De noi depinde să avem o minte liniștită, și nu de evenimentele exterioare

Starețul Iosif Isihastul spunea că a avea cugetul curat și a fi liniștiți cu duhul depinde numai de noi înșine.

Nu cel de lângă noi, care face gălăgie, este pricina reală a tulburării noastre. Nu factorii externi sunt cei care ne deranjează realmente, ci propria noastră stare lăuntrică.

De noi depinde sa avem o minte linistita

De noi depinde sa avem o minte linistita: Wirestock – freepik.com

Nu trebuie să cădem în capcana de a crede că un anumit mediu sau o anumită persoană ne răpesc pacea și din cauza asta nu putem petrece în liniște.

Dacă ne deranjează ceva din jurul nostru, înseamnă că ceva este în neregulă cu noi. De cele mai multe ori, nu avem cugetare smerită și ne aceea ne tulburăm și ne necăjim.

Citește și – Omul este cu adevărat liber atunci când nu-l mai supără nimic, ci are pace în suflet

Nu doar călugării, ci și oamenii din lume trebuie să petreacă în stare de trezvie. Să fie atenți la gândurile lor, să se urmărească pe sine și să își curățească mintea de cugetele cele rele sau deșarte.

„Am adâncit mult îndemnul: „cunoaște-te pe tine însuți” […] De tine depinde să ai o minte lină și liniștită, de tine depinde, nu depinde de ispită, dacă te atacă, sau de comportamentul celui împreună-nevoitor cu tine, al celui ce este în obște cu tine”.

Noi singuri suntem răspunzători de faptele noastre, de cugetele pe care le primim în mintea noastră, de viața noastră.

„Tu însuți vei deveni pricina mântuirii tale, tu însuți vei deveni pricina nemântuirii tale. De tine depinde. Când tu vrei mântuirea ta, când te silești pe tine, toate vin prin rugăciune”.

Avem liberul arbitru. În față ne sunt puse diferite căi, diferite ispite. Avem posibilitatea să alegem binele.

Nouă ni se pare că stările noastre lăuntrice sunt create sau influențate de evenimentele exterioare. Acest lucru nu este adevărat. Noi avem putere deplină a modului în care gândim, simțim, ne purtăm.

Putem alege să ne umplem mintea cu gânduri bune, frumoase și luminoase. Sau dimpotrivă, putem să ne încărcăm cu gânduri urâte, necuviincioase, deșarte.

Citește și – Ce trebuie să faci pentru a avea PACE în suflet și în trup – Sfântul Siluan Athonitul

De la gând pleacă toate. Să ne silim ca acestea să fie gânduri de lumină, pentru ca starea noastră lăuntrică să fie luminoasă și pașnică.

„Cugetul face diferența. De la cuget ne ticăloșim, de la cuget ne îmbunătățim.“

Dacă suferim atât de mult din cauza stărilor noastre spirituale, asta se întâmplă din cauză că nu suntem atenți la gânduri. Înainte de orice faptă sau cuvânt este gândul.

„Călugărul nu are faptă, are cuget. Cugetul tău a zburat nu spre bine? Ești vinovat, ești vinovat. Vei spune poate: cugetul omului nu se adună într-un loc. Bine, dar când fuge, străduiește-te să-l aduni la loc, să-l aduni iarăși”.

Cugetul trebuie adunat în rugăciune, pentru că rugăciunea este lucrarea cea mai importantă a minții. Ea ne păzește sufletul în stare de pace, de liniște, de smerenie, de blândețe, de iubire.

Citește și – Dacă vrei să afli pacea, încredințează-te întru totul lui Dumnezeu

Surse articol:

1. Impantokratoros.gr, Starețul Efrem Katunakiotul: Autocontrol – râvnă, împrăștiere, concentrare: https://www.impantokratoros.gr/203477EC.ro.aspx?__cf_chl_jschl_tk__=5fc250b21f8ba95cc813ef70ff4d55e3ee61925f-1606487820-0-AWtDkVugH101itkMjqog_X_uDPE9JSgN5vnNz97cFtQ3wP397XDt3OtCBhKdS0xXZ2yfOqsXn_g9iY0YY-s6LUaaN0Ufv8jpTcJbhZ5ZaDuffzWQ_CTRCSEwostKVCwHbz2-4fd3Kc156ZZChAoylCEzPcdIsjIdQeKFubkwn7MFokcGIWMSqMx-E5mp0Kg0DPbigId9UHjcKzjtiKYcte_bMUNS5rftmq_ei8IRcYMavZ9xeMUYGb20OHfeaw3ZI0gdMC62H8Ij9VNJEy_tNQwk5IGOjLeNyH0svdquf4HktITltpyZQUTBH6A0lxAapkhO7HI37bJ0C2PI2NuoNZ3Nv8e6GlxlxLHR_VdMKRQkNkm7jMbgYzsa7FUFJ5Sgsm5zOClU6T4LUKRc35sIo1w
2. Ascetic experience, Cum să avem o minte liniștită și senină: https://ro.asceticexperience.com/2019/11/04/cum-sa-avem-o-minte-linistita-si-senina/

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.