Cum trebuie să îi privim pe oameni

Pe oameni trebuie să îi privim cu ochii sufletului, și nu cu ochii trupești.

O scurtă privire asupra unui om va vedea doar lucrurile de la exterior, nu însă și lăuntrul său. De aceea nu este bine să ne încredem în ceea ce arată înfățișarea sau gesturile cuiva.

Cum trebuie sa ii privim pe oameni

Cum trebuie sa ii privim pe oameni

Numai Dumnezeu poate ști ce este în inima lui, care este lucrarea lui, ce fapte bune săvârșește, ce virtuți sau neputințe are.

Citește și – Să nu mai judecăm viața altora ca și cum am ști cu exactitate tainele lor – Sfântul Ioan Gură de Aur

Sfântul Apostol Iacov spune că cei care caută la fața omului și îl nedreptățesc pe cel sărac și murdar iar pe cel bogat îl cinstesc, se fac pe ei înșiși judecători cu socoteli viclene.

Să nu uităm că Dumnezeu îi alege pe cei mai smeriți, care pot fi săraci în ochii lumii, dar bogați în credință.

„Dacă, într-adevăr, împliniți legea împărătească, potrivit Scripturii: „Să iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți”, bine faceți. Iar de căutați la fața omului, faceți păcat și legea vă osândește ca pe niște călcători de lege” (Iacov 2, 1-9).

Omul este o taină, de aceea nu ne putem pronunța niciodată cu precizie asupra lui.

Chiar dacă l-am văzut făcând ceva rău, să nu îl acuzăm, căci nu știm câte lacrimi de pocăință varsă în așternutul său și cât de mari sunt slăbiciunile sale.

Citește și – Un om se va schimba în bine dacă îl iubim, nu dacă îl judecăm

Pentru că sufletul omului este o taină de nepătruns, trebuie să ne purtăm cu el cu mult respect. Indiferent de modul în care se comportă.

Pe lângă respect, ochii noștri trebuie să privească pe ceilalți cu multă compasiune.

Oamenilor trebuie să le acordăm toată încrederea, dar să păstrăm o anumită doză de prudență.

Nu este bine să îi bănuim pe ceilalți, nici să îi judecăm lesne.

Cel mai important este să avem înțelegere față de semenii noștri. Pentru că toți suntem supuși greșelii. Iar atunci când greșim, vrem ca ceilalți să ne ierte și să ne înțeleagă.

De aceea, aproapelui nostru trebuie să îi oferim toată libertatea de a fi așa cum este el, pentru că numai Dumnezeu știe căile și lucrarea fiecăruia.

„Să îl vezi ca pe un copil care este capabil să facă cel mai nevinovat și mai curat lucru, dar, de asemenea, cele mai ireparabile greșeli”.

Cea mai mare greșeală care apare mai ales în relațiile de cuplu este dorința de a-l schimba pe celălalt.

Numai sfinții exercită o influență atât de mare încât pot schimba sufletele și viețile oamenilor, prin puterea harului Sfântului Duh Care locuiește într-înșii.

Dacă vrem să îndreptăm pe cineva, nu vom reuși atât prin mijloace omenești, cât prin mijloace duhovnicești, ca de pildă rugăciunea.

Să ne rugăm unii pentru alții, ca Dumnezeu să ne dăruiască fiecăruia ceea ce ne este de folos mântuirii.

Sursă articol: The Ascetic Experience, Cum să privești oamenii: https://ro.asceticexperience.com/2019/07/26/cum-sa-privesti-oamenii/

 

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.