„Ție, Doamne!” – cuvintele care ne fac viața mai ușoară

„Toată viața noastră Lui Hristos Dumnezeu să o dăm” – spune preotul la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, iar cântăreții de la strană și întreaga Biserică răspunde: „Ție, Doamne!”

Câți dintre noi conștientizăm însemnătatea acestor cuvinte? Câți dintre noi ne încredințăm cu adevărat viața lui Dumnezeu?

Ție, Doamne! – cuvintele care ne fac viața mai ușoară

Tie, Doamne! – cuvintele care ne fac viata mai usoara

Cei mai mulți se bizuie doar pe propriile puteri atunci când au de făcut ceva. Din această pricină se mâhnesc mult atunci când suferă vreo pierdere, vreun necaz sau vreo nereușită.

Traiul nostru pe pământ ar fi mult mai ușor dacă am încerca să ne punem mai mult nădejdea în Dumnezeu decât în noi înșine și în ceilalți oameni.

Citește și – Omul care se lasă în voia lui Dumnezeu are acea liniște pe care o are pruncul în brațele mamei sale

Sufletul nu a fost creat pentru a se lipi de bunurile acestei lumi. De aceea orice bucurie lumească este vremelnică și amăgitoare.

Scopul vieții acesteia este dobândirea vieții veșnice. Viețuirea noastre pe pământ trebuie să fie ca și cum nu am avea nimic. Ca și cum am fi pribegi, aflați în căutarea adevăratei existențe.

Aceste cuvinte – „Ție, Doamne!” pot fi aplicate în multe împrejurări din viața noastră. Ele ne pot salva din multe întristări și supărări.

Sfântul Nicolae Velimirovici ne învață cum să le folosim pentru a ne păstra pacea sau a dobândi liniștea sufletească în situațiile dificile prin care trecem.

De pildă, atunci când suntem sănătoși și avem mult spor în munca noastră, să ne aducem aminte să mulțumim lui Dumnezeu și să zicem:

„Ție, Doamne! Tu mi-ai dat putere și m-ai învrednicit să fac aceste lucruri! Ție îți datorez realizările mele.”

Citește și – Simplificarea vieții ne eliberează de stres și de neliniște – Sfântul Paisie Aghioritul

Când primim laude de la oameni, suntem apreciați și cinstiți, să nu ne lăsăm măguliți și înșelați de slava deșartă, ci să spunem cu smerenie:

„Nu merit eu asta, asta nu mi se cuvine mie, ci Ție, Doamne!”

Iar atunci când oamenii ne invidiază și prietenii ne trădează, să nu ne mâhnim peste măsură, ori să ne simțim răniți. Ci să dăm dovadă de înțelepciune și să îi lăsăm pe cei ce ne nedreptățesc în seama Domnului.

Să nu ne facem singuri dreptate ori să căutăm răzbunare, ci să zicem:

„Toate acestea le dau spre judecată și spre dreptate – Ție, Doamne!”

Când copiii pleacă de acasă, fie la școală, fie la muncă, fie în armată sau în călătorie, dându-le binecuvântarea noastră, să zicem:

„Ți-I dau în grijă Ție, Doamne!” Păzește-i, îndreptează-le pașii în toată calea cea bună, ferește-i de primejdii, întoarce-i sănătoși înapoi, fă-le călătoria lor cu spor!”

Iar atunci când îți petreci pe ultimul drum pe propriul copil, să mergi înainte cu sufletul viteaz, „ca atunci când duci un dar celui mai mare Prieten și spune:

„Acest suflet drag ți-l aduc în dar – Ție, Doamne!” Domnul a dat, Domnul a luat, fie numele Domnului binecuvântat!”

Și când vei fi încercat de mulțime de ispite, chinuri, boli și suferințe, să nu îți pierzi nădejdea. Ci să te înalți cu mintea la Dumnezeul cel viu, dătătorul tuturor bunătăților, și să strigi:

„Ajutor și milă cer – Ție, Doamne!’

Citește și – „Când vă neliniștesc gândurile de teama necazurilor, să spuneți: „Să se facă voia lui Dumnezeu! Acest lucru vă va liniști foarte mult” – Starețul Varsanufie

Iar în ceasul morții, când Domnul va cere de la tine sufletul tău, să nu te pierzi cu firea, ci să îți ceri iertăciune de la toți și să pleci cu inima împăcată, zicând:

„Sufletul meu pocăit îl predau în mâinile Tale – Ție, Doamne!”

Iată cât de multă înțelepciune stă ascunsă în aceste două cuvinte. Și cât de multă putere ne dau ele dacă le folosim cu credință.

Sursă articol: Sfântul Nicolae Velimirovici, „Ție, Doamne!”, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, 2014, trad. din limba sârbă de Monahia Domnica Țelea, pp. 502-503

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.