De ce este bine pentru noi să postim – Sfântul Ioan Gură de Aur

Postul nu este o regulă impusă de preoți, ci este o poruncă pe care a dat-o Dumnezeul omului celui dintâi.

Este de fapt prima poruncă pe care protopărinții noștri au primit-o.

De ce este bine pentru noi sa postim

De ce este bine pentru noi sa postim

Un alt lucru important este acela că Adam și Eva au fost îndemnați să postească pe când se aflau în Rai.

Cu atât mai mult după ce a fost izgonit din grădina Edenului, omul trebuie să postească.

Viața noastră pe pământ este plină de ispite. Diavolul ne pune în față diverse plăceri, pe care urmându-le, ne facem împlinitori ai voii lui și nu ai lui Dumnezeu.

De pildă, Dumnezeu ne-a lăsat hrana pentru a supraviețui și a ne întări trupul.

Nu pentru îmbuibare și plăcerea gustului. Diavolul ne face pătimași prin aceea că ne îndeamnă să mâncăm peste măsură, să ne desfătăm de diferite bunătăți.

Iată de ce este bun postul. El ne ajută să ne înfrânăm de la multele păcate pe care le facem din plăcere.

Citește și – Nu postul este amar, ci viața noastră neconformă poruncilor lui Dumnezeu

Sfântul Ioan Gură de Aur spunea că dacă omul ar ști să viețuiască în cumpătare și să acorde mai multă atenție lucrurilor duhovnicești, nu ar avea nevoie de post.

„Dacă ne-am atinge de hrană numai pentru a ne îndestula nevoile și vom folosi întreaga viață în lucrări bune, n-am avea ce face cu ajutorul pe care ni l-ar da postul”.

Înțelegem așadar din aceste cuvinte că postul este modul corect de viață. El trebuie să fie o constantă a vieții noastre. Nu trebuie să trăim în înfrânare doar în vremea posturilor rânduite de Biserică în cursul anului.

Permanent trebuie să tăiem patimile de la noi, ca să nu ne facem vinovați înaintea Domnului.

„Stăpânul nostru e blând și cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre. Dacă ne cere să ne înfrânăm de la mâncare și să postim, aceasta nu-i fără un temei”.

Citește și – Postul – cel mai bun mijloc pentru păstrarea sănătății trupești și sufletești – Sfântul Teofan Zăvorâtul

Părintele Ghelasie de la Sighișoara spunea într-una din predicile sfinției sale, că omul nu este stăpân peste mădularele sale, peste simțurile și gândurile sale. Ci le folosește în mod desfrânat, adică nu are măsură.

Postul este leac pentru patimile care prin rădăcini în sufletul nostru din pricina exceselor și a necumpătării.

„[…] Stăpânul nostru, cel plin de bunătate, ca un duios Părinte, a închipuit pentru noi leacul postului, ca să smulgă moliciunea din inimile noastre și să ne facă să ne strămutăm grija de la lucrările lumii acesteia la cele duhovnicești”.

Prin postire se veștejesc patimile, simțurile se curăță, mintea se eliberează de griji, iar sufletul devine mai sensibil la prezența lui Dumnezeu.

Postul are așadar scopul de a ne ridica de la cele de jos la cele de sus. De a ne face oameni duhovnicești în loc de oameni trupești, supuși plăcerilor și viciilor.

Citește și – Postul intră în cura de însănătoșire a tuturor bolilor

Surse articol:

1. Sfântul Ioan Gură de Aur, Postul este un adevărat medicament împotriva patimilor, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/postul-este-un-adevarat-medicament-impotriva-patimilor
2. Mănăstirea Sfântul Dimitri Sighișoara, Părintele Ghelasie la cumpăna dintre ani: https://www.youtube.com/watch?v=pQWnFYvF5Mg&t=1302s

 

 

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.