care Domnul a arătat-o în vremea pătimirilor Sale să ne întărescă.

„Să nu te întristezi în necazurile tale și în ispite, ci cu dragotea lui Iisus să-ți ușurezi supărarea și deznădejdea”.

Citește și – “Totdeauna Dumnezeu ajută, totdeauna ajunge la timp, dar cere de la noi răbdare” – Starețul Iosif din Muntele Athos

Ispitele vin și pleacă. Este important însă cum ne raportăm la ele. Virtutea prin care le putem birui și ieși învingători împotriva lor este răbdarea.

„Primește ispita și nu învinui pe unul și pe celălalt”.

Nu este bine să dăm vina pe ceilalți când avem o încercare, pentru că Dumnezeu a îngăduit-o ca să fim încercați în virtute.

Iar dacă învinuim pe alții, vom fi mustrați de Dumnezeu.

Prin multă osteneală și exercițiu, răbdarea se va statornici în noi și Dumnezeu ne va dărui această virtute. Sufletul va deveni răbdător și tare ca o stâncă în ispite și va lucra răbdarea de la sine.

„Și ceea ce acum ți se pare greu de înfăptuit, după trecerea a mulți ani îți va fi ție ca ceva ce este al tău, fără să înțelegi când s-a întîmplat acest lucru”.

Gheron Iosif îl sfătuiește pe ucenicul căruia îi trimite această scrisoare să se antreneze în răbdare încă din tinerețe.

„Când vei ajunge la bătrânețe vei culege florile nepătimirii”.

Surse articol:

1. Gheron Iosif, VIII. Către același, Mărturii din Viața Monahală, trad. Dr. Constantin Coman, Editura Bizantină, București, 1995, pp. 52-56
2. Ascetic Experience, Bătrânul Iosif Isihastul (Gheron Iosif), Bătrânul Daniil și Efrem Katunakiotul au intrat astăzi oficial în calendarul Bisericii: https://ro.asceticexperience.com/2020/03/09/batranul-iosif-isihastul-gheron-iosif-batranii-daniil-si-efrem-katunakiotul-vor-intra-astazi-oficial-in-calendarul-bisericii/

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.