Sănătatea trupească nu este cel mai mare bine pe pământ 

În ultimul an cu toții am început să devenim mai preocupați în a ne păstra sănătatea. Pandemia de coronavirus a stârnit în mulți dintre noi teama de boală, de suferință, de moarte.

Sănătatea este foarte importantă, fără îndoială și trebuie să o păzim. Însă ea nu este cel mai mare bun de pe pământ, spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

Sanatatea trupeasca nu este cel mai mare bine pe pamant 

Sanatatea trupeasca nu este cel mai mare bine pe pamant

Este interesant să vedem cum abordează acest subiect oamenii sfinți și ce trebuie să reținem noi.

Sănătatea trupească este mult inferioară sănătății sufletești, sau duhovnicești.

Asta deoarece trupul este muritor. Toate ale lui se vor risipi într-o bună zi și se va întoarce în pământ, din care a fost luat.

„Sănătatea trupească este un lucru trecător și ceea ce este trecător nu poate fi socotit cea mai mare binecuvântare a omului”.

Sufletul este mai de preț decât trupul, după cum a zis Mântuitorul. Iar sufletul nu a fost făcut pentru această viață, ci pentru viața veșnică.

Înțelegem așadar că sănătatea sufletului este un lucru nestricăcios, nepieritor și pe aceasta trebuie să o căutăm.

Citește și – Omul, dacă nu este încercat de boli și suferințe, nu se poate înrădăcina virtutea în sufletul său

Cu toții acordăm o atenție deosebită trupului, mergând pe la diverși medici, făcând numeroase analize și tratamente, luând o mulțime de medicamente.

Însă pentru sănătatea sufletului trebuie să ne ostenim însă mai mult.

Cu cât ne îngrijim mai mult de trup, cu atât slăbește duhul. Sfântul Ioan de Kronstadt mărturisea despre aceasta:

„O, eu însumi simt cum, atunci când sunt deplin sănătos și nu mă istovesc cu lucrul, atunci mor cu duhul”.

În sens opus, când trupul slăbește din pricina postului sau a durerilor, sufletul se întărește, înălțându-se mai mult spre Dumnezeu, rugându-se mai mult, căutând mai mult Împărăția cerurilor.

Nu trebuie să uităm că bolile au un înțeles adânc. Ele vin asupra noastră prin îngăduința lu Dumnezeu, deoarece ne sunt de folos.

Citește și – 7 binecuvântări pe care le aduc bolile în viața noastră

Când suntem bolnavi, ne putem ruga pentru însănătoșire. Dar să nu cerem vindecarea cu orice preț. La sfârșitul rugăciunii să adăugăm cu smerenie: „Dacă vrei Tu, Doamne! Dacă îmi este de folos!”

Să ne lăsăm în grija lui Dumnezeu și vom avea pace în suflet, care este mai mare decât orice bunăstare trupească.

„Deplina supunere față de Dumnezeu, cu primirea supusă a bolii trimise ca pe un lucru bun de la Cel bun, dă pace sufletului și pe Domnul Îl plecă spre milostivire”, spunea Sfântul Teofan Zăvorâtul.

Mai mult vom câștiga dacă ne vom smeri în vreme de boală și ne vom plânge păcatele decât dacă ne vom răzvrăti și vom dori cu orice chip să ne facem sănătoși.

Văzând supunerea noastră, Domnul fie ne va da tămăduire, fie mângâiere sufletească, oricât de grea ar fi boala.

Mult mai grele decât bolile trupului sunt suferințele sufletului. Numeroși oameni suferă în tăcere din pricina tristeții, a singurătății, a decepțiilor, a pierderilor.

Trebuie să știm că la baza tuturor întristărilor se află îndepărtarea noastră de Dumnezeu. Nimic nu îl împlinește pe om decât prezența lui Dumnezeu. Oricât de multe ar dobândi pe pământ, nu poate fi fericit dacă nu Îl are pe Dumnezeu în inima lui.

„Lumea dă ce are ea, iar Dumnezeu dă lucruri mai presus de ceea ce caută oamenii în lumea aceasta”.

Trebuie să căutăm fericirea în Dumnezeu, altfel ne vom simți mereu nemulțumiți, tulburați, neîmpliniți, apăsați, singuri.

Citește și – Cauza multor boli este dezechilibrul sufletesc – Părintele Calistrat

Surse articol:

1. Sfântul Nicolae Velimirovici, Sănătatea trupească, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, trad. din limba sârbă de Monahia Domnica Țelea, Galați, 2014, p. 409
2. Sfântul Teofan Zăvorâtul, Sănătatea este darul lui Dumnezeu, iar noi suntem responsabili de ea, Doxologia: https://doxologia.ro/editorialistii-bisericii/sanatatea-este-darul-lui-dumnezeu-iar-noi-suntem-responsabili-de-ea
3. Prof. Univ. Dr. Ioan C. tTșu, „Gânduri senine” ale Părintelui Teofil Părăian pentru înfruntarea bolilor trupești și a suferințelor lăuntrice, Doxologia: https://doxologia.ro/ganduri-senine-ale-parintelui-teofil-paraian-pentru-infruntarea-bolilor-trupesti-suferintelor

 

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.