Rugăciunea celor asupriți sau nedreptățiți de mai-marii noștri

Această rugăciune către Sfântul Efrem pare scrisă pentru vremurile actuale grele prin care trecem.

Cu toate acestea, în fiecare epocă au existat nemulțumiri din partea poporului vizavi de conducerea cetății sau a țării.

Rugaciunea celor asupriti sau nedreptatiti de mai-marii nostri

Rugaciunea celor asupriti sau nedreptatiti de mai-marii nostri: Jcomp – Freepik.com

Așa cum spune în rândurile de mai jos, o parte din vina pentru care suferim de multe ori nedreptăți din partea mai-marilor noștri este și a noastră.

Este important ca în perioadele de grea încercare să luăm aminte la propriile păcate și nu la păcatele celorlalți.

Citește și – Cel care ne nedreptățește ne face depuneri la Banca din Cer – Sfântul Paisie Aghioritul

Schimbarea pe care dorim să o vedem în jur trebuie să pornească de la noi înșine.

Gândurile rele îndreptate împotriva conducătorilor nu fac decât să adauge la mulțimea păcatelor noastre.

Judecarea aproapelui este o faptă urâtă înaintea lui Dumnezeu, pentru că El este Singurul în măsură să judece făpturile sale.
Să nu căutăm răzbunarea, nici măcar atunci când suntem acuzați sau prigoniți pe nedrept. Să Îl lăsăm pe Dumnezeu să facă dreptate, după judecățile Sale.

Starețul Efrem Vatopedinul spune că trebuie să ne aducem aminte că primul Care a fost nedreptățit și prigonit este Mântuitorul Hristos, Fiul lui Dumnezeu.

Ș ce a făcut El în această situație? A arătat îndelungă-răbdare și supunere totală față de voia lui Dumnezeu.

Citește și – Vedem câte patimi a suferit Hristos, și totuși nu putem îndura nici măcar o jignire

Dacă Domnul îngăduie să ni se întâmple anumite lucruri rele, înseamnă că ele ne sunt de folos.

Trebuie să preschimbăm perioadele grele prin care trecem în prilejuri de curățire, de pocăință și de apropiere de Dumnezeu.

Din rugăciunile noastre zilnice nu trebuie să lipsească rugăciunea pentru conducătorii țării și pentru cei care ne nedreptățesc sau ne asupresc.

Mântuitorul a zis că trebuie să îi binecuvântăm pe cei ce ne blesteamă și să ne rugăm pentru cei care ne fac rău.

Oricât de tare ne-ar asupri cineva, trebuie să ne rugăm pentru el cu durere. Așa cum cerem ca Dumnezeu să ne ierte propriile păcate și să ne mântuiască, tot așa trebuie să ne rugăm și pentru asupritorii noștri.

De ce? Că să fim fiii lui Dumnezeu, Care se poartă cu bunătate și dragoste și cu cei buni și cu cei răi.

Rugăciunea celor asupriți sau nedreptățiți din partea mai-marilor noștri

Fiind mâhniți de împrejurările în care ne aflăm, venim înaintea ta cu rugăciune, dumnezeiescule Părinte Efrem, cerând ajutor pentru a ne izbăvi de povara sufletească pusă asupra noastră.

Nu știm ce cuvinte am putea rosti sau ce fapte să împlinim, pentru că toate cele pe care le facem sau spunem, mai-marii noștri le întorc împotriva noastră, pricinuindu-ne și mai mult rău.

Iată că asuprirea și nedreptățile stau asupră-ne și știm că în parte purtăm această povară și din pricina greșelilor și a neputințelor noastre omenești.

Gândurile de ură și de răzbunare ne împresoară, însă voim a le înfrunta și birui, ca astfel, toată împrejurarea de acum să se preschimbe într-un prilej de curățire și de luminare lăuntrică.

De aceea, te rugăm, vino degrab și în ajutorul nostru și înțelepțește-ne cum se cuvine să lucrăm spre a nu ne despărți de harul lui Dumnezeu, căci biruința ta mucenicească ne poate umple și pe noi de adevăr și de nădejde.

Revarsă dintru dragostea ta lumina bunăvoirii și a bunei înțelegeri între oameni, ca să nu sporească în lume puterea răutății, a răzbunării, a prigonirii și a altor patimi necurate.

Fii tu ocrotitorul nostru, și dăruiește-ne să pricepem fie și un strop din puterea dragostei pentru cei ce ne vatămă ori prigonesc, ca măcar cu suspinul să ne facem părtași izbânzilor pătimilor tale.

Binecuvintează-ne deopotrivă pe toți, asupriți ori asupritori, căci toți am greșit ori greșim, iar viața aceasta trece ca un fum, însă toți dimpreună rămânem copiii lui Dumnezeu.

Fă să sporească strălucirea cea tainică a Împărăției în inimile noastre, iar semințele cele de lumina ale rugăciunilor tale să rodească, înnoindu-ne viața și apropierea semenilor noștri, ca și noi, cu inimă bună, să-I mulțumim Domnului prin tine, aducând slavă și cinste în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh. Amin”.

Citește și – „Când oamenii te mâhnesc sau te jignesc, adu-ți aminte de Pătimirile Domnului” – Arhim. Athanasie

Sursă articol: Rugăciune pentru izbăvirea de vrajbă, asuprire și nedreptăți din partea mai-marilor noștri, Carte de rugăciuni către Sfântul Efrem cel Nou, Editura Sophia, București, 2019, pp. 150-153

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.