Cum îl putem schimba pe celălalt

Este mult mai ușor să vezi defectele altora decât propriile defecte. Asta deoarece ne cunoaștem foarte puțin pe noi înșine, în schimb credem că îi cunoaștem foarte bine pe ceilalți.

Cu toții observăm greșelile celor din jurul nostru și, de cele mai multe ori, îi judecăm. Îi criticăm, în vorbim de rău, îi sancționăm într-un fel sau altul. Vrem să îi schimbăm.

Cum poti sa il schimbi pe celalalt

Cum poti sa il schimbi pe celalalt: Wirestock – www.freepik.com

Unii își risipesc întreaga viață încercând să îi schimbe pe cei din jurul lor. Își cheltuie toată energie dorind ca ceilalți să fie altfel decât sunt.

Mântuitorul îi mustră pe cei care vor să îi corecteze pe semenii lor, ei înșiși fiind neîndreptați:

„De ce vezi paiul din ochiul fratelui tău, și bârna din ochiul tău nu o iei în seamă? Sau cum vei zice fratelui tău: Lasă să scot paiul din ochiul tău și iată, bârna este în ochiul tău? Fățarnice, scoate întâi bârna din ochiul tău și atunci vei vedea să scoți paiul din ochiul fratelui tău” (Matei 7, 3-5).

Cu toții simțim această dorință arzătoare să îi schimbăm pe ceilalți.

Însă trebuie să știm că nu putem schimba pe cineva prin vorbele noastre, prin discursuri, prin argumentări, prin lămuriri.

Cineva se poate schimba în bine văzând viața noastră curată, cinstită, virtuoasă.

„Este o mare greșeală să credem că putem schimba o persoană prin simpla noastră încercare. Acest lucru nu se va întâmpla niciodată. Se poate face prin exemplul propriei tale vieți. Nu se poate realiza niciodată, sau foarte rar prin efort, vorbind, purtând discuții în contradictoriu și așa mai departe”.

Dar singurul care poate produce o schimbare profundă într-un om este Unul Dumnezeu. Doar El poate pătrunde până la sufletul omului. El poate mișcă inima și mintea lui să priceapă anumite lucruri. Doar El îl poate lumina, doar El îi poate deschide ochii.

Și dacă Dumnezeu este singurul Care poate transforma un om, înseamnă că ceea ce trebuie să facem noi este să ne rugăm. Să cerem ajutorul Lui.

Citește și – Un om se va schimba în bine dacă îl iubim, nu dacă îl judecăm

În loc să încercăm să îi schimbăm pe alții, mai bine ne-am ruga pentru ei. Și până ce Dumnezeu răspunde cererii noastre, putem lucra la propria noastră schimbare.

„Dacă te schimbi pe tine însuți, devii un exemplu viu pentru persoana pe care vrei să o schimbi”.

Dorința ca cineva să devină mai bun este o dorință bună, însă nu stă în puterea noastră să facem aceasta.

„Este bine să ne rugăm pentru cineva, dar nu trebuie să încercăm să schimbăm acea persoană. Schimbarea stă numai în mâna lui Dumnezeu. El are un plan pentru viața fiecăruia”.

În atoateștiința Sa, Dumnezeu știe ce vom face, ce ne este de folos, cum ne putem mântui. De aceea pe toate le rânduiește după pronia sa mântuitoare.

Schimbându-ne noi înșine, vom deveni mai plăcuți celor din jur, iar ei se vor „molipsi” de bunătatea noastră.

„Dacă am încerca mai mult să ne unim cu Dumnezeu, atunci nu ar trebui să facem nimic, pentru că am deveni automat un exemplu pentru cei pe care ne-am dori să-i vedem mergând pe calea Lui”.

Maica Gavrilia Papaianis ne sfătuiește să nu îi judecăm pe aceia pe care vrem să îi schimbăm și să ne rugăm pentru ei. Și să nu ne lăsăm pradă deznădejdii văzând că Dumnezeu nu împlinește grabnic cererea noastră.

Schimbarea va veni atunci când va crede Dumnezeu de cuviință. Poate va fi imediat, poate va fi peste un an, sau poate peste zece ani. Contează ca acel om să fie pregătit.

Citește și – Viața noastră nu este prestabilită – avem deplină putere de a o schimba

Sursă articol: Maica Gavrilia Papaianis, Putem schimba oamenii prin propriul nostru exemplu, Doxologia: https://doxologia.ro/cuvinte-duhovnicesti/putem-schimba-oamenii-prin-propriul-nostru-exemplu

Ți-a plăcut acest articol? Share pe:

Adaugă comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.