Numai cel nebun crede că suferința este rea – Sfântul Nicolae Velimirovici

Omul cu gândire și simțire duhovnicească știe că necazurile și încercările nu sunt rele.

Ele fac parte din pedagogia lui Dumnezeu și de multe ori sunt îngăduite pentru a ne ajuta sufletește.

Despre suferinta

Despre suferinta

„Numeroase și felurite încercări îngăduie Domnul asupra oamenilor, dar scopul lor este unul și același: prin amărăciune să vindece sufletește omenești de păcat și astfel să le pregătească veșnica mântuire”.

Numai patimile care ne stăpânesc sunt rele, și manifestarea lor. Doar păcatul este un lucru rău și el are în mod inevitabil consecințe negative.

Suferința nu este rea, ci tămăduitoare. Medicamentele prin care Dumnezeu ne vindecă sufletul sunt amare, spunea Sfântul Paisie Aghioritul. Acestea sunt necazurile, bolile, lipsurile, pierderile.

„Tot ceea ce oamenii în general numesc răul nu este astfel, ci este un medicament amar pentru a vindeca de rău. Cu cât este mai bolnav cineva, cu atât este mai amar medicamente pe care medicul îl prescrie pentru el”.

Oamenii care au credință în Dumnezeu nu de tulbură când vin încercările. Nu își pierd pacea sufletului, nu se deznădăjduiesc, nu se îngrijorează peste măsură și nu se îmbolnăvesc de stres din această cauză.

Dimpotrivă, unii ca aceștia primesc necazurile ca din mâna lui Dumnezeu și sunt convinși că vor găsi în ele un folos.

Citește și – Oamenii fără credință în Dumnezeu se împovărează de griji, se consumă repede, își pierd nervii, își tocesc inima și își istovesc mintea – Sfântul Nicolae Velimirovici

De unde putem ști noi că o întâmplare rea este dăunătoare pentru noi? În esență ea pare un lucru rău, de nedorit. Însă în pronia lui Dumnezeu, ea poate fi o binecuvântare, o șansă la mântuire.

„Nu există nicio suferință în lume care ar putea fi câtuși de puțin la fel de dură și de distrugătoare cum este păcatul”.

Noi vedem că oamenii au necazuri și îi compătimim. Dar nu ne gândim că poate acele întâmplări prin care trec sunt mântuitoare și îi va ajuta sufletește.

De aceea, când ne rugăm pentru cineva care trece printr-o situație dificilă, să nu cerem ceva anume de la Dumnezeu, ci doar să se facă voia Lui cea sfântă.

„Toată suferința suportată de oameni și națiuni nu este alta decât vindecarea abundentă pe care milostivirea eternă a lui Dumnezeu o oferă oamenilor și națiunilor pentru a-i salva de la moartea veșnică”.

Dacă Dumnezeu îngăduie ca noi să suferim ceva rău, este pentru că acel rău ne folosește. Pentru că El vrea să ne câștige sufletele pentru viața cea veșnică și nu pentru acest pământ.

Necazurile sunt modul prin care Dumnezeu încearcă să ne trezească „din beția păcatului”, să ne aducă în simțirea duhovnicească. Să ne deștepte conștiința adormită și să ne ajute să ne vedem păcatele.

Citește și – Revoltă-te împotriva răutății din tine și apoi împotriva răutății din lume

Motivele pentru care suferim sunt de multe ori propriile noastre păcate. Dacă ne smerim pe noi înșine, Dumnezeu ne va descoperi sensul suferinței.

„Un om înțelep își caută întotdeauna pricinile suferințelor sale mai întâi în sine însuși, iar cel nebun întotdeauna aruncă vina pe alții”.

Sfântul Nicolae Velimirovici spune că cel înțelept trebuie să se cerceteze pe sine cu atenție și să vadă unde și când a greșit, din copilărie și până la vârsta la care a ajuns.

Iar atunci când are ispite, să nu dea vina pe nimeni, indiferent de cine i le-ar pricinui. Să își aducă aminte de păcatele sale și să se smerească. Și astfel necazul i va aduce mult folos.

„Fericit este omul care se folosește de durerea sa, știind că orice suferință în această scurtă viață este îngăduită asupra oamenilor de către Dumnezeu din marea sa iubire de oameni, pentru binele și folosul lor”.

Dumnezeu îngăduie necazurile pentru păcatele noastre din milă și nu din dreptate, spune Sfântul Nicolae Velimirovici.

„Fiindcă dacă ar fi după dreptate, orice păcat ar atrage în chip neabătut moartea, așa cum spune Apostolul: „Păcatul, odată săvârșit, aduce moarte” (Iacov 1, 15).

Dar Domnul nu vrea să piardă pe cel păcătos, ci să se întoarcă și să fie viu.

„În loc de moarte, Dumnezeu dăruiește prin suferință tămăduire. Suferința este mijlocul prin care Dumnezeu vindecă sufletul de leproasa-i păcătoșenie și de moarte”.

Doar păcatul este cel care duce sufletul la moarte, de aceea el trebuie scos cât mai repede din trupul și din viața noastră.

„Păcatul este sămânța morții, o sămânță înfricoșătoare, care dacă nu este dezrădăcinată la timp prin suferință și arsă de focul Duhului Sfânt, crește și năpădește tot sufletul, făcându-l vas al morții, în loc de vas al vieții”.

Atunci când ni se pare că necazurile sunt foarte mari și greu de răbdat, să ne gândim la cuvintele Sfântului Nicolae Velimirovici:

„Primul, că Însuți Tatăl tău Ceresc hotărăște măsura pătimirii și al doilea, că El știe puterea ta”.

Citește și – Dumnezeu se îngrijește de mântuirea noastră, iar diavolul să ne arunce în deznădejde – Sfântul Nicolae Velimirovici

Surse articol:

1. Ascetic Experience, Doar cei neștiutori cred că suferința este rea: https://ro.asceticexperience.com/2020/03/13/doar-cei-nestiutori-cred-ca-suferinta-este-rea/
2. Nicolae Velimirovici, Suferința, Dicționarul Vieții Veșnice, Editura Egumenița, Galați, 2014, pp. 465-469/trad. Monahia Domnica Țalea

Citeşte mai multe despre:

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.