Când mergi să te spovedești, roagă-te pentru duhovnic ca să-l lumineze Dumnezeu și să-ți dea sfat bun

Există rugăciuni speciale care se citesc înainte de spovedanie. Sunt rugăciuni pentru noi, care ne ajută să ne cercetăm lăuntric și să pregătim pentru mărturisire, dar sunt și rugăciuni pentru duhovnic.

Este bine ca înainte de a merge la spovedit să Îl rugăm pe Dumnezeu să lumineze mintea părintelui duhovnic pentru a ne da răspunsul potrivit.

Cand mergi sa te spovedesti, roaga-te pentru duhovnic ca sa-l lumineze Dumnezeu sa-ti dea sfat bun

Cand mergi sa te spovedesti, roaga-te pentru duhovnic ca sa-l lumineze Dumnezeu sa-ti dea sfat bun

Spovedania este o taină foarte mare, delicată și însemnată pentru mântuirea noastră.

Prin spovedanie ne sunt iertate păcatele atât aici, cât și în viața cea de apoi, după cum a spus Mântuitorul.

Cele dezlegate ape pământ dezlegate vor fi și în ceruri.

Citește și – Ce rugăciuni se citesc înainte de spovedanie și împărtășanie

Spovedania este numită „al doilea Botez”, deoarece ea spală haina sufletului de întinăciunea păcatelor și o face din nou albă și luminoasă.

Părinții Bisericii spun că iertarea pe care ne-o dă Dumnezeu prin preot ne repune în starea de dinainte de păcat. Spovedania este atât de mare deoarece ea anulează consecințele păcatelor în viața noastră.

Prin mărturisirea deasă a păcatelor, omul se poate vindeca de patimi și vicii. Aceasta este o cale sigură de tămăduire și sporire duhvonicească, dacă omul se nevoiește corect.

Citește și – Ce trebuie să spunem la spovedanie

Spovedania nu înseamnă însă numai mărturisirea păcatelor. Ea mai are un câștig pentru credincios: primirea unui sfat sau a unei îndrumări din partea preotului.

Arhimandritul Iochim Pârvulescu recomanda alegerea unui duhovnic bun. Un duhovnic bun este un duhovnic iscusit, cu experiență, care a ajuns la o trăire duhovnicească înaltă.

El are discernământ și știe ce sfat să ofere atunci când îi spovedește pe oameni.

Un duhovnic bun este mai mult decât un simplu martor și mărturisitor al păcatelor noastre înaintea lui Dumnezeu.

El este părinte duhovnicesc, adică un părinte care prin povețele și rugăciunea sa, îi crește pe fiii săi duhovnicești pentru Împărăția cerurilor.

Indiferent de cum este duhovnicul, datoria celui care se spovedește este să se roage pentru el. Nu numai pentru sănătatea lui, ci chiar pentru misiunea lui de duhovnic.

„Însă atunci când te spovedești, să te rogi înaintea lui Dumnezeu ca să pună în gura și în mintea duhovnicului răspunsul la ceea ce te frământă”.

Credincioșii care se spovedesc au de regulă probleme la care vor să afle răspuns sau rezolvare.

De aceea este foarte important ca ei înșiși să facă rugăciune înainte, pentru ca duhovnicul lor să aibă luminare de sus în sfaturile pe care le dau.

„Dacă ai ceva de întrebat pe duhovnic, întâi să te rogi lui Dumnezeu să-i pună în minte răspunsul.

Nu trebuie să aștepți un răspuns sau un sfat de la duhovnic și să stai cu mâinile în șold, ci trebuie, în primul rând, să-l ajuți pentru a te putea ajuta”.

Văzând strădania și dorința noastră bună, Dumnezeu ne va ajuta prin părintele duhovnic.

„Să te rogi zicând: „Doamne, pune în mintea și în gura duhovnicului meu răspunsul care îmi este de folos”.

Să ne aducem aminte că de față la spovedanie stă în chip nevăzut Mântuitorul Hristos, Care ne știe pe toți. El știe că ne-am rugat Lui înainte ca spovedania să ne fie cu folos personal.

Este foarte important ca sfaturile pe care le primim să fie duhovnicești.

„Dacă nu te rogi, poți primi un răspuns mai mult omenesc”.

Pentru pocăința și rugăciunea credinciosului care se spovedește cu inima înfrântă și smerită, duhovnicii pot primi luminare de la Dumnezeu luminare referitor la ce să le spună.

„Acel răspuns, divin și folositor, vine doar datorită stării sufletești a pentitentului”.

Citește și – „Oamenii s-au îndepărtat de Taina SPOVEDANIEI, și de aceea se îneacă de gânduri și de patimi” – Sfântul Paisie Aghioritul

Sursă articol: Arhimandritul Ioachim Pârvulescu, Trebuie să ne rugăm pentru duhovnic înainte de spovedanie? Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/trebuie-sa-ne-rugam-pentru-duhovnic-inainte-de-spovedanie

 

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.