Ce este mai bine, să ai înăuntrul tău iubire, sau să fii nervos și certat cu toți?
Stilul de viață pe care ni l-a arătat și ni-l propune Mântuitorul este un stil de viață foarte simplu. Principiul de bază este smerenia. Să nu-ți dorești nimic. Să fii mulțumit cu ceea ce ți-a dat și îți dă Dumnezeu.
Să ai credință, să nu te temi de oameni și de nimic altceva decât de Dumnezeu.
Să ai nădejdea doar în El și să nu așezi pe nimeni și nimic mai presus de El. Nici un alt tip de dragoste să nu ocupe inima noastră decât dragostea de Dumnezeu.
Sufletul a fost creat de Dumnezeu ca să se împlinească doar în El. Doar în El să își afle odihna, pacea și bucuria.
Iar cel care viețuiește așa, simte prezența Lui și are întotdeauna o fire liniștită, blândă și iubitoare.
Doar atunci când omul trăiește după poruncile lui Dumnezeu se află în lumină. Altfel, el viețuiește într-o peșteră întunecoasă, precum oamenii primitivi care petreceau în crăpăturile pământului fără aer, fără lumină.
„Nu înțelegeau că afară este viața, oxigenul. În peșteră omul se strică, se îmbolnăvește, se nimicește, în vreme ce afară prinde viață”.
La fel se întâmplă cu cel care petrece în întuneric și nu pricepe care este Calea, Adevărul și Viața. Adică nu Îl primește pe Hristos.
„Lumină și întuneric. Ce este cel mai bine? Să fii blând, smerit, liniștit, și să ai în înlăuntrul tău iubire, sau să fii nervos, necăjit, certat cu toți? Fără îndoială, cea mai înaltă este iubirea”.
Credința ortodoxă îl învață pe om toate aceste lucruri bune. Doar cel care nu vrea binele nu poate să urmeze această cale.
Din păcate, mulți se lasă conduși de alte religii și credințe. Se fac slujitori ai altor idoli. Se fac vase ale altor duhuri. Ale duhurilor rele și viclene pe care le seamănă diavolul.
„Cei ce neagă acest adevăr sunt bolnavi sufletește. Păcatul îl face pe om foarte încurcat sufletește”.
Cei rătăciți de la calea adevărului nu pot ieși singuri din întuneric.
„Numai prin lumina lui Hristos vine izbăvirea. Cea dintâi mișcare o face Hristos: Veniți la Mine toți cei osteniți…” (Matei 11, 28).
Iar mai apoi, spune Sfântul Porfirie, atragem această lumină în viața noastră pe măsura împlinirii poruncilor. Prin dragostea noastră față de El, prin voința noastră.
Această lumină a lui Hristos se păstrează în sufletele noastre mai departe prin rugăciune și prin împărtășirea de Sfintele Taine ale Bisericii.
Sursă articol: Sfântul Porfirie Kavsokalvitul, „Păcatul îl face pe om foarte încurcat sufletește”, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvant-de-folos/pacatul-il-face-pe-om-foarte-incurcat-sufleteste