Cum arăta Hristos în realitate?

Nu puțini sunt aceia care măcar odată s-au întrebat ce înfățișare avea Fiul lui Dumnezeu. Cum arăta Hristos, ce culoare aveau ochii Săi, cum îi era părul.

Icoanele care Îl înfățișează pe Mântuitorul nu sunt la fel. Diferențele sunt date de caracterul, de viziunea și de cultura pictorului sau zugravului.

Cum arata Hristos in realitate

Cum arata Hristos in realitate: The Ascetic Experience

În ziua de 16 august, Biserica prăznuiește Icoana nefăcută de mâini a Domnului Iisus Hristos, cunoscută sub numele de „Sfânta Mahramă”.

Icoana nefăcută de mână a Domnului Iisus Hristos

Un oarecare rege Avgar din cetatea Edesa, care a trăit pe vremea Mântuitorului, suferea de o lepră neagră. Auzind despre Hristos și despre vindecările minunate pe care le săvârșea, a dorit să Îl vadă, având încredințarea că se va tămădui negreșit de boala sa.

Avgar a cerut Domnului printr-o scrisoare să vină la el, dar temându-se că nu va veni, a trimit un zugrav iscusit care să picteze chipul Mântuitorului pe pânză.

Pentru marea lui credință, Mântuitorul a împlinit dorința lui Avgar astfel:

„Cerând puțină apă și spălându-Se pe față, I s-a dat o naframă ca să se șteargă, și ștergându-Se, chipul Domnului s-a întipărit pe pânză, atât de limpede, cum n-ar fi putut nici o mână omenească să-L zugrăvească”.

Și spune mai departe istorisirea că regele Avgar, îndată ce s-a închinat mahramei ca unei icoane a Domnului, a simțit că trupul începe a i se curăța de lepră.

Multe alte minuni s-au făcut cu această icoană nefăcută de mâini omenești.

Deși originalul s-a pierdut, Biserica a păstrat multe copii ale acestei icoane.

Sfânta Mahramă este pictată în toate bisericile. Se află inclusiv pe catapeteasmă.

Vedenia Sfântului Siluan Athonitul

Există și alte icoane care redau chipul Mântuitorului așa cum l-au văzut sfinții.

Domnul Hristos S-a arătat în vedenie multor sfinți părinți, care dau mărturie despre aceasta.

Fiecare L-a văzut pe Domnul într-un anumit fel. Vederea Lui a produs multă dulceață în suflet, după cum mărturisește Sfântul Siluan Athonitul.

Deși nu descrie cum arăta Hristos, Sfântul Siluan vorbește despre chipul Lui plin de blândețe și de dragoste Care i s-a întipărit în minte pe care nu l-a putut uita niciodată.

Vedenia Sfântului Paisie Aghioritul

Paisie Aghioritul este un alt sfânt grec care a văzut pe Domnul, și care descrie în câteva cuvinte înfățișarea Lui.

Într-o dimineață, după o noapte petrecută scriind, Sfântul Paisie a avut o vedenie:

„Până la 9 dimineața încă nu dormeam. Și deodată am văzut că unul dintre pereții celulei mele tocmai a dispărut. L-am văzut pe Hristos – era în lumină, la doar 6 metri de mine.

L-am văzut din profil. Părul Lui era strălucitor și ochii albaștri. Nu mi-a spus nici un cuvânt, ci doar S-a uitat, nu chiar la mine, ci ceva mai mult în lateral.

Când L-am văzut, m-am gândit: „Cum au putut să scuipe toți acea Față? Cum au putut ei – oamenii fără nici o teamă de Dumnezeu – să lovească acea Față? Cum ar putea să-și înfigă unghiile în acel corp? Oh, Doamne…”

Și mărturisește mai departe Sfântul Paisie că a simțit o plinătate și o bucurie de nedescris. Nu a putut exprima frumusețea chipului Domnului în cuvinte.

„A fost chiar frumusețea despre care se spunea: „Împodobit ești cu frumusețea mai mult decât fiii oamenilor; revărsatu-s-a har pe buzele tale” (Ps. 44:3).

Nu am văzut niciodată ceva asemănător pe niciuna din icoanele Lui. Nu a fost decât una – nu-mi amintesc unde L-am văzut – care părea puțin cam la fel”.

În urma acestei vedenii, Sfântul Paisie Aghioritul a rugat pe maicile de la Mănăstirea Suroti să facă o icoană care să redea chipul Mântuitorului așa cum L-a văzut el.

„Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu”. (Matei 5, 8).

Surse articol:

1. Preot Teodor Cenușă, Sfânta Mahramă a Domnului – „icoana făcută de Dumnezeu”, Doxologia: https://doxologia.ro/viata-bisericii/iconografie/sfanta-mahrama-domnului
2. Silviu Cluci, Moara Mănăstirii Rusikon – loc de nevoință al Sfântului Siluan Athonitul, Doxologia: https://doxologia.ro/viata-bisericii/sfantul-munte-athos/moara-manastirii-rusikon-loc-de-nevointa-al-sfantului-siluan
3. Ortdoxism.ro: https://www.ortodoxism.ro/proloagele/august/Proloage16Aug.shtml
4. The Ascetic Experience, Sfântul Paisie Athonitul: Cum a arătat Hristos în realitate? https://ro.asceticexperience.com/2020/02/04/sfantul-paisie-athonitul-cum-a-aratat-iisus-hristos-in-realitate/

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.