Postul ne aduce aminte că trebuie să devenim cerești, nu pământești

Ancorați atât de adânc în această lume, mintea noastră cu greu se ridică la cer. Așa cum spunem în Canonul Îngerului păzitor:

„Ființă am din amestecătură de pământ, de tină și de țărână, pentru aceasta de pământ m-am lipit. Ci, o, folositorul meu, îndreptătorul și izbăvitorul meu, întoarce dorirea mea către cele cerești”.

Postul ne aduce aminte ca trebuie sa devenim ceresti, nu pamantesti

Postul ne aduce aminte ca trebuie sa devenim ceresti, nu pamantesti

Iar în alt loc zicem:

„Avându-mi eu trupul mamă, iar tina tată și țărâna strămoș, prin înrudirea cu acestea, la pământ neîncetat caut; ci dă-mi, ajutătorul meu, ca fără frică să mă uit vreodată și în sus la frumusețea cerului”.

Deși sunt locuitori ai pământului, casa noastră este în cer.

Deși suntem făcuți din pământ, purtăm suflet și suflare de viață dumnezeiască.

Citește și – Îngerii ajută sufletele celor care postesc miercurea și vinerea

Mântuitorul Hristos a venit pe pământ ca să ne arate cum trebuie să viețuim pentru a moșteni Împărăția cerurilor și viața veșnică.

El ne-a arătat un mod de viețuire îngerească, în post, înfrânare, rugăciune, facere de bine și jertfelnicie.

Către acest mod de viață trebuie să ne ridicăm și noi. Căci după căderea lui Adam, omul a devenit pătimaș și toate dorințele sale sunt îndreptate spre pământ.

„Acest om pământesc”, spune Sfântul Simeon Noul Teolog, „s-a lipsit cu totul de toate bunătățile spirituale și cerești și a căzut în simțirea pătimașă a făpturilor pământești și văzute”.

Și continuă marele teolog, omul a devenit orb și surd la cele spirituale și dumnezeiești. Și-a ieșit din fire, s-a făcut asemenea dobitoacelor celor fără de minte, după cum zice Psalmistul. A devenit stricăcios și muritor.

Neascultând de Dumnezeu, am căzut din mare slavă în necinste, în rușine și sărăcie spirituală.

Din pricina neînfrânării au pierdut Adam și Eva Raiul desfătării. Deși erau în Eden și se bucurau de toate darurile lui Dumnezeu, nu au putut păzi porunca de a nu mânca din pomul oprit.

Iată de ce postul prețuiește atât de mult acum, când toți suntem îndepărtați și goi de Dumnezeu.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că Biserica a rânduit posturile de peste an pentru a ne aminti de obârșia noastră divină.

Citește și – „Cu postul să ne ușurăm trupul, să ne limpezim mintea și să ne bucurăm sufletul, ca să vină darul lui Dumnezeu asupra noastră”

Chiar dacă suntem luați din pământ, nu pământul ne-a zidit, ci Ziditorul cerului și pământului, al tuturor celor văzute și nevăzute.

„Ca să ne amintim de Cerul pe care îl purtăm în noi, în această coajă trupească și pământească.”

Când postim, simțirile pătimașe se veștejesc, iar trupul și sufletul se curățesc. Mintea se trezește și întreaga noastră ființă se însuflețește prin simțirea celor duhovnicești.

Postul ne ajută să ne lepădăm de omul cel vechi, stricat de poftele înșelăciunii, și să ne înnoim lăuntric, prin pocăință.

Postul ne ajută „să putem despărți în noi cele cerești de cele pământești, și cele veșnice de cele stricăcioase, și cele netrecătoare de cele trecătoare, și pe călător de mașina călătorului”.

Corpul acesta fizic este, așa cum spune Sfântul Nicolae Velimirovici, o carcasă a sufletului, un vehicul care ne ajută să alergăm spre Împărăția Cerurilor.

Prin post arătăm supunere și ascultare față de Dumnezeu. Arătăm pocăință și smerenie.

Avem pilde în Vechiul Testament de popoare care prin post și pocăință au întors mânia lui Dumnezeu și s-au izbăvit de la moarte.

Așadar, să postim cu bucurie, căci postul ni se face călăuză spre cer și spre viața cea adevărată.

Postul ne dă sănătate, iar nu boală. Postul ne face fii ascultători și nu fii ai nelegiuirii și ai pierzării.

Citește și – Postul este doctor al sufletelor, care îmblânzește irascibilitatea, curăță mintea și risipește acoperământul păcatului așezat peste suflet – Sfântul Simeon Teologul

Surse articol:

1. Doxologia, Canon de rugăciune către îngerul păzitor al vieții omului: https://doxologia.ro/canon-cantari/canonul-de-rugaciune-catre-ingerul-pazitor-al-vietii-omului
2. Sfântul Nicolae Velimirovici, Postul ne aduce aminte de cerul pe care îl purtăm în noi, Altarul Credinței: https://altarulcredintei.md/postul-ne-aduce-aminte-de-cerul-pe-care-il-purtam-in-noi/
3. Sfântul Simeon Noul Teolog, Omul pământesc și omul ceresc, Creștin Ortodox: https://www.crestinortodox.ro/sfaturi-duhovnicesti/omul-pamantesc-omul-ceresc-68647.html

 

 

 

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.