„Prima victorie împotriva mâniei este de a păstra tăcerea”

Mânia este bună, spun Sfinți Părinți, dacă o folosim în scop bun. Ea este o putere a sufletului, pe care Dumnezeu a sădit-o în noi pentru a ne ajuta în lupta contra patimilor și a diavolului.

Cu această mânie trebuie să ne mâniem împotriva păcatului.

Despre manie

Despre manie

Din nefericire, cei mai mulți dintre noi îndreptăm mânia spre semenii noștri. Iar cel ce se mânie pe fratele său, spune Domnul, este vrednic de osândă (Matei 5, 22).

Pentru ca mânia să nu se transforme într-o patimă pierzătoare, trebuie să o folosim doar la nevoie. Adică doar împotriva răului.

Dușmanul nostru nu este omul din fața noastră cu care avem un conflict, care ne-a greșit. Singurul vrăjmaș adevărat este diavolul. El ne pornește pe toți spre rău.

„Mânia ta să nu fie asupra fratelui, ci asupra șarpelui prin care ai căzut”.

Mânia nu trebuie așadar îndreptată împotriva celui care ne-a greșit, ci împotriva celui care l-a ispitit pe acela să ne facă rău.

Sunt mulți oameni care se mânie repede, dar tot la fel de repede le și trece. Aceasta este o mânie firească. Ea nu este periculoasă, deoarece cel care s-a mâniat își cere iertare și se împacă repede cu celălalt.

După cum spune în Psaltire: „Mâniați-vă, dar nu greșiți; de cele ce ziceți în inimile voastre, în așternuturile voastre vă căiți”. (Catims I, Ps. 4, 4)

Mânia trebuie antrenată să lucreze împotriva gândurilor ispititoare care vin de la diavol și împotriva propriilor patimi.

Citește și – Cum să te eliberezi de mânie – 8 soluții simple

Sfântul Ioan Gură de Aur numește mânia cel mai tiran locuitor al sufletului.

Ea nu trebuie dezrădăcinată cu totul din suflet, dar nici nu trebuie folosită în toate împrejurările.

„Să-i învățăm pe copii încă din pruncie că e bine să rabde o nedreptate când li se face lor, dar să n-o rabde când se face altcuiva”.

Și spune mai departe cum ar trebui să rabde răul ce i se face.

„Să exerseze cu servitorii lor. Să nu se mânie când aceștia nu-i ascultă sau nu-i bagă în seamă, și mai ales să cerceteze cu atenție greșelile lor ce se răsfrâng asupra altora”.

Citește și – Când răspunzi la rău cu rău ești biruit, nu de oameni, ci de patima mâniei care te stăpânește

Cu toții greșim, de aceea trebuie să arătăm îngăduință și iertare față de semenii noștri. Dacă ne mâniem pe dânșii ne vom pierde pacea sufletului și vom strica și relația cu ei.

„Când vezi pe un om că te ocărăște sau îți face rău, nu te supăra pe el, că nu-i vinovat el. Urăște boala lui, nu pe om, că nu-i vinovat omul, diavolul îl îndeamnă”.

Omul este chipul lui Dumnezeu, și de aceea el răspunde mai bine la gesturile de iubire decât la ocări, ceartă și ură.

Mai ușor îl poți îndrepta sau povățui pe spre bine, dacă te porți cu el cu dragoste, răbdare și înțelegere.

„Mânia cea dreaptă nu urăște, ci împlinește porunca lui Dumnezeu, care zice: „Iubiți pe vrăjmașii voștri. Binecuvântați pe cei ce vă blestemă”.

Lupta cu mândria are mai multe etape. În primă fază, câștigi dacă îți înfrânezi limba de la a grăi cuvinte de ocară.

„Prima victorie împotriva mâniei este de a păstra tăcerea”.

Odată ce ai deschis gura împotriva semenului tău, mânia a fost deja slobozită și celălalt va fi antrenat în aceeași stare.

Dimpotrivă, dacă te abții să vorbești și încerci să te stăpânești, starea aceea cumplită se va diminua treptat.

„După ce accesul de furie trece, și ochiul minții se va curăți și poți vedea din nou, fără patimă, doar atunci se pot da explicații”.

Iată cât de important este să nu dai frâu liber mâniei, pentru că omul mânios nu mai vede limpede lucrurile. Este înfuriat și caută propria dreptate.

Citește și – „Uită-te în inima ta și dacă vezi că ai vreo mânie asupra cuiva, iartă, ca să nu te culci mânios”

La mânie se rostesc cuvinte grele, care pot răni foarte mult pe celălalt și pot provoca regrete groaznice.

Dacă cel mânios reușește să pună strajă gurii sale, lucrurile se vor rezolva de la sine. În scurt timp, situația se va însenina și nu va mai fi nevoie nici de explicații, nici de alte discuții în contradictoriu.

Pentru strădania lui de a se calma și a nu răbufni, Dumnezeu limpezește lucrurile și aduce pacea în situația respectivă.

Data viitoare când vă vine să vă mâniați, încercați să nu vorbiți atunci și veți vedea că vă veți liniști și veți scăpa de un conflict mare.

Citește și – Trei trepte spre vindecarea de mânie

Surse articol:

1. The Ascetic Experience, Cum sa gestionam mania: https://ro.asceticexperience.com/2019/07/20/cum-sa-gestionam-mania/
2. Părintele Cleopa, Cele trei trepte ale mâniei, Sfaturi Ortodoxe: https://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/nou35.htm
3. Sfantul Ioan Gura de Aur – despre manie, Impantokratoros.gr: https://www.impantokratoros.gr/EB5B8C90.ro.aspx

 

Citeşte mai multe despre:

*Sfaturile și orice informații despre sănătate disponibile pe acest site au scop informativ, nu înlocuiesc recomandarea medicului. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră înainte de a începe o cură sau un tratament naturist, pentru a evita interacțiunea. Prin amânarea sau întreruperea tratamentelor medicale clasice vă puteți pune sănătatea în pericol.


Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.